用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 紅磡區35, 保良局譚歐陽少芳好? 還是保良局李徐松聲好? ...
樓主: Shirley1314mom
go

紅磡區35, 保良局譚歐陽少芳好? 還是保良局李徐松聲好? 謝~ [複製鏈接]

LL222 發表於 16-1-7 18:21
我細女都返過PLK幼稚園的嬰院,全日的,歲半已經識自理,例如自己着鞋,佢地D餐單係營養師設計的,有午睡 ...
12-1點午飯, 1點玩, 1:30訓覺, 3:30下午茶, 4點重溫早上課堂/ 做運動, 4:30走人

李徐松全日只有14 個位,仲難入過譚歐am class

引用:Quote:LL222+發表於+16-1-7+18:21+我細女都

原帖由 Shirley1314mom 於 16-01-08 發表
12-1點午飯, 1點玩, 1:30訓覺, 3:30下午茶, 4點重溫早上課堂/ 做運動, 4:30走人
有沒有廷長暫托?

LL222 發表於 16-1-8 13:54
有沒有廷長暫托?
沒有, 4:30一定要走人, 無得留低

引用:Quote:Honeys+發表於+15-12-21+13:17+借多

原帖由 Vicky901 於 15-12-29 發表
無學卷,基本上間間都深,譚歐是有學卷得來英文比較主流的學校,因為多外籍人士,但NET TEACHER也主要是印度人 ...
其實見歐陽的net全是印度人,想問知唔知佢地d英文是否印度口音?

引用:Quote:LL222+發表於+16-1-8+13:54+有沒有廷

原帖由 Shirley1314mom 於 16-01-08 發表
沒有, 4:30一定要走人, 無得留低
我以前嗰間,係放5點,可以暫托到7點,$6.5/hr

引用:Quote:原帖由+Vicky901+於+15-12-29+發表無

原帖由 VampireBaby 於 16-01-08 發表
其實見歐陽的net全是印度人,想問知唔知佢地d英文是否印度口音?

...
當然啦

其實, 學卷校, 日日有外籍老師教英文, 如果佢英語拼音係跟足standard既, 果少少口音又有乜問題呢?
好多local school, 都只係本地人教英文, 仲要一星期先得二三日有英文堂, 那便連自細接觸外國人的機會都少埋~

如要白種人教英文, 你預要去私校會好d, 每月5千幾蚊學費, 仲要得半晝...

引用:其實,+學卷校,+日日有外籍老師教英文,+如果

原帖由 maglam0610 於 16-01-08 發表
其實, 學卷校, 日日有外籍老師教英文, 如果佢英語拼音係跟足standard既, 果少少口音又有乜問題呢?
好多loc ...
都有學卷學校有白種人教英文

回覆:Lsm948 的帖子

其實唔同白種一樣有其口音。英國東南西北部既人講英文都會有差別。

引用:其實,+學卷校,+日日有外籍老師教英文,+如果

原帖由 maglam0610 於 16-01-08 發表
好多loc ...
我仔報嗰間學券校係白人net每日英文堂,唔一定私幼。

~~~My dogs Phoebe,Minnie,Ah Bert and Rico~~

VampireBaby 發表於 16-1-8 14:42

...
好多印度人好有語言天分,英文又準,又有heart 教比起白人只是白色皮膚,冇花心機教幼童学英文,小朋友吸收都分別好大。所以係睇点教

引用:Quote:VampireBaby+發表於+16-1-8+14:42+其

原帖由 Vicky901 於 16-01-08 發表
好多印度人好有語言天分,英文又準,又有heart 教比起白人只是白色皮膚,冇花心機教幼童学英文,小朋友吸收 ...
坦白講,我英語能力未可分到印度或白人口音之好壞,好同意你講「教法」係重點,一對三十求奇唱隻歌、冇交流,咁有冇net都分別不大!
只係我知學券kg都有白人教,重天天有堂。亦有band 1英中用印度老師多年,所以重點不是白人或印度嘅!點教及師生比例反而係重點!

~~~My dogs Phoebe,Minnie,Ah Bert and Rico~~

cameo 發表於 16-1-9 01:33
坦白講,我英語能力未可分到印度或白人口音之好壞,好同意你講「教法」係重點,一對三十求奇唱隻歌、冇交流 ...
請問可否提供有学卷也日日有白人教英文的学校嗎?是不是跟譚歐一樣是每班一中一英班主任?

引用:Quote:cameo+發表於+16-1-9+01:33+坦白講,

原帖由 josewing 於 16-01-09 發表
請問可否提供有学卷也日日有白人教英文的学校嗎?是不是跟譚歐一樣是每班一中一英班主任? ...
基督教中心九龍塘分校。學券happy school。

引用:Quote:原帖由+josewing+於+16-01-09+發表請

原帖由 cameo 於 16-01-09 發表
基督教中心九龍塘分校。學券happy school。
n班有白人老師每天教英文?

引用:Quote:原帖由+cameo+於+16-01-09+發表基督

原帖由 chowyikwan 於 16-01-09 發表
n班有白人老師每天教英文?
Yes,N班每日20分鐘英文堂,由白人外籍老師教,但唔係net做班主任

回覆:Shirley1314mom 的帖子

我仔讀K2, 學校亦有全日班,不過我小朋友讀pm class。。。見到pn全日班小朋友3歲時學識摺被,自己食飯,當時都有心動轉全日班嫁,不過到K1, 全日班嘅同學開始自己戒午睡,眼光光等同學瞓覺,或者開始有興趣班上,家長想轉出來am or pm class, 通常都會冇位,得1-2個有機會轉出來。。。到而家K2,更多全日班同學想轉出來,方便上興趣班等等,都係排隊咋。。。到K1時就覺得我選擇半日班冇錯,我仔上午可以學eye level數學,彈綱琴,abc pathways cambridge, 普通話,下午又學游水。。。我都係住黃埔,半日班可以自己教更多嘢,雖然我都係由老人家或工人幫手湊,但係其實在職媽咪如果時間管理做得好,可以有更多時間陪小朋友玩,每日伴讀,仲可以訓練小朋友自己做功課,我日日返屋企核對功課咋,我額外俾好多工作紙佢做嘅,(每2星期1份朗誦,每星期40頁簡單數學,串字認字寫字等等)當然完成有叻叻印仔換禮物啦,為咗禮物佢會自己要求做習作,屋企除咗冷靜區,更要有舞台區俾佢表演。。。學校深淺唔重要,學術係靠家長嫁,幼稚園返學最緊要開心,選擇多活動嘅學校。。。

引用:我仔讀K2,+學校亦有全日班,不過我小朋友讀

原帖由 wing214 於 16-01-15 發表
我仔讀K2, 學校亦有全日班,不過我小朋友讀pm class。。。見到pn全日班小朋友3歲時學識摺被,自己食飯,當 ...
你好有心機丫!

‹ 上一主題|下一主題