用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 崇真/挪威差會/地利亞揀邊間好?
go

崇真/挪威差會/地利亞揀邊間好? [複製鏈接]

崇真小學暨幼稚園/
信義會挪威差會中英文幼稚園/
地利亞英文小學暨幼稚園

3間都收左,揀邊間好?

1    0    0    0

引用:崇真小學暨幼稚園/ 信義會挪威差會中英文幼

原帖由 G.ladys 於 15-12-13 發表
崇真小學暨幼稚園/
地利亞英文小學暨幼稚園
崇真中英軟英普? 我同你情況差不多,但崇真英普唔收,又係想緊挪威差會定地利亞,挪就獨立校舍,師生比例少,環境好。地就英普,但校舍細。 2間的家長都表示老師有愛心。地比較近我,所以我目前傾向地,你自己點睇?

引用:Quote:原帖由+G.ladys+於+15-12-13+發表崇

原帖由 julilee 於 15-12-13 發表
崇真中英軟英普? 我同你情況差不多,但崇真英普唔收,又係想緊挪威差會定地利亞,挪就獨立校舍,師生比例 ...
我傾向地幼,因為英文環境較好,但我都覺得佢地方細

引用:崇真小學暨幼稚園/ 信義會挪威差會中英文幼

崇真小學暨幼稚園/
地利亞英文小學暨幼稚園
崇真升上崇真英小

引用:Quote:原帖由+julilee+於+15-12-13+發表崇

我傾向地幼,因為英文環境較好,但我都覺得佢地方細
如果崇真中英收其實可考慮,不境都是龍校,但語環個人覺得不及地幼了,所以睇你將來想點安排。

崇小多數只收返崇幼英普班學生!所以如果地幼語境應該好d!有利升小叩門

引用:崇小多數只收返崇幼英普班學生!所以如果地

原帖由 hoiyeeching 於 15-12-14 發表
崇小多數只收返崇幼英普班學生!所以如果地幼語境應該好d!有利升小叩門
多謝分享,崇真英普今年開少左班,唔知中英有冇更大機會上到崇小

我會選崇真因為小學十分好

回覆:崇真/挪威差會/地利亞揀邊間好?

崇幼好似得70%上崇小

回覆:崇真/挪威差會/地利亞揀邊間好?

如果崇幼中英我個人覺得接唔到崇小,崇幼中英的英文運用時間太短,要努力外補,不然升上崇小全英都咪話唔吃力。

引用:如果崇幼中英我個人覺得接唔到崇小,崇幼中

原帖由 julilee 於 16-01-08 發表
如果崇幼中英我個人覺得接唔到崇小,崇幼中英的英文運用時間太短,要努力外補,不然升上崇小全英都咪話唔吃 ...
我也研究左一段時間。其實70%升小唔算少,民生也是,宣道仲少.如主流每日半小時英文,仲有net教,普通話有15分鐘,其實出面好多二缐私校也一樣。我認為重要教的方式好。另k2仲可optional申請延展英文課程,3小時全英上課,仲唔夠語境好上崇小。
而且問題好多人,無論英普和主流也派得好。小朋友本身也重要,有邊間幼稚園讀唔使外補呢?個人見解而已,我也決定放棄另一龍校offer.

回覆:Abking 的帖子

k2 英文申延班係要interview 被揀選先可讀的, 得20個位。

引用:k2+英文申延班係要interview+被揀選先可讀

原帖由 phyllislau 於 16-01-08 發表
k2 英文申延班係要interview 被揀選先可讀的, 得20個位。
對,但都有1/3機會。上,下午各20,而且唔係每個人也申請

回覆 Abking 的帖子

看來不易

引用:回覆+Abking+的帖子 看來不易

原帖由 curly 於 16-01-08 發表
回覆 Abking 的帖子

看來不易
其實應該話香港做家長不易。有d名校每月貼曬頭幾學生相出黎,大多家長也有付出,無論金錢和時間,單靠學校不可的。
崇真英普cut左兩班,加埋主流6班,180人,而收番100人左右,其實也不錯。而呢一兩年多左主流上到崇小,延展英文課程應該有幫助的。好既野要考核才入到都好合理的。如果覺得唔想考又或考唔到,就真係考量清楚。而且無讀延展又唔代表考唔到崇小的

引用:Quote:原帖由+curly+於+16-01-08+發表回覆+

原帖由 Abking 於 16-01-08 發表
其實應該話香港做家長不易。有d名校每月貼曬頭幾學生相出黎,大多家長也有付出,無論金錢和時間,單靠學校 ...
我同意家長都要努力幫小朋友,不過如180人升100人,又想知中英同英普比例了。同時想問你們放棄了邊間龍校而選了那間學校?

‹ 上一主題|下一主題