用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 請問,有無後悔揀咗太happy嘅幼稚園?
樓主: 加德利奧
go

請問,有無後悔揀咗太happy嘅幼稚園? [複製鏈接]

引用:Quote:karen55407+發表於+15-12-12+17:09+

原帖由 Yanamami 於 15-12-12 發表
呢間咁谷嘅私小年年都收好多呢間happy school學生㗎!

引用:當年讀靈糧,+超級happy,+學校理念係提升學

原帖由 MASAYA 於 15-12-12 發表
當年讀靈糧, 超級happy, 學校理念係提升學習能力, 而唔係學術能力, 上小學可以自動波學習 ...
我就係有靈糧offer呀!我好想俾小朋友讀,但因target津小,真係擔心追唔到。請問你上小時追得辛苦嗎?kg有無外補?英文係咪唔夠?謝謝分享

引用:我覺得要重新命題Happy+school+改為"不重學

原帖由 HaYi 於 15-12-12 發表
我覺得要重新命題

Happy school 改為"不重學術的幼稚園", 因為而家好多深學術的幼稚園都可以是happy schoo ...
多謝提點

我當年就係幫呀仔揀咗不重學術型嘅happy school,原來呀仔係保守學術型嘅小朋友。

所以佢話唔係咁happy,原來佢唔係咁鐘意唱遊,扮花扮草咁。

另佢話上堂悶,因佢鐘意睇書,所以學校教嘅嘢佢都識。

不過,再揀我都會揀番呢間學校,因學校有個大花園Playground,有好足夠嘅活動空間同可接觸陽光,佢哋一放學即刻去玩,好開心。另佢小班,老師都記得曬啲小朋友,老師好好同有愛心。

引用:Quote:原帖由+MASAYA+於+15-12-12+發表當年

原帖由 加德利奧 於 15-12-12 發表
我就係有靈糧offer呀!我好想俾小朋友讀,但因target津小,真係擔心追唔到。請問你上小時追得辛苦嗎?kg有 ...
如果家長沒有跟進小朋友進度,只靠幼稚園的話,讀名幼也無用。

回覆:請問,有無後悔揀咗太happy嘅幼稚園

當年鑽石山靈糧開心到爆,唔知大家係唔係講呢間。而家上咗小學全無問題,如講幼稚園考私小直資小學表現,我相信小朋友早熟或性格外向及有禮緊要過讀邊類幼稚園,同埋英文中文閱讀能力,這些真的要老早陪養閱讀興趣,但我個人反對太早寫字。(不過又真係有小學叩門時揀你係唔係名幼的,因為太多人爭時自然會揀來 in ). 到上了小學又另一階段,已經唔多關係唔係來自 happy 幼稚園事,大把非名幼生名列前茅。

冇後悔,好彩以前可以儘情玩,返半日做晒少少功課外出公園或樓下玩兩丶三小時,好開心,初小都經常玩,但到高小就,我同仔講好彩以前玩返够本。

stockmike 發表於 15-12-12 20:17
當年鑽石山靈糧開心到爆,唔知大家係唔係講呢間。而家上咗小學全無問題,如講幼稚園考私小直資小學表現,我 ...
係呢個辦學團體唔同分校, 揀得靈糧都係覺得唔駛咁快學寫字既家長, 幼稚園時會培養閱讀習慣
我地小學名列前茅個d好多都係自動波讀書, 係小朋友天生定家長後天培養我唔知, 知道有個小一生自己寄信去參加寫作比賽, 雖然最後得唔到獎, 但真係獨立自主
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

我認為初小培養自理同埋學習態度比較重要,成績比較次要。
P1P2成績要追也很快,但態度比較重要。

醒目開學勳章

有後悔已經太遲,我大兩個已經小學,初期追得辛苦少少。

學校家長自己選,不合可轉校

引用:Quote:原帖由+加德利奧+於+15-12-12+發表我

原帖由 karen55407 於 15-12-12 發表
全對!

karen55407 發表於 15-12-12 17:39
既然要跟,有得揀的話何不揀間課程proven 但又不至於谷的kg

引用:Quote:原帖由+MASAYA+於+15-12-12+發表當年

原帖由 加德利奧 於 15-12-12 發表
我就係有靈糧offer呀!我好想俾小朋友讀,但因target津小,真係擔心追唔到。請問你上小時追得辛苦嗎?kg有 ...
其實每間幼稚園都各有特式,就算名幼如KV中、數強但英弱;SC英強,可數一般;只要你知道自己想要乜,如你喜歡靈糧的話,卻嫌學術不夠,只需跟貼孩子的學術程度,自己補給一些課程也可。以我細仔為例,入讀了一間不著重學術的happy幼稚園,我要求他功課寫過的字要能默到,今天寫過的詞語,明天再寫兩行,亦幫他報讀phonics課程,到上傳統學校也銜接得非常好。

無, 不知幾欣慰, 讀了間註重品德修養及埋 , 有3年幼稚園快樂時光!

我女學卷村校,上傳統谷沒有大問題!但喜歡閱讀!

加德利奧 發表於 15-12-12 17:18
前用家小意見,家校理念一致,主要培養學習興趣、閱讀興趣同自理自律自學能力,同其他學校一樣要有閱讀習慣,鼓勵小朋友嘗試,犯錯係可以容許,唔外補上小學都可以適應,好快可以自動波,無論係一線或區內龍頭官津 (幼稚園同學講返),不過想考直私小學就真係未必可以,尤其係學術為主既小學,叩門能力都欠佳,簡單來說係準備讀小學能力,唔係考小學能力
英文相對人地國際班幼稚園一定差d,語境冇得比,家長解決呢個問題有五花八門既方法,我都冇用外補去解決呢個問題,EK都有大量方法提供,如果你搵唔到適合方法下次再提供畀你
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

我曾經後悔過,因為頭兩年都真係追得好辛苦下,比我揀過,寧願幼稚園期間循序咁加深。

不過又咁講,始終都係小朋友本身能力先係最關鍵。未上到小一真係唔知佢能力去到邊。

我仔讀緊間好HAPPY的。我朋友個仔讀傳統的,是當區名校,谷到好犀利,BB班已寫字同考試。上年兩個小朋友泊埋,會覺得真係有差別,但不是知識上,係執筆寫字,用剪刀等等的能力。但今年K2,我小朋友學校開始寫字。兩個再泊埋,已不見有甚麼差別了。細佬仔各有各強項,又唔係賽跑,都無咩所謂。我覺得只要唔好嚇怕佢哋,繼續讓他們保持對學習的興趣便可以。

冇後悔, 家姐讀完到細妹. 學校雖然比以前深左小小, 但仍然屬於happy school.以前家姐K2上學期先學畫線條, K2下學期學寫字, 依家細妹K2上學期就要寫字, 見佢寫完一版字時, 手仔好累, 其實都有D心痛, 心想, 點解咁多人可以比K1小朋友學寫大量的字, 仍然會覺得冇問題.

‹ 上一主題|下一主題