用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 二月政府覆診前想睇私家,請介紹
go

[過動] 二月政府覆診前想睇私家,請介紹

阿仔小三了,好大機會二月覆診時要食藥,但又想睇下私家拎多個意見,請介紹好嘅醫生,謝謝!

回覆:二月政府覆診前想睇私家,請介紹

我都想要啊!

私家應該比政府更易開藥

引用:私家應該比政府更易開藥

原帖由 I_O_U_baby 於 15-12-29 發表
私家應該比政府更易開藥
thank you!
我嚮政府睇第一次已經問我食唔食藥了

a_for_apple 發表於 15-12-31 16:31
thank you!
我嚮政府睇第一次已經問我食唔食藥了
係架, 我仔唔嚴重, 只係比較貪玩, 口多,見臨床都覺得佢無乜野, 話過幾個月再見下.
有D 課程可以上, 但佢唔大問題, 可上可唔上.
到見心理醫生就同我講, 到小學佢到時比老師投訴,
學校又會REFER 佢返黎叫佢開藥, 不過當然食唔食係家長決定.

我囝沒有專注力不足, 學習問題唔大.
我斷不會比佢食藥. 我識D醫護人員, 醫生極度建議食藥的,
佢地都揀唔比小朋友食. 呢D係精神病藥,真係唔係講笑.
但我知有D 小朋友, 因為專注唔到, 連自己喜歡做既野都做唔到,
咁真係有需要食藥,唔係佢地真係學唔到野, 做唔到野, 影響自信。

睇過個節目, 講美國自從IDENTIFY 左ADHD 後,
就勁開藥, 當中好多之後係發現根本無需要的.
香港宜家咪又一樣. 因為課程太深,
小朋友唔食藥,唔聽話集中就怕追唔上.一味開藥.

何定邦醫生好似對ADHD 好有研究,
佢有本書'四點鐘的驚恐',
你睇下再決定去唔去搵佢不過佢都似好BUY 食藥
http://www.cp1897.com.hk/product_info.php?BookId=9628884417

引用:+本帖最後由+I_O_U_baby+於+16-1-4+12:32+

原帖由 I_O_U_baby 於 16-01-04 發表

何定邦醫生好似對ADHD 好有研究,
如果唔諗住食藥,唔洗睇何醫生!唔食藥的話,何醫生都無嘢可以幫到!除非未斷症想搵佢斷症

引用:Quote:a_for_apple+發表於+15-12-31+16:31+

原帖由 I_O_U_baby 於 16-01-04 發表
係架, 我仔唔嚴重, 只係比較貪玩, 口多,見臨床都覺得佢無乜野, 話過幾個月再見下.
有D 課程可以上, 但佢唔 ...
Thank you!

引用:Quote:原帖由+I_O_U_baby+於+16-01-04+發表

原帖由 wan_sosin 於 16-01-05 發表
如果唔諗住食藥,唔洗睇何醫生!唔食藥的話,何醫生都無嘢可以幫到!除非未斷症想搵佢斷症

...
Thank you!  我有聽過佢嘅講座

請問何醫生收費貴嗎? THX

meldoy2216 發表於 16-7-14 16:18
請問何醫生收費貴嗎? THX
何醫生係最貴的, 不過佢好有經驗. 我地都係睇佢, 次次去親 都要 $2000~$2500不等

回覆:二月政府覆診前想睇私家,請介紹

我女都剛開始睇何醫生,其實我之前一直都覺得阿女專注力有問題,又好衝動,不是她想的,她真的控制不到,我去看之前也爭扎食藥的問題,因我自己也是做輔導行業,深明阿女的問題不能單純輔導或訓練可解決,何醫生也細心解釋要處理的不止是ADHD,只是這病所洐生出來的問題,我覺得好有道理,因為社交、學習等引致自信心下降,自信心才影響小孩的一生。
何醫生令我有信心一試

PP媽媽 發表於 16-7-15 13:16
我女都剛開始睇何醫生,其實我之前一直都覺得阿女專注力有問題,又好衝動,不是她想的,她真的控制不到,我 ...
好認同呀! 阿仔都係ADHD 衍生出來的問題好多, 導致佢自己有時做左D 行為都可以唔記得左, 或者唔知點樣去處理, 再加上自信心的問題並不是一時之間可以解決, 一定要時間來培養佢的.

回覆 小bonbon 的帖子

想問下仔仔現在剛4歲,一直都覺得佢疑似ADHD,佢好鍾意同小朋友玩,但因為衝動又好容易嘈交什至郁手,所以想去評估,但好多人都話到6歲才會確診,都唔知現在點處理佢既行為問題

回覆:Sukisukitam 的帖子

是啊因4,5歲性格仍在發展中,都可以帶佢做評估,但萬一醫生叫佢食藥你點唸?我都聽過4-5歲要食藥不過唔多

回覆 PP媽媽 的帖子

當然又唔想佢咁細食藥,只係唔知道除了食藥仲有咩方法解決佢既行為問題,煩惱中

食魚油囉, 好多人都話幾好

我女睇左鍾國恒醫生, 佢都幾好,有耐性,識得同小朋友溝通

katy211 發表於 16-7-21 13:38

請問睇幾多次才確定有ADHD? 另外,如確定了,醫生會否出報告?之後可以憑報告到政府醫院直接治療?

katy211 發表於 16-7-21 13:38

請問睇幾多次才確定有ADHD? 另外,如確定了,醫生會否出報告?之後可以憑報告到政府醫院直接治療?