用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 紅磡區35, 保良局譚歐陽少芳好? 還是保良局李徐松聲好? ...
樓主: Shirley1314mom
go

紅磡區35, 保良局譚歐陽少芳好? 還是保良局李徐松聲好? 謝~ [複製鏈接]

歐陽 平靚正

回覆:紅磡區35, 保良局譚歐陽少芳好

我都系waiting, 無可否認譚歐陽好吸引, 但你target 嘅小學係咩, 如果係直資, 學術係好緊要嘅一環, 但經過今年哥哥小一嘅洗禮, 單憑學校都係唔夠, 點都要食d雞精。 來回個幾鐘, 有校車就唔大問題, 如果無, 小朋友就累好多啦。
利申, 小女已經有其他學校收咗, 唔會等譚歐陽call waiting

Honeys 發表於 15-12-21 13:17
借多少少位問下,因問紅磡區的不太多EK MAMA...

..甘區內德寶中英文幼稚園O NG OK?我去左OPEN DAY,小朋友好 ...

幼稚園沒有分band ,派位譚欧算是黃埔區最好的政府學校。入直資比例高!得寶中英文好一般(不是得寶international 果間,得寶私校果間就好好)  ,課程比較淺,派位不太理想!安基也不錯,安基小朋友上同區35 網小学也接得好好,成績也突出!

回覆:Shirley1314mom 的帖子

雖然譚歐好,但如果放學只是老人家湊,我一定選全日制的。

Shirley1314mom 發表於 15-12-11 15:23
請問各位家長, 本人現有以下2間Offer, 保良局譚歐陽少芳紀念幼稚園(AM) & 保良局李徐松聲紀念幼稚園(全日), ...
http://www.edu-kingdom.com/search.php?mod=forum&searchid=1428&orderby=lastpost&ascdesc=desc&searchsubmit=yes

引用:Quote:Honeys+發表於+15-12-21+13:17+借多

原帖由 Shirley1314mom 於 15-12-28 發表
我朋友2個囝囝係德寶讀, 1個已畢業, 一個現在讀K2, 小朋友英文真的, 安基全日都好吸引, 譚 ...

當然全日啦,又近。每個月比多6佰幾就可以返全日由老師們照顧,學會自律規矩分享導理, 相反,比老人家湊只會種佢要乜有乜。
http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=redirect&goto=findpost&ptid=3187701&pid=42100236&fromuid=686163

cymchris 發表於 16-1-7 09:23
我都系waiting, 無可否認譚歐陽好吸引, 但你target 嘅小學係咩, 如果係直資, 學術係好緊要嘅一環, 但經 ...
謝謝你旳意見, 將來都是想讀津校, 暫未有打算考直資, 莫說現在.... 幾年後既事更加未知知數
請問你大仔是否在譚歐畢業? 那時升小派了那間? 結果有無讀?
我自己試過搭車, 來回需時40分鐘左右(唔計拖住個小細佬)

yunbb 發表於 16-1-7 14:00
雖然譚歐好,但如果放學只是老人家湊,我一定選全日制的。
其實譚歐放12:00pm, 李徐放4:30一定要走人~無得暫托6點前接小朋友(我都是趕不切), 所以分別不大, 只是後者食埋飯+訓埋覺覺回家

LL222 發表於 16-1-7 15:21
當然全日啦,又近。每個月比多6佰幾就可以返全日由老師們照顧,學會自律規矩分享導理, 相反,比老人家湊只 ...
多謝你的分析, 我都有計過條數, 加多幾百就有全日照顧服務, 的確很吸引~
但如果是由我自己親自接送, 自己揍小朋友, 論學校學術及各方面, 你會選邊間呢?

引用:Quote:LL222+發表於+16-1-7+15:21+當然全日

原帖由 Shirley1314mom 於 16-01-07 發表
多謝你的分析, 我都有計過條數, 加多幾百就有全日照顧服務, 的確很吸引~
但如果是由我自己親自接送, 自己揍 ...
唔識比較2間學校實際條件。但從你講「孩子唔多聽家人教」,兼冇打算升小考直私,我自己會揀全日班。

~~~My dogs Phoebe,Minnie,Ah Bert and Rico~~

引用:Quote:yunbb+發表於+16-1-7+14:00+雖然譚歐

原帖由 Shirley1314mom 於 16-01-07 發表
其實譚歐放12:00pm, 李徐放4:30一定要走人~無得暫托6點前接小朋友(我都是趕不切), 所以分別不大, 只是後者 ...

我細女都返過PLK幼稚園的嬰院,全日的,歲半已經識自理,例如自己着鞋,佢地D餐單係營養師設計的,有午睡好過响屋企玩唔願瞓。仲有,學校下午點會得食同瞓,至少都有功課堂之類,返全日回家仲要做功課咩。

引用:Quote:LL222+發表於+16-1-7+15:21+當然全日

但如果是由我自己親自接送, 自己揍 ...

老實說,兩間都係學卷同保良局,D學術差得幾遠?反而中文比英文難學多多多好多,除文法外,認字,部首,筆順等等等等。英文學識phonics已經可以自拼音睇書,中文淨係認字已經有排煩。

引用:Quote:原帖由+Shirley1314mom+於+16-01-07+

原帖由 cameo 於 16-01-07 發表
唔識比較2間學校實際條件。但從你講「孩子唔多聽家人教」,兼冇打算升小考直私,我自己會揀全日班。

...

冇錯,其實樓主已經有答案,只不過找人support佢啫。

引用:+本帖最後由+LL222+於+16-1-7+18:33+編輯+\

原帖由 LL222 於 16-01-07 發表
我同意將2間學券校去比較學術冇太大需要的,happy school反而老師是否細心係重點!兼樓主提到小朋友「唔太肯聽家人教」,我只覺得寵慣左就有排煩,反而全日班有老師管住佢規律,呢樣對將來升小一都好大幫助!

~~~My dogs Phoebe,Minnie,Ah Bert and Rico~~

引用:Quote:原帖由+LL222+於+16-01-07+發表本帖

我同意將2間學券校去比較學術冇太大需要的,happy school反而老師是否細心係重點!兼樓主提到小朋友「唔太 ...
响屋企多數比老人家寵壞。我細女都返過PLK幼稚園的嬰院,全日的,歲半已經識自理,自律,禮貌,自信。贏在起跑線是指這些,不是學術。

引用:Quote:原帖由+cameo+於+16-01-07+發表我同

原帖由 LL222 於 16-01-07 發表
响屋企多數比老人家寵壞。我細女都返過PLK幼稚園的嬰院,全日的,歲半已經識自理,自律,禮貌,自信。贏在 ...
「贏在起跑線是指這些,不是學術。 」
全中!特別當已決定選happy kg兼津小!
我大女已中學了!讀happy kg就自己管教,要學好自理。到升津小入到一線小學時,絕對靠自理有大幫助,始終津校俾嘅資源有限時,但一線小學功課多,小朋友自律就變得相對好重要。

引用:Quote:原帖由+LL222+於+16-01-07+發表响屋

「贏在起跑線是指這些,不是學術。 」
全中!特別當已決定選happy kg兼津小!
我大女已中學了!讀happy kg ...
希望樓主睇到。

回覆:Shirley1314mom 的帖子

我大仔唔係譚歐陽,你唔係target直資, 咁就無咁大壓力。 讀邊間都冇所謂, 最緊要係小朋友唔好討厭返學就ok. 你來回都要90分鐘, 冬天易凍親, 夏天熱死, 小孩好辛苦呀。

多謝各位家長寶貴既意見及分享, 其實將來小一雖則都係咁住大抽獎讀津校, 但只怕如果到時未如理想, 抽左間唔係自己心儀既學校時, 需要扣門直資學校, 學校到時要考什麼什麼, 如英文, 普通話......我只怕到時小朋友就是沒有能力去考到, 雖則照顧及自理十分重要, 但這一點對我現在取捨邊一間學校同樣亦是非常重要, 亦都是我說的將來的事未能估計得到就是這樣

引用:多謝各位家長寶貴既意見及分享,+其實將來小

原帖由 Shirley1314mom 於 16-01-08 發表
多謝各位家長寶貴既意見及分享, 其實將來小一雖則都係咁住大抽獎讀津校, 但只怕如果到時未如理想, 抽左間唔 ...
雖然凡事有例外,但我決定依阿仔性格選擇左happy kg兼升小一大抽獎時,就等如已預左佢三年後冇叩門力!
要知叩門有幾多位?讀緊名幼都未必100%考到叩到心儀小學時,何必選happy kg但又要重學術?凡事冇2全其美,更何況你而家講緊小朋友唔太聽家人教,講得再直接D,聽教都未必係自理能力高,更何況唔聽教?想清楚自己最需要邊樣先!在我嚟講,happy kg嘅課程差異,其實你自己都教到啦!

‹ 上一主題|下一主題