用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 ADHD 的學生係咪好成績都入唔到好學校?
go

ADHD 的學生係咪好成績都入唔到好學校? [複製鏈接]

如題
   0    0    0    0

醒目開學勳章

大抽奖都入唔到咩

唔會。

我朋友囝囝舊年入自行第二志願,雖然是B2a~b, 但入全英班。
佢小朋友小三,四時被評估是ADHD, 看到她為兒子東奔西走,為兒子食藥出的問題而心痛流淚,現在總算穩定下來。

ADHD的小朋友有特別的天份,隨著成長,行為可自控,問題便慢慢消失。當時朋友亦擔心沒學校收,結果亦不是這樣,只不過她沒有在報校時申明。有很多學校,表面話沒歧視,但內裡卻另一做法,不過其實可理解,可能是資源分配問題。

我大仔就話他的學校(B1a~b)就有聽障學生,亦幾肯定有ADHD學生,我亦曾見過細仔學校(B1a)有盲人學生,參加詩歌班去新加坡遊學,但ADHD學生就未聽他提起過。

別擔心,有能力,就一定有機會。

醒目開學勳章 王國長老

回覆:ADHD 的學生係咪好成績都入唔到好學校?

如果成績表上操行唔靚,自行係比較麻煩。不過keep好成績可寄望大抽獎呢

魔怪媽媽 發表於 15-12-13 14:55
如題
大抽獎時,同banding便機會均等。

成績+操行最重要。ADHD keep  住喺學校無犯事,問題唔大,不過如果interview串得濟就勉強d.  我仔同學無犯大錯,操行都叫保持到,一樣入到英中。

回覆:ADHD 的學生係咪好成績都入唔到好學校

thx大家回覆

醒目開學勳章 王國長老

加油!

有2個朋友,分別就讀馬鞍山某直資,小區西直資都是b2

回覆:魔怪媽媽 的帖子

大抽獎唔到學校話事,我自己覺得只要揾到合適和包容,又有機會比小朋友發揮嘅就係好學校,對於ADHD小朋友家校合作好重要。就算自行佢唔收你,大抽獎也有機會抽到

回覆:metrochung 的帖子

多謝你, 因中英文科老師都話亞仔b2a, 但見班主任就話佢係b3b, 都唔知係邊道出問題,因班主任唔太鍾意ADHD小朋友,包括我仔

醒目開學勳章

魔怪媽媽 發表於 15-12-14 08:47
多謝你, 因中英文科老師都話亞仔b2a, 但見班主任就話佢係b3b, 都唔知係邊道出問題,因班主任唔太鍾意ADHD ...
可能中英文科老師只睇單科成績來估計,而班主任清楚知道全級學生各科計算後的總分,

自行你大可不理班主任意見,搏盡b2a學校.

真係要問清楚老師。學校唔會因為鐘意/唔鐘意個學生估低佢banding. 理論上班主任先有佢整體成績。唔同band策略唔同,就算band 3 都有頭尾。唔好亂黎。

回覆:SIYip 的帖子

老師就係話因為我仔有ADHD,所以b2 學校係唔收

回覆:johnnywalker 的帖子

thx , 睇到你地咁講我都冇咁擔心

我都想知邊幾間 band 2學校會關愛和包容活躍和社交弱的學校。現在讀緊的小學,老師只看成績,小朋友因徵狀被同學希零都不處理,只叫小朋友忍忍忍,有事發生必入他數。希望找到好的中學,不會重現負面日子。家長們,可否給資料。謝謝。

musicangus 發表於 15-12-16 13:53
我都想知邊幾間 band 2學校會關愛和包容活躍和社交弱的學校。現在讀緊的小學,老師只看成績,小朋友因徵狀 ...
我小朋友都係一樣, 就係有ADHD所以比同學蝦, 老師都唔會幫佢, 只會話係你小朋友的問題, 有時真係好灰, 上到中學都怕有呢個問題

有些中學開放日,校長強調要學生建立生命價值觀,尊重別人和自己,第二才是成績。永光書院是其中一間,感覺關愛。你聽過此校嗎?聖道迦南都是強調重人的品格的,不過不知道是否真實,老師們是否真的做到。

‹ 上一主題|下一主題