用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 想請教, 以學術成績計, 黃芴南定銀禧好d? ...
樓主: 義氣仔女
go

想請教, 以學術成績計, 黃芴南定銀禧好d? [複製鏈接]

回覆:hkpapa852 的帖子

幅圖香港大学9.6,中文大学16,科技11.7,理工14.9.城市12.8 ,浸會7.4,領南3.2,教育學院1.1應該吾止95人

瑩希媽媽 發表於 15-12-14 15:26
幅圖香港大学9.6,中文大学16,科技11.7,理工14.9.城市12.8 ,浸會7.4,領南3.2,教育學院1.1應該吾止95人

...
如果要match得晒呢堆百份比,

HKU

9.6%

CUHK

16.0%

UST

11.7%

PolyU

14.9%

CityU

12.8%

HKBU

7.4%

LingU

3.2%

教院

1.1%

OUHK

6.4%

樹仁

7.4%

恆管

5.3%

職訓

1.1%

??

1.1%

其實加埋得98%, 仲差2%.....

最小公因數應該係大約1.064%, , 假設1.064%係1個學生, 即合共有: 1/1.064%, 即係只有~94人 (因全級只有~160人, 所以1.064%=1人應該係合理既假設)

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

義氣仔女 發表於 15-12-13 18:27
今年去左依2間學校既簡介會, 一直見坊間既資料, 黃芴南屬於B1B, 銀禧係B1C, 但2間學校簡介會公佈既入U率(唔 ...

銀禧有七成入大學率真嚇了一跳,是否可以與"華英"和"迦密"睇齊呢?

回覆:YmOra 的帖子

系咪即系只有百分50幾,本來都有諗住自行報佢

YmOra  係,只有50幾入本地大學學士學位課程.  發表於 15-12-14 18:16

引用:請問銀禧有沒有什麽課外活動較突出?

原帖由 MCLIAN 於 15-12-14 發表
請問銀禧有沒有什麽課外活動較突出?
Dancing & choirs..
Dance Team曾在上海世博表演,上年出2隊兩隊都有參與學屆優勝隊伍巡禮。
Choirs舊年唱到去新加坡表演。

瑩希媽媽 發表於 15-12-14 17:59
系咪即系只有百分50幾,本來都有諗住自行報佢
妳認為50幾低嗎?咁妳似乎不太了解現今中學既水平了
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

謝謝分析!  其實選校升中除了成績, 還有學校對學生的支援, 有沒有關愛, 學校的文化是否愛比較, 同學間是否好多比較(對學生造成壓力), 老師質素, 交通問題等等, 最最重要是適合子女嗎?

Cecily 發表於 15-12-15 16:37
謝謝分析!  其實選校升中除了成績, 還有學校對學生的支援, 有沒有關愛, 學校的文化是否愛比較, 同學間是否 ...
如果你有留意今年九真既成績, 就會諗多樣: 升學及就業輔導.

上得B1中學, 都唔希望6年後空手回, 入唔到U啩?

我无认为百分之五十入u低,你誤会左,只系覺得听左學校简介说百分70.同你所说的50几有差别,覺得亲身去听简介會也不能作准,其实选校除成绩外,也要考虑适吾适合自己仔囡入读

回覆 hkpapa852 的帖子

請問今年九真既成績如何?為什麼會令人 諗多樣: 升學及就業輔導?謝謝你。

瑩希媽媽 發表於 15-12-15 23:13
我无认为百分之五十入u低,你誤会左,只系覺得听左學校简介说百分70.同你所说的50几有差别,覺得亲身去听简 ...
入大學=/=升讀學士學位課程

如果咁讲,會會好多學校都是只公佈升大學率?

回覆 hkpapa852 的帖子

5X%巳經唔錯啦!
http://discuz.baby-kingdom.com/viewthread.php?tid=1085858&extra=page%3D2
‹ 上一主題|下一主題