用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 曾記, 培記
樓主: 甜姐兒
go

曾記, 培記 [複製鏈接]

回覆:曾記, 培記

有疑問,培記三大係咪包括埋太空課程?

Natalie023 發表於 15-12-18 11:28
有疑問,培記三大係咪包括埋太空課程?
自己去睇下:
https://www2.pyc.edu.hk/hkdse.html

73% JUPAS degree
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

係另一個帖度睇既又有d晤同

hkpapa852  請問佢有冇講數據來源呢?  發表於 15-12-18 13:25

回覆:hkpapa852 的帖子

上下兩個數字相差左,唔識點睇有咩唔同。

Natalie023 發表於 15-12-18 11:36
上下兩個數字相差左,唔識點睇有咩唔同。
簡單D去諗:

77% degree中有73%屬於JUPAS degree
19% sub-degree中有6%屬於JUPAS  sub-degree

當然你可以話佢無講清楚係咪咁理解, 不過其實無乜邊間係講得清清楚楚

October.  有,曾記LIST曬邊間U邊個系出來,一清二楚。  發表於 15-12-18 12:42
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

October. 有,曾記LIST曬邊間U邊個系出來,一清二楚。

請問邊度搵到呢? 係校網同校務報告都無喎?

引用:點評October.+有,曾記LIST曬邊間U邊個系出

原帖由 hkpapa852 於 15-12-18 發表
October. 有,曾記LIST曬邊間U邊個系出來,一清二楚。
http://www.skhtst.edu.hk/careers/2015/10/2014-2015-f6-graduates-destinations/

一清二楚

hkpapa852  thx!  發表於 15-12-18 13:20

hkpapa852 發表於 15-12-18 08:32
抱歉, 再查番清楚, 應該係以下排位:
沙官到曾記既校務報告都出埋了!

小兒都係全級第一,(頭兩次呈分試合計級二),不過是荃湾區小學,上年自行入了沙培。原因只係想揾間好得來適合個仔嘅學校,因為個仔比較好動活躍,不是那種好學主動的學生,唔想個仔太辛苦,從來無想過報曾記,因為曾記在我心目中近似屋企附近的荃官,而我每朝上班所見樓上樓下的荃官生,個個都係憂心忡忡,毫無笑容,我真係唔想個仔咁樣,而且分分鐘由級一跌落四、五十,果種挫敗感覺好難受,隨時一沉不起。至於嗰D學校排名,跟本不需太在意。

回覆 pcy307 的帖子

咁你小朋友讀成點, 辛唔辛苦, 多功課嗎? 佢舊年考成點. 返學開心嗎?

請問自行面試難嗎? 英文是否單對單IN, 會問什麼問題

引用:回覆+pcy307+的帖子 咁你小朋友讀成點,+辛

原帖由 甜姐兒 於 15-12-19 發表

咁你小朋友讀成點, 辛唔辛苦, 多功課嗎? 佢舊年考成點. 返學開心嗎?
完全唔辛苦,功課亦唔算多,佢想玩咩就咩,籃球隊、足球隊,仲要玩埋乒乓球,水運會又攞全場冠軍。佢最唔開心係女多男少,波友唔夠。聖誕假後先第一次考試,之前的測驗都尚算OK,可望在top 10%之內喇。

好叻仔. 希望我都入到

咁面試難唔難呀..英文單對單嗎?

hkpapa852 發表於 15-12-17 22:38
近三年以升讀local degree比例計, 曾記係沙田第一, 呂明才同沙培係第二同第三
如以3322率計, 曾記係第一,  ...

如以4級以上及5級以上作比較, 排名如下:
曾肇添, 呂明才, 沙培, 沙崇

“33222”

學位%

大專%

4級或

以上

5級或

以上

“33222”

學位%

大專%

4級或

以上

5級或

以上

曾肇添

92.5%

76.3%

97.1%

78.5%

39.6%

92.4%

77.3%

98.2%

73.2%

36.2%

呂明才

~88%

~69%

~93%

~72%

~35%

~86%

~77.0%

~98%

74.4%

34.9%

沙培

89%

74.7%

95.7%

69.4%

29%

85.9%

77%

96%

68%

29.3%

沙祟

-------

71.2%

97%

68.2%

31%

------

70.9%

98.3%

65%

------

曾肇添  4級或以上及5級或以上+ “33222”  http://www.skhtst.edu.hk/school-overview/

入大學學位及副學位   http://www.skhtst.edu.hk/careers/category/data-and-statistics/

呂明才  http://www.blmcss.edu.hk/zh_tw/site/view?name=Public+Exam (部份數據以圖表顯示, 約數)

沙培   2014   http://www2.pyc.edu.hk/Report/13-14AnnualSchoolReport.pdf  (10-11)

2015   http://www2.pyc.edu.hk/hkdse.html

沙祟   http://www.sttss.edu.hk/our_school/Plans_and_Reports/1314_SchoolAnnualReport.pdf (11, 21)

http://www.sttss.edu.hk/our_school/Plans_and_Reports/%E6%A0%A1%E5%8B%99%E5%A0%B1%E5%91%8A14-15(%E4%B8%AD%E6%96%87)_final.pdf (11, 24)

ase.concepts 發表於 15-12-20 08:58
如以4級以上及5級以上作比較, 排名如下:曾肇添, 呂明才, 沙培, 沙崇
曾肇添  4級或以上及5級或以上+ “332 ...
個人意見, 整體升讀degree, 沒有整體升讀local degree咁有參考價值.

所謂海外大學degree, 澳洲昆士蘭大學又得, 澳門大學又得, 再唔係菲律賓大學仲得, 水平可以相差好差, 有D甚至係香港無乜認受性.

至於大家認4級/5級以上百份比有用, 定係升讀local degree有參考價值, 就要自己衡量了!

不過我會選後者.

引用:回覆+pcy307+的帖子 咁面試難唔難呀..英文

原帖由 甜姐兒 於 15-12-20 發表

咁面試難唔難呀..英文單對單嗎?
阿仔話英文面試單對單,讀完篇文就針對篇文問問題,阿仔話好易。中文小組討論五人一組,阿仔話表現一般,因碰啱同組兩位小朋友搶住表現自己,其他小朋友好難攝到位講野

級一都唔去考maryknoll, st Mary, dgs, 好可惜喔!

回覆 Tintin926 的帖子

阿女唔鐘意女校, 我只係大圍讀普通小學,雖然考全級第一, 但比起出面的名校,應該還有一些距離, 唔想出去係知道出面名校的小朋友, 讀書好似十項全能咁, 唔想太辛苦, 怕追不上, 無左讀書興趣.

hkpapa852 發表於 15-12-20 11:10
個人意見, 整體升讀degree, 沒有整體升讀local degree咁有參考價值.

所謂海外大學degree, 澳洲昆士蘭大學 ...

Local degree 可以是OU, 東華學院, 樹仁, 恆管.......也可以是HKU, CU或HKUST; 如果看local degree 不如看三大還可靠一點!  另外, 有些學校的學生有HKU, CU或HKUST offers 都唔要, 寧願去北大, MIT, Oxford, Harvard.......所以如果真的要比較成績和出路, 我認為4級或以上及5級或以上數據可以直接反映學校一般學生的入大學學位課程的potential (無論本地定海外)。

所以我個人覺得4級或以上及5級或以上數據比較可靠。

對不起, 我想我有點走火入魔.........  公開試成績和入U率不應該是選校的唯一考慮。學校的全人教育關注,包括活動的安排、師生關係、紀律、校風........還有校舍設施.........

有很多東西是圖表看不出來的!  如沙培的英語戲劇 (相信大家到觀看,必留下深刻印象)和她的教室設計好有時代感 ;  曾肇添的事業輔導 (網上的資料可見他們的認真, 從網頁的相片知道校友的支援也不少。) ;  呂明才的全人教育 (中一講座和學校網頁也看到, 偶然在網頁發現原來她的體育也不錯, 沙西區男女子都第二......都好低調!  上年重攞咗游泳男子總冠軍及全港羽毛球精英賽男子團體冠軍......) ;  沙崇的校舍是最新最好的, 小班教學五班分六組得佢有。
‹ 上一主題|下一主題