用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 中三仲洗吾洗補習?
go

中三仲洗吾洗補習?

通常自己搞掂定keep住補呢?

睇佢自己需要啦!

補,睇下出面係點,以保公平,補完覺得不好再退,點都試下。
唯有Tempo,柔韌啱啱好,點都傍住你!

中三要選科了
如果補習對小朋友有幫助,就要補
沒有遲早,只有需不需要.....

回覆:中三仲洗吾洗補習?

要看是什麼學校
有些學校只是跟課程教,人哋學咩你學咩~
雞精班有時會教一d所謂秘技,是考試用的。這些秘技,越早開始用,到DSE就越用得熟練。
例如考 compre,有雞精班會教點去最快搵一篇文,一段文的重點。或者點去估一個 vocab 的意思。又例如數學,有d口訣可以好快幫小朋友記牢一些公式,或者好快咁掃題目,又或者在計算機入邊d式可以快d計數,諸如此類.....
NSS 學制其實教得好急,根本唔夠時間重複教。到S5 下學期已經要操 past papers,S6得幾個月,第二年3月中已經開考!如果小朋友跟唔上其中一個 chapter,咁下個 chapter 就更難明,漸漸對嗰科失去興趣。補習可以預先令小朋友有個概念,或後續 follow up;錢是不會白付的。
所以,要看需要,如果小朋友係得嘅,根本唔需要秘技。只是一般資質的,可能要考慮補習了。

在ek 世界裏,當然要補習,中三先補會否太迉?我將來再生,一定會兩歲就開始參加學前,painting,留冰,之後就補中英數。再之後大個學揸車揸船揸飛機。

cdefg2333    發表於 16-1-28 09:52
kayi0556    發表於 15-12-21 11:53

引用:在ek+世界裏,當然要補習,中三先補會否太

samsam123321 發表於 15-12-18 12:17
在ek 世界裏,當然要補習,中三先補會否太迉?我將來再生,一定會兩歲就開始參加學前,painting,留冰,之後 ...

我覺得糸要補習

既然叫得做“補”習,當然係覺得唔夠先至需要“補”啦!有家長永遠都覺得仔女唔夠嘅,就自然不停咁補習了!

我覺得應該同仔女傾下研究下,睇下佢有乜嘢不足,點先可以幫到佢?補習未必係最佳嘅解決方法!既然係中三學生,最後俾佢自己決定,幫到佢而自己又俾得起,又點會吝嗇呢?

駛唔駛補習真係好個人,我對仔女,學校教中文佢無心機,到補習,兩三個人一班,傾下做下學下,咁就有心機學。
有D同學,上堂好專心,唔明就問老師,咁佢地當然可以唔補

我個女小五開始補,中間又停過下,視乎佢自己溫書動力強唔強啦,其實學校學咗,返屋企肯溫都好夠,不過中三升中四,驚追唔上咪補下囉

引用:我女到宜家中五從未補過,其實覺得唔駛就唔

原帖由 johnnywalker 於 16-01-26 發表
我女到宜家中五從未補過,其實覺得唔駛就唔補,覺得需要就補
同意。

我囡中三都無補。我有問佢需唔需要,佢話唔需要。我見佢成績又ok, 咁就無再問佢啦,只係提佢需要時同我講。

中4,5先開始補比較好,因為中三既課程都比較淺

我仔從未補習,宜家中四都仲算可以,一切源於懶,如果佢肯放多d 時間去溫書,應該可以頭30,所以補習都冇用,到中五就可能會去補,到時先去學下 d答題 skill

補習只系1種形式,有心進步其實都未必要

cdefg2333    發表於 16-2-1 13:11