用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 英華vs 聖保羅男小一
樓主: pineappleming
go

英華vs 聖保羅男小一 [複製鏈接]

如果係DSE既成績, 兩間都無乜, 至於入U率, 兩間都有公佈:

年度

中學名稱

3322率

聯招學士學位

本地非聯招學士學位

本地學士課程比例

本地專上課程比例

海外升學比例

專上課程比例 (本地+海外)

學士課程比例 (本地+海外)

2012-2013

聖保羅書院

44.00%

14.00%

58.00%

69.00%

25.00%

94.00%

英華書院

75.60%

45.00%

74.00%

19.00%

93.00%

55.00%

2013-2014

聖保羅書院

42.00%

4.00%

46.00%

62.00%

33.00%

95.00%

英華書院

82.40%

52.00%

82.00%

12.00%

94.00%

59.00%

2014-2015

聖保羅書院

49.00%

3.00%

52.00%

63.50%

36.50%

100.00%

英華書院

72.30%

63.00%

85.00%

8.00%

93.00%

65.00%

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆:retriever 的帖子

Thanks for keep reply to me! 其實呢兩間都未收, St. Peter 就自行收左。 呢間行路就到。 又唔駛$. 不過到時唔係top ten 就煩, 唔知你有咩意見?

pineappleming 發表於 15-12-15 14:56
Thanks for keep reply to me! 其實呢兩間都未收, St. Peter 就自行收左。 呢間行路就到。 又唔駛$. 不過 ...
我係你一心讀聖彼得, 係聖彼得讀得掂, 出路可以好過呢兩間, 如果係聖彼得讀唔掂, 入到呢兩間都係浪費12年時間同金錢.
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 15-12-15 15:01
我係你一心讀聖彼得, 係聖彼得讀得掂, 出路可以好過呢兩間, 如果係聖彼得讀唔掂, 入到呢兩間都係浪費12年時 ...

咁中游份子呢?
Thanks.

回覆 pineappleming 的帖子

你指TOP TEN 入KINGS?
但係ST PETER 跟KINGS 不是聯繫位, 入到都係抽獎卦, BAND ONE 頭尾抽入均等, 靠彩數而已...

睇係搏物? 據聞ST PETER 超谷, 英華谷得來有甜品食, SPB 有傳承BROTHERHOOD... 呢 D 好難量化...

純計昇BAND ONE 率AND THEN 入U 率, 仲有支出呢D 量化野, 那當然是ST PETER.... 而且你WALKING DISTANCE... 好著數----> 慳左既時間都可以量化....

ppmmbb 發表於 15-12-15 15:03
咁中游份子呢?
Thanks.

中游份子, 到時再搵過間好既B2學校, 好過勉強留係間B1中學做最下層個批

hkpapa852 發表於 15-12-15 15:08
中游份子, 到時再搵過間好既B2學校, 好過勉強留係間B2中學做最下層個批

我意思係若小朋友在上述三間學校都只是中游份子(全級排名35%-65%),邊間好d?
Thanks.

hkpapa852  都係免費個間  發表於 15-12-15 15:21

如果buy多PE堂就選英華.但之前有人問喇記 vs DBS vs 英華,我已答過.
英小上書院學術未夠外來生好,要追.
睇你孩子係咪遲發力型, 如果係,可以選.

retriever 發表於 15-12-15 14:52
呢D 真係唔好太信...

NO PAIN NO GAIN...
好奇一問, 你係唔相信活動教學可以有好成績, 定唔相信yw 是活動教學 ?

pineappleming 發表於 15-12-15 14:56
Thanks for keep reply to me! 其實呢兩間都未收, St. Peter 就自行收左。 呢間行路就到。 又唔駛$. 不過 ...

如果自行入左Peter, 我馬上同亞仔去買校服, 同計畫埋暑假去邊到玩. 懶得左諗加諗.

kwansara 發表於 15-12-15 15:14
好奇一問, 你係唔相信活動教學可以有好成績, 定唔相信yw 是活動教學 ?

收到既信息, 係佢地既主菜不是"活動教學"...

只係有好多活動作為飯後甜品...

hkpapa852 發表於 15-12-15 15:08
中游份子, 到時再搵過間好既B2學校, 好過勉強留係間B2中學做最下層個批

喂喂, 小心... 你指 YW / SPB 邊間係B2 先?!

hkpapa852  咦, 打錯咗添.... ....個兩間都係B1  發表於 15-12-15 15:33

引用:Quote:retriever+發表於+15-12-15+14:52+呢

原帖由 kwansara 於 15-12-15 發表
YW 應係係傳統學校,但只是多活動,有錯請指正!

回覆:英華vs 聖保羅男小一

睇到咁多前輩分析,忽然感覺到充滿希望。

haymamapapa 發表於 15-12-15 15:25
YW 應係係傳統學校,但只是多活動,有錯請指正!
咁校長Sale 咁多活動, 係咪有d....... 違反商品說明條例 ....

引用:Quote:ppmmbb+發表於+15-12-15+15:03+咁中

原帖由 hkpapa852 於 15-12-15 發表
但Paul boy and YW 都唔算b2 啩?

樓主, 如果YW, SPB 同 St Peter 都傳統, 都谷, 係咪近d免費好呢 ?

kwansara 發表於 15-12-15 15:37
咁校長Sale 咁多活動, 係咪有d....... 違反商品說明條例 ....
除非你認為學位係商品, 否則何來違反呢?

引用:樓主,+如果YW,+SPB+同+St+Peter+都傳統,+都

樓主, 如果YW, SPB 同 St Peter 都傳統, 都谷, 係咪近d免費好呢 ?
認同

引用:樓主,+如果YW,+SPB+同+St+Peter+都傳統,+都

你都講得啱。但去過St peter 簡介會,感覺就只有填鴨地讀讀讀,小息時候連跑步都係死罪。我就麻麻。所以本人傾向英華,好似讀得開心又學到嘢。Paul boy 冇簡介會,只覺佢校舍大和新。未識YW 前本來Paul boy 就係首選,但朋友個仔由小學升上中學次後,反而叫我地唔好選, 話唔教野要自學。😨

kwansara  原本如此  發表於 15-12-15 15:52
‹ 上一主題|下一主題