用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 請問大家會點排位: QES, 油真, 德望, 協恩, YWG, SSG 及 ...
go

請問大家會點排位: QES, 油真, 德望, 協恩, YWG, SSG 及 聖羅撤 [複製鏈接]

以學術計是否 : YWG>德望>QES>協恩>聖羅撤>油真>SSG? 整體又應如何排位? 請賜教, 先謝

1    0    0    0

參考下呢度吖~
http://www.edu-kingdom.com/forum ... &extra=page%3D3

回覆 Yanamami 的帖子

thank you

Why exclude St Mary, MCS & BPS?

王家爸爸  MSS、HTC都無   發表於 15-12-17 09:26
Yanamami  点評錯,答楼主的  發表於 15-12-16 14:10
Yanamami  唔好只係睇个表,要爬文~  發表於 15-12-16 14:09

回覆 fguy 的帖子

Cos they are not my target schools

王家爸爸  各有所好  發表於 15-12-17 09:27

回覆 jackjackwin 的帖子

Do you mind to share any rationale behind?

jackjackwin  無特別原因, 只係覺得唔適合我女  發表於 15-12-16 16:44

jackjackwin 發表於 15-12-16 11:52
以學術計是否 : YWG>德望>QES>協恩>聖羅撤>油真>SSG? 整體又應如何排位? 請賜教, 先謝

...
間間都好, 高手過招, 互有輸贏, 成綪都係睇小朋友資質同為左理想肯去到幾盡啦.
除左學術成績, 學校環境靚唔靚, 學校附近環境夠唔夠靈氣, 學校係死谷難谷出95分, 定係玩住出93分, 相比起學術重要好多. 小朋友最重要既六年光陰將會係果度渡過, 除左讀書, 真係再無其他重點嗎?

每間學校亦都有佢既強項, 例如有學校有機械人課程, 有D學校表演藝術方面特強, 其他學校無的, 雖然佢學術可能弱幾個百分點, 但可能呢D額外野至係小朋友最有潛能既科目.

老套D都係咁講, 人生流流長, 讀書真係只係其中一個好小既部份. 成績好亦代表唔到乜的. (不過好多成績好的人都係好努力好積極的人, 所以佢未來會成功.)

wongkaka    發表於 16-4-5 14:38
laiping  Well said  發表於 15-12-17 09:30
王家爸爸  有道理   發表於 15-12-17 09:28
jackjackwin    發表於 15-12-17 09:17
rickykan1    發表於 15-12-17 00:02

星運教授 發表於 15-12-16 21:22
間間都好, 高手過招, 互有輸贏, 成綪都係睇小朋友資質同為左理想肯去到幾盡啦.
除左學術成績, 學校環境靚唔靚, 學校附近環境夠唔夠靈氣, 學校係死谷難谷出95分, 定係玩住出93分, 相比起學術重要好多. 小朋友最重要既六年光陰將會係果度渡過, 除左讀書, 真係再無其他重點嗎?

每間學校亦都有佢既強項, 例如有學校有機械人課程, 有D學校表演藝術方面特強, 其他學校無的, 雖然佢學術可能弱幾個百分點, 但可能呢D額外野至係小朋友最有潛能既科目.

老套D都係咁講, 人生流流長, 讀書真係只係其中一個好小既部份. 成績好亦代表唔到乜的. (不過好多成績好的人都係好努力好積極的人, 所以佢未來會成功.)
說得好

St Rose of Lima应該係禁多间包尾……

echaichai  如果單睇DSE成績就唔係咁講  發表於 15-12-17 10:41

回覆 星運教授 的帖子

我就想搵間玩住出93分俾亞女................多謝指教

王家爸爸  MCS?  發表於 15-12-17 09:29

入到去先知箇中情況, 能夠玩得而又top band 關個女自己事多過間"托管"學校

jackjackwin    發表於 15-12-17 11:01

Marynoll? 亞女成績無問題, 但INTERVIEW表現一般,我無咩信心入到

rickykan1    發表於 15-12-19 00:02

Maryknoll 還未報名,咁快咁快為了使面試

回覆 cysw312 的帖子

我睇過佢學校辦嘅mock interview report, 覺得佢interview skill好一般啫
‹ 上一主題|下一主題