用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 沙田區Offer 放棄區
樓主: alin2336
go

沙田區Offer 放棄區 [複製鏈接]

回覆:沙田區Offer 放棄區

放棄田家丙am,慈光am,恩典pm,,沙田堂pm,耀榮

回覆:沙田區Offer 放棄區

放棄學心WD,慈光WD,呂馮鳳pm,信義WD

回覆:alin2336 的帖子

經再三考慮,最後放棄吳多泰上午、啓思下午

會讀聖心上午,希望不會後悔

愉翠合一堂,我去參觀時覺得學校環境,老師都幾好。
唔知有無用家可share?

會放棄路得會愛心am, 馬陳pm

kingking888 發表於 15-12-16 10:43
浸信會碧濤

選擇正確, 以前就好, 校長老師好有愛心, 依家就...

引用:Quote:kingking888+發表於+15-12-16+10:43+

原帖由 jj2609 於 15-12-21 發表
選擇正確, 以前就好, 校長老師好有愛心, 依家就...
其實而家個校長有咩問題?

kingking888 發表於 15-12-22 10:07
其實而家個校長有咩問題?

上一任校長好好多, 有愛心, 呢個麻麻地, 又搞D新政策學榮光, 今年PN 小朋友不能直升

引用:Quote:kingking888+發表於+15-12-22+10:07+

原帖由 jj2609 於 15-12-22 發表
上一任校長好好多, 有愛心, 呢個麻麻地, 又搞D新政策學榮光, 今年PN 小朋友不能直升 ...
咁就慘d…讀得pn就諗住直升,咁真係令家長有d徬徨

會放愉翠合一堂pm

放棄嘉德麗AM, 平安福音堂PM, 田家炳PM

會放 田家炳PM

回覆 kingking888 的帖子

因為PN人數多過K1學額, 所以學校都不能承諾個個能直上K1
本身係用家, 暫不見校長有問題

Archer17 發表於 15-12-23 12:04
回覆 kingking888 的帖子

因為PN人數多過K1學額, 所以學校都不能承諾個個能直上K1

咁咪政策出現問題, PN收咁多學生為乜? 賺錢呀? 明白不能承諾個個能直上K1, 咁重收外來生為咩?
你是否用家我唔評論, 但校長有責任去了解同解決問題, 如覺得政策有不善, 是否要檢討?

回覆:jj2609 的帖子

完全同意

如果單從自己角度出發, 當然同意晒你提出疑問, 亦明白你唔會揀呢間學校, 不過在現實, 地球不是圍住你轉
唔係好明點解你咁「慶」& 週圍唱衰呢間學校/辦學團體
PN位已經唔多, 如果佢cut 左d位, 又會唔會引起其他人不滿?
不同stakeholders有不同利益考慮, 視乎大家從咩角度睇

我唔知其他分校情況,如咁樣你就話碧濤校長無愛心,我會尊重你睇法, 但我就有保留。

會放棄啟思

會放愉翠合一堂 pm offer

Archer17 發表於 15-12-24 13:13
如果單從自己角度出發, 當然同意晒你提出疑問, 亦明白你唔會揀呢間學校, 不過在現實, 地球不是圍住你轉
唔 ...

冇錯, 地球當然不是圍住我轉啦
不單止我一個"慶", 應該係好多家長都"慶", 我只是有膽係度出聲.
我只講出呢間學校/辦學團體的問題, 討論, 要家長留意, 呢個討論區當然是從家長角度去發表.
一間學校出色, 自然有人讚, 反之, 自然有人彈
你話"N位已經唔多, 如果佢cut 左d位, 又會唔會引起其他人不滿?"
1) 小朋友先致係重點, 如果PN學位不能直升上K1, 好多家長都覺得開咁多為乜? cut 咗好過啦, 依家搞呢個政策, 重多人不滿
2) 以我所知, 上年係冇呢個政策, 點解今年有? 目的何在? 有否要作出檢討?
3) 你話不同stakeholders有不同利益考慮, 請問幼稚園最大嘅stakeholder 係邊個? 係小朋友, 學生, 作為辦學團體
應以小朋友為出發點, 如果連呢個理念良心都冇, 咁是否要真要重視對其他stakeholders利益?
4) 作為校長, 學校決策人, 每件政策都要以良心行事, 特別係基督教學校, 人在做, 天在看

作為一校之首, 校長好, 老師自然好, 校長有愛心, 老師自然有愛心

引用:Quote:Archer17+發表於+15-12-24+13:13+如

原帖由 jj2609 於 15-12-24 發表
冇錯, 地球當然不是圍住我轉啦
不單止我一個"慶", 應該係好多家長都"慶", 我只是有膽係度出聲.
我只 ...
Jj2609 似乎你係受害者喎,唔緊要啦,或者有間更好既在等你小朋友呢。不過如果學校可以係報pn時候講明唔一定直升,咁個家長心裡都有個預算好d

‹ 上一主題|下一主題