用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 英華vs 聖保羅男小一
樓主: pineappleming
go

英華vs 聖保羅男小一 [複製鏈接]

引用:Quote:pineappleming+發表於+15-12-15+14:5

原帖由 hkpapa852 於 15-12-15 發表
我係你一心讀聖彼得, 係聖彼得讀得掂, 出路可以好過呢兩間, 如果係聖彼得讀唔掂, 入到呢兩間都係浪費12年時 ...
why 聖彼得讀得掂,好過 yw and spb?

引用:Thanks+for+keep+reply+to+me!+其實呢兩間

原帖由 pineappleming 於 15-12-15 發表
Thanks for keep reply to me! 其實呢兩間都未收, St. Peter 就自行收左。 呢間行路就到。 又唔駛$. 不過 ...
請問係25分入聖彼得嗎?

引用:Quote:原帖由+hkpapa852+於+15-12-15+發表

原帖由 DevilPig 於 15-12-17 發表
可能有kings and 皇仁?

引用:Quote:原帖由+DevilPig+於+15-12-17+發表wh

原帖由 pineappleming 於 15-12-17 發表
題外話:QC仔好似唔like現任新校長,會否影響QC未來成績?

引用:Quote:原帖由+DevilPig+於+15-12-17+發表wh

原帖由 pineappleming 於 15-12-17 發表
英皇同皇仁差好多皮。因為有好多親友個仔係度讀,不論成績同個人都超唔掂...

DevilPig 發表於 15-12-17 16:18
係聖彼得讀得掂, 升中應該唔難入到KC, SJC, 甚至QC, SPCC.

再唔係, 或者過去隔離區入張祝珊, 中婦等, 水準都唔會差過YW同SPB
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

PhilC 發表於 15-12-17 16:49
英皇同皇仁差好多皮。因為有好多親友個仔係度讀,不論成績同個人都超唔掂...
  ...
愚問題請教一下,"超唔掂"係指?

引用:Quote:PhilC+發表於+15-12-17+16:49+英皇同

原帖由 nkf 於 15-12-17 發表
愚問題請教一下,"超唔掂"係指?
包括會考零分,亦有AL全炒,repeat得一科合格等。至於個人,絕對是宅男,雖則你可以話呢啲係個人問題,但佢哋都有一班物以類聚的同學friend .... 佢地讀書時的KC比依家更難入

講學術成績,QC同KC差好遠。你去佢地open day, 畀你睇嘅嘢唔會令你覺得佢真係一間名校。

引用:Quote:DevilPig+發表於+15-12-17+16:18+why

原帖由 hkpapa852 於 15-12-17 發表
係聖彼得讀得掂, 升中應該唔難入到KC, SJC, 甚至QC, SPCC.

再唔係, 或者過去隔離區入張祝珊, 中婦等, 水準 ...
唔係話 net 11升中唔利男仔嗎?

DevilPig 發表於 15-12-17 18:49
唔係話 net 11升中唔利男仔嗎?
11網升中係不利男仔, 但"如果係聖彼得讀得好", 基本上可能係參加升中大抽奬前, 收考到不少出色直資中學
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

引用:Quote:原帖由+nkf+於+15-12-17+發表愚問題

原帖由 PhilC 於 15-12-17 發表
包括會考零分,亦有AL全炒,repeat得一科合格等。至於個人,絕對是宅男,雖則你可以話呢啲係個人問題,但佢 ...
我是否理解能力低,我唔係太明,即係講緊邊間好?邊問差?

引用:Quote:原帖由+PhilC+於+15-12-17+發表包括

原帖由 elysion 於 15-12-17 發表
我是否理解能力低,我唔係太明,即係講緊邊間好?邊問差?
之前講咗英皇同皇仁差好多皮,我識人讀英皇超唔掂。有人問點「超唔掂」?咁我所講的超唔掂例子,當然講緊英皇。況且皇仁成績向來係官校No.1。

引用:Quote:原帖由+elysion+於+15-12-17+發表我

原帖由 PhilC 於 15-12-17 發表
之前講咗英皇同皇仁差好多皮,我識人讀英皇超唔掂。有人問點「超唔掂」?咁我所講的超唔掂例子,當然講緊英 ...
梁特來自英皇

回覆:英華vs 聖保羅男小一

雖然傳統教學,但YW活動也多。太靜的男生可以學習open 一點。好動的男生,啱哂。

引用:Quote:DevilPig+發表於+15-12-17+18:49+唔

11網升中係不利男仔, 但"如果係聖彼得讀得好", 基本上可能係參加升中大抽奬前, 收考到不少出色直資中學
...
請問以你所說,升中的直資中學有邊幾間好?

回覆:pineappleming 的帖子

中西區就只有St Paul co ed 和 Paul boy. 咋喎。如果係咁,不如早早入Paul boy 小學?

引用:Quote:DevilPig+發表於+15-12-17+18:49+唔

...
真係?即係佢既教學課程不錯吧!

hppa  St. Peter's of course good  發表於 15-12-18 11:50

pineappleming 發表於 15-12-18 00:08
中西區就只有St Paul co ed 和 Paul boy. 咋喎。如果係咁,不如早早入Paul boy 小學?

...
如果你咁唔捨得條龍, 就選龍校吧!

選擇龍校, 如果只為逃避升中煩惱, 其實可能只會帶來其它煩惱

回覆:hkpapa852 的帖子

可否請教例如會有什麼煩惱呢?等我週詳考慮一下。有時候好多層面未想到。

引用:Quote:pineappleming+發表於+15-12-18+00:0

原帖由 hkpapa852 於 15-12-18 發表
如果你咁唔捨得條龍, 就選龍校吧!

選擇龍校, 如果只為逃避升中煩惱, 其實可能只會帶來其它煩惱
例如會有什麼煩惱呢?

‹ 上一主題|下一主題