用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 升讀小學後發現
樓主: cleokiko
go

升讀小學後發現 [複製鏈接]

回覆 little_yolky 的帖子

暑假點追?我暫時過去嘅三年暑假都係玩及睇下書咁
可能下年暑假要好好利用下了

babywoman 發表於 15-12-16 17:32

暑假點追?我暫時過去嘅三年暑假都係玩及睇下書咁
叫佢練多D琴, 練多D古箏, 學吓游水, 聽多D audio book, 教吓佢寫中英書法, 補吓數學......咁囉。

回覆 karen55407 的帖子

我仔校都係長假後考,初初唔喜歡,但現在習慣了,而且我地要返工,佢放假都唔可能去旅行,就當多咗時間俾佢溫書

karen55407    發表於 15-12-16 19:13

little_yolky 發表於 15-12-16 17:36
叫佢練多D琴, 練多D古箏, 學吓游水, 聽多D audio book, 教吓佢寫中英書法, 補吓數學......咁囉。 ...
都係多我一兩樣姐,不過樂器就5-10 mins, 游泳玩多過游,都唔算太辛苦la, 至少有半至大半日玩/hea.

其實學校除了考試,好多零零星星的測驗、考查、評估,呢樣果樣,都係計分。如果每一樣、每一次都嚴陣以待,真係幾辛苦,但放開d,當學習的一部份,讓小朋友盡力做好,就會舒服和開心好多。

回覆:升讀小學後發現

阿女3考,平時quiz唔計分,只計3考,好既一年只辛苦3次,唔好如果失手就好難追

Jane1983 發表於 15-12-16 21:58
其實學校除了考試,好多零零星星的測驗、考查、評估,呢樣果樣,都係計分。如果每一樣、每一次都嚴陣以待, ...
好似家姐咁就緊係可以放鬆心情啦, 佢上次中英測驗失手, 佢自己想方法改善, 今次中文都由C變B, 英文由B變A了。呢D小朋友, 你只要唔要求佢做BOB, 只要求佢盡力做好, 咁佢一定會有可觀既回報俾你, 係藍籌股。

至於阿妹咁, 激到我差D爆血管, 一於唔理佢, 叫佢自己溫, 點知默書整個肥佬返嚟

有D細路, 你真係好難身心康泰的。

最緊要係細路身心康泰,大人就吾理啦

你細女學校虽然測考多,但佢仍然讀得開心,甘你都有福。佢日日返來苦瓜甘,你真係吾知點算。

Jane1983 發表於 15-12-17 10:31

最緊要係細路身心康泰,大人就吾理啦
咁你呢句又真。

前兩日, 夜闌人靜時, 聽對附近鄰居(村屋好應聽)有個小男孩一面嗚嗚聽喊, 一面同阿媽講:媽咪, 我好辛苦呀, 我做得好辛苦呀~~~~~~~~~~

夜晚晚, 簡直好似睇鬼片咁。小朋友真係可憐 之前一直無聽過呢位小朋友俾阿媽鬧過功課的, 今年小四, 終於要出關了。

真陰公!
而家吾知點解,好多生活得吾開心的細路

回覆 cleokiko 的帖子

囝學校都係3考,我覺得好好

Jane1983 發表於 15-12-17 10:51

真陰公!
係, 聽到都真係覺得陰功, 聞者傷心, 聽者流淚

第二朝一早行去坐校車時, 我同C6即刻同兩個阿寶講返件事, 話睇吓你哋幾幸福, 阿爸阿媽無迫你哋, 你哋自己好醒醒定定做好D。只見阿妹on居居唔知發生乜事, 家姐就微微笑。

不過, C6話可能係我哋果度風水唔好喎, 個個細路讀書都要俾人鬧的。

Jane1983    發表於 15-12-17 13:04

引用:升讀小學後發現,原來選小學其中一個要考慮

回覆:Gary_family 的帖子

試過兩測兩考和三考,三考較好

我女四考, 大約等如兩測兩考, 兩測後學校會放一星期假, 兩考後係農曆年同暑假, 所以家長有4次機會小朋友去旅行. 真心鍾意呢個安排.

回覆:cleokiko 的帖子

功課量都係其中一個考慮因素

三考,小測唔計考試分。

當年揀小學多測考/多抄寫功課嘅我刻意唔揀,真係唔想小朋友不停考試。我仔小學兩測兩考,全部響假期前,測驗只測主科亦唔計分,我覺得好好。

Yanamami 發表於 15-12-16 09:00
仲有小五六呈分時,三考係方便d.
我小朋友仲未揀小學. 想請教一下呈分同三考有乜關係呢?

Yanamami  時间啱啱好(有成績表出)報自資同自行  發表於 16-1-22 16:27

Same
‹ 上一主題|下一主題