用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 教局查地址
樓主: mymelody0701
go

教局查地址 [複製鏈接]

引用:我只想講句,+家長做任何事,+子女看在眼中,+

引用:Quote:原帖由+ffaye+於+15-12-18+發表唔知

原帖由 boyi 於 15-12-18 發表
要同小朋友一齊住才可以做監護人架,不是求其找阿E、舅父、朋友的地址做監護人,因為會家訪見小朋友,一問 ...
不過好攪笑既就係我小朋友既同班同學明明知佢住A,B,C網地區,但派學校就去哂D,E,F網,但我所知有兩三個都話返小學比婆婆,爺爺湊,不過實質應該唔係,佢地一直都係姐姐湊緊既,有個住觀塘既就成功入左34網其中一間熱門校,但佢地統一派位前家長傾開計佢地仲豪不怕地話未諗到簡邊個網,唔知係婆婆個網定先己個網好~講真預左報唔係自己住緊既網都會預左有人查,做番d野既,問起上黎都有手準備!不過你有幾何聽到查到有事個d既係話用近親地址吖,多數都係d大陸呀人租單位,或者真係九唔搭八用冇關你人既地址,同埋再講要查都係睇下你點講,個官信唔信既啫,每年成兩三萬人讀小一,先供報得個3,5單個案出黎,我話起碼搵佰令單野出黎先可以起到阻嚇作用!

其實, 用假地址的人, 唔理係租信箱或者唔係恆常住係果度

有一招出, 好多人都會乖乖現形, 唔會扮落去

就係要申請者, 宣誓小朋友係恆常住係果個單位地址

如果夠擔去宣誓 (我指真係作虛假陳述果 d)

申請者夠唔夠膽搏先, 大家都知, 宣誓咗, 但作虛假陳述, 要負既法律刑責, 唔講得笑

通常到呢個 stage, 申請者, 會乖乖填番自己小朋友住既恆常地址

引用:Quote:原帖由+ckhmama+於+15-12-18+發表上

原帖由 ffaye 於 15-12-18 發表
唔知用非父母做監護人,又會否特別容易被抽查呢?
將小朋友轉監護人係好大件事,唔係申報地址時填其他人名上監護人嗰一欄就可以,當中牽涉法律程序及政府宣誓,唔係話第二時將監護人身份轉返俾父母咁簡單。監護人責負重大,例如小朋友不幸入醫院做睇醫生做手術都要監護人簽紙,就算親生父母在場簽名亦無效,而且要承擔哂小朋友法律責任,唔好諗得咁兒嬉。

引用:Quote:原帖由+ffaye+於+15-12-18+發表唔知

原帖由 Soundervolt 於 15-12-19 發表
將小朋友轉監護人係好大件事,唔係申報地址時填其他人名上監護人嗰一欄就可以,當中牽涉法律程序及政府宣誓 ...
如果咁講法,用爺爺公公地址嗰d,應該好易捉,定係呢班人個個都宣誓左?

回覆:教局查地址

引用:Quote:原帖由+Soundervolt+於+15-12-19+發

原帖由 ffaye 於 15-12-19 發表
如果咁講法,用爺爺公公地址嗰d,應該好易捉,定係呢班人個個都宣誓左?

...
之前我都講過,如果貨真價實嘅居民,大多數會用屋契或蓋咗厘印嘅租單做住址證明去避免麻煩(雖然有錢可以買或租一個單位只為抽學校,但成本比較高,咁嘅情況亦唔會普遍),只會係一啲冇上述證明嘅人先至會用水電媒或祖父母等親人地址作為證明,處方比較容易集中調查呢類箇案。其實"恆常居住"定義亦比較空泛,要證明一個非父母主要居住,而小朋友恆常居住地點係十分唔容易。

教育局只限家長提供屋契,租單及差餉作證明

引用:教育局只限家長提供屋契,租單及差餉作證明

原帖由 shwong1 於 15-12-19 發表
教育局只限家長提供屋契,租單及差餉作證明
咁又未必...我有親戚住喺佢爸爸公司旗下物業,佢既冇租單,屋契更加唔係佢嘅名(公司登記物業),佢都係用水電媒單做住址證明。

記得上年呢個時候係bk度又係好多人開post叫人「切勿以身試犯」夠膽就試,監都有得坐...等等,講到幾嚴重,但到派彩時我眼見身邊好多同學仔、朋友都唔係入番自己住緊個網,有d唔係好熟既家長問開派邊間就話自己甲一入到真係你有你講,佢有佢做!

引用:記得上年呢個時候係bk度又係好多人開post叫

回覆:tingshun0135 的帖子

其實一到派彩後就舉報都冇用,係要派彩前搵官去查,因為聽八掛家長話佢朋友真係派彩後唔抵得同學仔派到41網既某校,因為佢自己係41網但派唔到第一志願,所以佢打去教局投訴,但職員話派彩注冊後係唔會再查,如果係查到都會係派彩前或注冊前通知取消入學資格!之前新聞有講過有內陸家長報假地址派到喇沙,到去注冊時先通知取入學消資格,中空寶

引用:吾係年年都有中左都嘔返個位出黎咩?一般都

原帖由 tingshun0135 於 15-12-19 發表
吾係年年都有中左都嘔返個位出黎咩?一般都係熟人舉報架啦
係呀,聽佢地講話係未注冊前,即係可能你派彩當日係確實中左獎,開心幾日囉,去到學校注冊時學校會話你知個學位取消左,冇得注冊,都係成班家長講開我聽咋,但上年我就冇見過我知佢地用家人地址既嘔番出黎囉!

引用:Quote:原帖由+tingshun0135+於+15-12-19+發

引用:其實一到派彩後就舉報都冇用,係要派彩前搵

原帖由 ckhmama 於 15-12-19 發表
其實一到派彩後就舉報都冇用,係要派彩前搵官去查,因為聽八掛家長話佢朋友真係派彩後唔抵得同學仔派到41網 ...
不是的。因為我見過既係派彩後俾人查,買曬校服臨開學前無左個位。

引用:記得上年呢個時候係bk度又係好多人開post叫

原帖由 ckhmama 於 15-12-19 發表
記得上年呢個時候係bk度又係好多人開post叫人「切勿以身試犯」夠膽就試,監都有得坐...等等,講到幾嚴重, ...
見到呢d case可以舉報,教署會跟進。

其实大家都不必再討論。這些事情年年都有,有計劃的人是不会怕及有晒文件backup。

更何况教育局何來有咁多人做呢d检查户口呀。

hppa  when we are honest, we would not have concern  發表於 15-12-21 16:20
hppa  right  發表於 15-12-21 16:19
‹ 上一主題|下一主題