用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 請問聖言同民生書院屬band1幾呢?
go

請問聖言同民生書院屬band1幾呢? [複製鏈接]

自行老師話要搵返差唔多既學校,唔知呢兩間係咪差唔多呢?同埋民生會唔會比較難入,因為好多民小都會入
   1    0    0    0

fennieng 發表於 15-12-14 14:52
自行老師話要搵返差唔多既學校,唔知呢兩間係咪差唔多呢?同埋民生會唔會比較難入,因為好多民小都會入 ...
如果係B1中左右,自行一聖言、自行二民生,可以算係合理。當然如果係九龍城或者油尖旺,可以再略為進取啲。

回覆 王家爸爸 的帖子

王家爸爸

順便一問,九龍城區一線小學,屬Band 1A-B, 自行 喇沙 + 華英會否太進取?

學校田徑和乒乓球隊成員

fennieng 發表於 15-12-14 14:52
自行老師話要搵返差唔多既學校,唔知呢兩間係咪差唔多呢?同埋民生會唔會比較難入,因為好多民小都會入 ...
聖言入U率近年較民生高, 民生男女校, 自行時大多數男女校都會收取較多女生
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

請問會收幾多民小?

magtam0520 發表於 15-12-14 15:47
回覆 王家爸爸 的帖子

王家爸爸
如果九龍城區,反正自行唔會派得差,所以我會建議進取少少,例如自行一喇沙,自行二華英或聖言。

王家爸爸 發表於 15-12-14 15:41
如果係B1中左右,自行一聖言、自行二民生,可以算係合理。當然如果係九龍城或者油尖旺,可以再略為進取啲。 ...
其實本身係黃大仙,想自行博下,老師就話聖言同華英

hkpapa852 發表於 15-12-14 15:51
聖言入U率近年較民生高, 民生男女校, 自行時大多數男女校都會收取較多女生
...
乜會有咁既情形?其實點解呢?

王家爸爸 發表於 15-12-14 15:41
如果係B1中左右,自行一聖言、自行二民生,可以算係合理。當然如果係九龍城或者油尖旺,可以再略為進取啲。 ...
另想請問,其實民小會唔會自行去民中呢?一係會直上呢?

fennieng 發表於 15-12-14 16:58

華英好過民生, 點解你選民生?
你昨日有去華英簡介會嗎?

ppsfung 發表於 15-12-14 17:08
華英好過民生, 點解你選民生?
你昨日有去華英簡介會嗎?
無去呀!華英我驚亞仔讀得太辛苦,民生唔好?

fennieng 發表於 15-12-14 17:00
乜會有咁既情形?其實點解呢?

乜會有咁既情形?

你指咩情形? 如果你話點解會收較多女生, 原因好簡單, 女生普遍語文能力較強, 咁會較大機會係Pre-S1中考得好, 尤其係英文, 咁自然會係B1人數既百份比有會高咗, 更加容易保持英中地位
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

fennieng 發表於 15-12-14 16:58
老實講,黄大仙區我建議你唔好太進取。真係B1中或以上先好自行聖言+華英。

hkpapa852 發表於 15-12-14 17:36
乜會有咁既情形?

你指咩情形? 如果你話點解會收較多女生, 原因好簡單, 女生普遍語文能力較強, 咁會較大機 ...
就係因為女仔勤力,所以我當年唔考慮報男女校。

王家爸爸 發表於 15-12-14 17:55
老實講,黄大仙區我建議你唔好太進取。真係B1中或以上先好自行聖言+華英。 ...
成績都係B1中上,不過操行就一般

hkpapa852 發表於 15-12-14 17:36
乜會有咁既情形?

你指咩情形? 如果你話點解會收較多女生, 原因好簡單, 女生普遍語文能力較強, 咁會較大機 ...
咁男仔咪會蝕底啲....

fennieng 發表於 15-12-14 18:31
成績都係B1中上,不過操行就一般
如果操行一般既原因係貪玩,咁兩間華仁、LSC、SJC可能適合啲。

王家爸爸 發表於 15-12-14 20:32
如果操行一般既原因係貪玩,咁兩間華仁、LSC、SJC可能適合啲。
係好貪玩,常常比老師投訴,不過唔係好明,你講果幾間都好似係比較傳統學校,點解重會適合呢?

fennieng 發表於 15-12-14 22:08
係好貪玩,常常比老師投訴,不過唔係好明,你講果幾間都好似係比較傳統學校,點解重會適合呢? ...
喇沙會同耶穌會比較自由、包容性比較强、好少處罰學生,通過令小朋友喜歡學校、建立自信心和責任感而慢慢變乖。

王家爸爸 發表於 15-12-14 22:22
喇沙會同耶穌會比較自由、包容性比較强、好少處罰學生,通過令小朋友喜歡學校、建立自信心和責任感而慢慢變 ...
唔該晒,亞仔自己就鐘意聖言,問佢點解唔知,民生就諗住近,要再同佢商量下...
‹ 上一主題|下一主題