用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 又一村am Vs York 國際am
go

又一村am Vs York 國際am [複製鏈接]

如果冇學費嘅concern, 只希望小朋友加強自發性同改善怕羞性格,暫時未知會否考直資或私小,邊間好呢?謝謝!

3    0    0    0

引用:如果冇學費嘅concern,+只希望小朋友加強自

原帖由 Rabirabi 於 15-12-13 發表
如果冇學費嘅concern, 只希望小朋友加強自發性同改善怕羞性格,暫時未知會否考直資或私小,邊間好呢?謝謝 ...
無學費concern的話, 當然york啦。 程度深s, 語境好d, 叩門機會應該大dd.

回覆:又一村am Vs York 國際am

York

回覆:MissMusic 的帖子

又一村係唔係英文太淺所以叩門會冇咁好?

回覆:Rabirabi 的帖子

York,語境、學術都全面d

謝謝大

回覆:Rabirabi 的帖子

謝謝大家

York

你個情況同我上年一模一樣,小女又係細B又係怕醜,我最後選了又一村,可幸的係我從未後悔過 利申:我相信york學術方面係好勁,但每個家長為自己子女選的目標都唔同,又一村係鼓勵小朋友自信方面做的好專業。

回覆:coffeespeaker 的帖子

可唔可以講多少少,我都想認識多d 又一村學校....係點幫小朋友build 信心, 同埋k1 教什麼,係咪真係好淺?

回覆 Katharinethepig 的帖子

2間完全不同的學校:又一村係happy school, 3年幼稚園開心冇嘜壓力(因朋友仔仔讀緊,冇去外補,學費減了學卷只需幾百,週末仲一定去街玩,嚮往生活),之後等大抽獎,如小一抽中happy school,咁可以繼續happy學習,相反就預備去補習!York就比相對進取d嘅家長,預備小朋友考一線P1,投放多些金錢,之後升小一都希望子女有學術根基打底,容易銜接小學課程,睇落要求多d!所以好睇你本身嘅想法及目標!

引用:可唔可以講多少少,我都想認識多d+又一村學

原帖由 Katharinethepig 於 15-12-13 發表
可唔可以講多少少,我都想認識多d 又一村學校....係點幫小朋友build 信心, 同埋k1 教什麼,係咪真係好淺? ...
我個女係龍11月細B,之前pn讀Boxhill,英文學術方面都叫ok,所以上年考K1時候都有york等幾所學校offer。我有仔細聽過york的簡介會,唔考慮學費因素(boxhill同york差唔多),相信大家都知道york校方會好落力講佢地的學術,但以我所見,york老師係非常之年輕,同埋當時簡介會好多b6家長(可能係龍年)。我個女比較怕醜,自從返又一村學校後,我覺得有D歷史的學校真係專業D,(相信民生培正等學校都係如此)我個女性格逐漸主動又好鐘意返學,老師隔唔中都會打電話比家長溝通,言談之間就真係好了解子女的性格同表現。教材方面用的係oxford go果套加點讀筆,校長開學時有講呢套教材係佢比較過多間先決定比學生的,另外功課都算多,就算全日來講夜晚都有功課。校舍大相信大家都知,我個女話佢地日日都去戶外操場玩,仲有玉米地試驗田tim(呢點我覺得對小朋友成長好重要)總體而言,除左唔係龍校以外我地整班家長so far都好滿意

回覆 Rabirabi 的帖子

其實如果冇諗住考名小、一線直資及扣一線門,諗住等大抽獎也可的話,讀邊間幼稚園真的沒有分別!近自己屋企便可!小朋友家長都輕鬆,因普遍每間幼稚園老師都會有愛心及教常規!

又一村叩名小係唔係真的唔太ok? 或要自行去補習呢? 可以分享下,又一村有冇Net 嗎?如有,請問係每日嗎?

York就每年都安排小朋友表演一次俾家長睇,佢可以訓練都k1 k2對住全場過百人都唔怕羞。

引用:回覆+Rabirabi+的帖子 其實如果冇諗住考名

原帖由 Park88 於 15-12-14 發表
回覆 Rabirabi 的帖子

其實如果冇諗住考名小、一線直資及扣一線門,諗住等大抽獎也可的話,讀邊間幼稚園真 ...
又一村叩名小係唔係真的唔太ok? 或要自行去補習呢? 可以分享下,又一村有冇Net 嗎?如有,請問係每日嗎?

‹ 上一主題|下一主題