用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 林大輝中學 2016 S1
樓主: Hydrengea
go

林大輝中學 2016 S1 [複製鏈接]

醒目開學勳章

引用:其實上左EK咁耐,每次有人問呢間學校,總有

原帖由 chingko 於 16-04-07 發表
其實上左EK咁耐,每次有人問呢間學校,總有會員話唔好,上年我女升中,我做左每個家長會做既野,例如到學校 ...
係,我姨甥都係今年中一 。我覺得每次都有人話呢間點差,點唔好,可能好多年前係,我個年代,培英,蘇浙都2係差㗎,而家都band1啦。真慘,呢間學校係咁比人唱衰

醒目開學勳章

引用:Quote:原帖由+pineapple0983+於+16-04-08+

原帖由 傑西 於 16-04-10 發表
可唔可以mos邊三間?
應該是明x,曾壁x,馮堯x

引用:Quote:原帖由+chingko+於+16-04-07+發表其

原帖由 ilovematthew 於 16-04-11 發表
係,我姨甥都係今年中一 。我覺得每次都有人話呢間點差,點唔好,可能好多年前係,我個年代,培英,蘇浙都2 ...
我地細個嗰時,科學冇咁昌明,冇得上網睇評論,現今互聯網既威力強大,白既唱到黑,黑既唱到白,都很容易!

醒目開學勳章

引用:Quote:原帖由+ilovematthew+於+16-04-11+發

原帖由 chingko 於 16-04-12 發表
我地細個嗰時,科學冇咁昌明,冇得上網睇評論,現今互聯網既威力強大,白既唱到黑,黑既唱到白,都很容易! ...
係,最緊要合適小朋友程度,讀到當然好,讀唔到都唔好學壞,林,一定好過碌入band3囉

ilovematthew 發表於 16-4-12 15:06
係,最緊要合適小朋友程度,讀到當然好,讀唔到都唔好學壞,林,一定好過碌入band3囉

...

band 3 也不表示差,像馮堯敬、5育等,也是不錯的學校。成績雖然不能有要求,起碼不會學壞。
當年林的問題是部份學生有特權,連老師都買佢地怕:連群結黨+欺凌,所以咁負面。
我講的b3其中一間是仁濟,另外2間你已講了。仲有間在恆安,不過聽聞近年已冇咁出位了。仁濟隔離有間東華,近年收多左大陸學生,吳好以為咁唔好,d大陸學生比本地學生更努力。到班大陸學生發威,做出好成績之後,間學校就會升呢了
我覺得MOS最勁:
第一位:明愛
第二位:仁濟
第三位:曾big
第四位:潮館

引用:Quote:原帖由+chingko+於+16-04-12+發表我

原帖由 ilovematthew 於 16-04-12 發表

...

我女係band2生,就算而家讀林,考左第一次試,都仲有一班人考得前過佢

chingko 發表於 16-4-7 23:26
其實上左EK咁耐,每次有人問呢間學校,總有會員話唔好,上年我女升中,我做左每個家長會做既野,例如到學校 ...
認同....

好到爆炸快d入:一世玩完

引用:好到爆炸快d入:一世玩完

原帖由 ghost982g 於 16-04-21 發表
好到爆炸快d入:一世玩完
咁亞校友你呢世咁早玩完左,替你可惜!

回覆 chingko 的帖子

請問我有親戚居然由曾記轉左入林大輝,他話一星期番兩日學,其他入大學要22分,但林就12分就入大學,真的嗎?他有出色表現。

引用:Quote:Hydrengea+發表於+16-4-8+14:24+太好

原帖由 pineapple0983 於 16-04-08 發表
d人話林唔係話ed呀!
食煙粗口援交黑社會嘅係b3尾,特別是mos嗰兩三間。
林是直資,普遍家庭是中產......
請問mos那三間?

醒目開學勳章 王國長老

tsuilan 發表於 16-4-22 23:52

請問我有親戚居然由曾記轉左入林大輝,他話一星期番兩日學,其他入大學要22分,但林 ...
容我搭訕答你呢個問題 (非林大輝學生家長)

你親戚係咪運動員?

係既, 應該係用精英運動員計劃入大學既.

能以此計劃入既要係港隊隊員, 係國際或大型比賽有傑出成績, DSE 考獲入讀大學最低要求, 該運動員就可以申請用精英運動員計劃入讀.

以下係近期相關報導.

http://epaper.edu.tw/mobile/windows.aspx?windows_sn=18233
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

引用:回覆+chingko+的帖子 請問我有親戚居然由

原帖由 tsuilan 於 16-04-22 發表

請問我有親戚居然由曾記轉左入林大輝,他話一星期番兩日學,其他入大學要22分,但林 ...
Hi~但我冇聽過這傳聞喎!

miriam 發表於 16-4-23 01:24
容我搭訕答你呢個問題 (非林大輝學生家長)

你親戚係咪運動員?
oic,全對,代表港隊出賽榮獲好多運動冠軍,在報紙和電視成日見,己取左幾十萬獎金,不停要去外國參賽,所以一星期番兩天學詐,唔知學費政府有無資助埋?

醒目開學勳章 王國長老

引用:Quote:miriam+發表於+16-4-23+01:24+容我搭

原帖由 tsuilan 於 16-04-24 發表
oic,全對,代表港隊出賽榮獲好多運動冠軍,在報紙和電視成日見,己取左幾十萬獎金,不停要去外國參賽,所 ...
學費資助由大學好似睇返 GPA 決定

任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

引用:+本帖最後由+chingko+於+16-4-15+14:33+編

原帖由 chingko 於 16-04-12 發表
那麼,林的學生應該不會太差!如果小朋友成績比弱(來自英小),B1學校一定考不到!想在沙田找一間B2中,英中學校,林應該不失是一個好選擇?

引用:Quote:原帖由+chingko+於+16-04-12+發表本

原帖由 Cat108 於 16-04-24 發表
那麼,林的學生應該不會太差!如果小朋友成績比弱(來自英小),B1學校一定考不到!想在沙田找一間B2中,英 ...
我女班中有不少同學來自英小的,如果小朋友是band 2頭/中,都可以試下in同區其他直資先!

我有個學生呢
中文 英文 數學
三科加埋都無150分
成功敲門入左尼間

引用:我有個學生呢中文+英文+數學三科加埋都無15

原帖由 Cherry0506 於 16-05-04 發表
我有個學生呢
中文 英文 數學
三科加埋都無150分

作為家長,如果小學時,中英數三科加埋沒有150分,我第一時間換左個補習老師!

因為係窮鬼,所以想唔通典解要比銀兩讀依間,
以前返工係林附近兩年,
同學生同'台'食飯都好多次,
學生乖就一定唔係,差又唔見得,
‹ 上一主題|下一主題