用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 佛教金麗幼稚園VS基督教中心(油塘)
go

佛教金麗幼稚園VS基督教中心(油塘) [複製鏈接]

兩間都am offer,金麗雖然出名但驚課程深同較谷會令亞女冇左快樂童年,但考小學確有保證。基督教中心,九龍塘總校有口碑但油塘係新校,冇派小資料可參考,不過係偏向Happy School,亞女喺呢度返PG好開心同近屋企~真係好難揀呀!有冇朋友仔可以再比其他意見?萬分感激~
   0    0    0    0

金丽是否一間好谷的學校?吾該

回覆:佛教金麗幼稚園VS基督教中心(油塘)

我都想知道

回覆:tangkiki123 的帖子

金麗唔太谷,老師好有心思,設計好多遊戲比小朋友溫故知新,最特別係有圖書庫,重視閱讀。

我有朋友係呢間做老師,係一間充滿愛心同動力既好學校。

回覆:candyandjody 的帖子

朋友個小朋友讀緊金麗,都谷,同佢去幾日旅行,每早起身都要做d功課先出去玩得,怕返學前做唔哂😟

我小朋友讀緊,又唔覺多功課喎! 反而欣賞金麗培養小朋友解難能力和多角度思考。

回覆 heisonmama 的帖子

咁你小朋友係咪讀得好開心?聽講金麗而家少左好多興趣班,係唔係呢?如果返興趣班係咪多數平日下午呢?謝謝回覆~

同埋想請問下,有冇人知道點解金麗歷年派位都有咁多學生入到李兆強呢,當中有乜玄機?想問下而家有offer果D小朋友有冇兄姐父母係讀李兆強?

tangkiki123 發表於 15-12-18 12:50
同埋想請問下,有冇人知道點解金麗歷年派位都有咁多學生入到李兆強呢,當中有乜玄機?想問下而家有offer果D ...
首先第一階段自行收生係計分 & 第二階段大抽獎都應該唔關讀咩幼稚園事~
所以就睇扣門~

估計 : 1, 金麗係藍田係老牌幼稚園, 所以兆強like金麗畢業生一D都唔出奇~
          2, 聽聞因為金麗出名跳舞, 所以兆強like有代表金麗比賽跳舞既學生

回覆 sinsinlo 的帖子

多謝高人指教^^你係咪有小朋友讀緊?課程深嗎?辛苦嗎?

興趣班有跳舞,跆拳道,幼童軍,趣味英語,普通話,珠算,科學,紙黏土,非洲鼓...(其他唔記得),平日中午或下午班放學後參加。
我自己為小朋友選校主要考慮老師質素和教學方法,我覺得金麗的老師有愛心和經驗,而佢地用的故事綜合法和玩具圖書館亦有助小朋友從遊戲中學習。功課亦無乜無謂抄寫。我個人唔覺得谷,反而係遁序漸進地為小朋友升小打好基礎。

heisonmama 發表於 15-12-18 19:30
興趣班有跳舞,跆拳道,幼童軍,趣味英語,普通話,珠算,科學,紙黏土,非洲鼓...(其他唔記得),平日中午 ...
謝謝你的答覆喔!非常詳細!我仔仔遲d都係金麗仔,多多指教!

回覆 heisonmama 的帖子

我都非常感謝你的資訊^^很詳盡

最近有朋友同我講,話金麗好多時會要求學生家長做義工同參加活動要幫手做好多學校野,想請問各位用家係唔係呢?想知下真實情況,因本人性格不善交際,如不太參與這些活動會否對小朋友不太好?(我知比較出名嘅學校都多些這類情況,我怕我配合不到學校)謝謝各位回覆

是自願性參與的,開學時會發通告邀請,如故事媽媽,協助學校參觀或主題活動(如食物主題週同小朋ㄧ起包餃子)等等。因為要返工,二年來都冇無幫過手,反而要老師就我返工時間家長日見面,真慚愧。有時間我都想參加下,可以加深了解小朋友在校情況。

金麗好似無左好多學生能夠入兆強呢枝歌仔,派位計分講運氣,假設幼稚園100人都填兆強有10個入,同另一幼稚園40人填,有10個入,量係差不多但rate就唔同,睇派位好似無咩用,叩門先見真章,叩門以往收金麗多,但舊年聽聞收保良局多,我同層就有個讀保良局叩入去,佢話幾個同學都叩到。

回覆 JCMW 的帖子

其實我都唔係想佢入李兆強而選金麗,如果講到小學咁長遠,我反而想佢入油塘基法或基顯,主因都係近屋企同質素唔差,李兆強太辛苦,就算佢頂到我都頂唔順~不過我係想佢打好少少基礎,就算第時去邊間小學都唔駛咁辛苦,唔怕老實講我好想佢讀基中心架~又HAPPY又近,D老師都有愛心,學術就真係淺D,但一棯到我地DN無人仕,如大抽獎派位勁差,佢有冇實力出去扣門呢?可能我太悲觀啦…我對香港教育制度感到無奈~

引用:回覆+JCMW+的帖子 其實我都唔係想佢入李兆

原帖由 tangkiki123 於 16-01-06 發表
回覆 JCMW 的帖子

其實我都唔係想佢入李兆強而選金麗,如果講到小學咁長遠,我反而想佢入油塘基法或基顯, ...
咁為左叩門,老實講應該揀金麗既

回覆 tangkiki123 的帖子

其實如果你真係好鐘意基督教中心, 應該揀呢間, 因為你已經投射左好多positive既野, 如果你唔揀, 你自己可能會責怪自己喔!
‹ 上一主題|下一主題