用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 有咩公開比賽對考直資私校有用?
go

有咩公開比賽對考直資私校有用?

仔K2, 備考小一中,本身考咗gapsk朗誦2次,將會考gapsk中級水平試,cambridge starter串好字就考,游水學緊嗰度又會有比賽,其他校內朗誦比賽相信冇咩用。。。除此之外,有咩公開賽認受高呢?亦備定將來如果叩門附近津小有d嘢睇,聽聞cambridge starter都冇用,希望過來人可以分享一吓

回覆:wing214 的帖子

幼稚園既運動比賽獎,小學唔會睇得太重,小朋友太細睇唔到d咩野,安格斯牛排獎更加無學校理會。俾小朋友多d朗誦比賽就更加好,唔係為攞獎,主要係俾小朋友見識,係一大班人面前朗誦,增加自信心。

回覆:wing214 的帖子

要小朋友有禮貌。當年小一interview,校長問我對幼稚園運動比賽既睇法,我話無需要,也沒有參加出面私人機構比賽。校長好讚同。另外,要識計加減兩位數,基本英文串字,stater 都OK.

引用:要小朋友有禮貌。當年小一interview,校長問

原帖由 Bigtaoc123 於 15-12-16 發表
要小朋友有禮貌。當年小一interview,校長問我對幼稚園運動比賽既睇法,我話無需要,也沒有參加出面私人機構 ...
好在你話我知,我都有睇過an..kids嘅運動會,都有考慮過參加,咁我唔會join喇,其實真係冇咩用,大量豬肉獎。。。我仔讀學卷幼稚園,不過發掘到佢朗誦幾好咁,自信爆燈嗰隻,是但教佢2星期去gapsk全港朗誦1次冠軍1次亞軍,校內朗誦都一向攞頭3名,佢又enjoy, 想喺呢方便搵老師教吓,有咩公開朗誦大賽仲可以參加呢?數學方面讀緊eye level進展幾好,係比較多功課囉,而家學緊加減123,critical thinking咁,努力中,原來數學都緊要,咁我同仔加油先得。。。多謝你分享,希望發掘小朋友長處加以發揮。。。不過我仔對鋼琴興趣就冇乜,音樂方面冇辦法。。。

朗誦仲有普師會, 同埋K3可以參加校際!!

引用:朗誦仲有普師會,+同埋K3可以參加校際!!+

原帖由 szesze1812 於 15-12-17 發表
朗誦仲有普師會, 同埋K3可以參加校際!!
謝謝你,節目主持人朗誦幾特別喎,訓練好就參加