用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 心儀長天的家長,自行仲會考邊間呢?
go

心儀長天的家長,自行仲會考邊間呢?

如題

王家爸爸  進取啲既可以諫九華、聖芳濟。  發表於 16-10-17 09:42
san :-P

有沒有另一間和長天特色差不多的學校呢?

王家爸爸  九華、喇沙  發表於 16-10-17 09:43

回覆:sanli77 的帖子

長天有乜特色?

男校機會大些
適合好動男生
宗教背景

sanli77 發表於 15-12-16 15:14
男校機會大些
適合好動男生
宗教背景

SFXC

聽說校舍較小
此校有何優點勝過長天
因如果自行收左,就沒有抽長天的兩次機會了
還有其它選擇嗎?

聖芳濟成績好過長天,你想校舍大D就九華啦

引用:聖芳濟成績好過長天,你想校舍大D就九華啦

原帖由 rickykan1 於 15-12-16 發表
聖芳濟成績好過長天,你想校舍大D就九華啦
依家九華係B1中定尾?活動多唔多?只有B1中至尾成绩冇特異功能,機會大唔大?

metrochung 發表於 15-12-16 18:35
依家九華係B1中定尾?活動多唔多?只有B1中至尾成绩冇特異功能,機會大唔大?

...
而家九華B1b,只有B1b-B1c自行機會就不大。

請問長天是否適合不太好運動的書生型?

書生型應該適合聖芳濟 多D
DSE成績又好D

聖芳濟成績好過長天嗎??

應該就係.......﹗全港排名係好過長天的﹗

回覆:心儀長天的家長,自行仲會考邊間呢?

喇沙!

God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

ek49 發表於 15-12-18 11:53
聖芳濟成績好過長天嗎??

SFCX 係 b1b
長天 係 b1c

如果B1C-B2頭入冇機會入長天  ?  冇去簡介會, 學校有那方面出衆? 校舍大嗎

現在聖芳濟還屬 b1b 嗎?

長天運動還出眾嗎?

歡迎到 開心家庭網 (6歲前的早教) 和 開心家庭日誌 (小學後的培育和升中選校) 也歡迎參觀日誌

長天排球
田徑都好好
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:[img align=left]http://www.imagestation.com/picture/sraid100/p0efd5180a15094e49bc8309350fd91f5/f9e92a54.jpg[/img][img align=right]http://www.imagestation.com/picture/sraid100/pc8bf148c3b975239357968cfc2f3d509/f9e92a4b.jpg[/img][img align=right]

回覆:心儀長天的家長,自行仲會考邊間呢

長天田徑同游水都係屬Division 1, 教區田徑比賽贏過16定17次冠軍(2年一屆), 排球經常打入精英賽(今年都入到,尋日入左四強添). 但佢班仔又唔一定要玩運動,我見科學方面都唔錯,教science班老師贏過行政長官教學獎。聖芳濟就冇咁多玩運動,佢地斯文啲,校舍雖然細,但好有大家庭feel, 我都好鐘意。兩間各有各好,總之兩間都係好學校!最緊要小朋友自己鐘意!