用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 紅磡區35, 保良局譚歐陽少芳好? 還是保良局李徐松聲好? ...
樓主: Shirley1314mom
go

紅磡區35, 保良局譚歐陽少芳好? 還是保良局李徐松聲好? 謝~ [複製鏈接]

引用:回覆+樓華+的帖子 haha....快d開信箱,+等

原帖由 Shirley1314mom 於 15-12-11 發表
回覆 樓華 的帖子

haha....快d開信箱, 等你好消息
我係rejected

回覆:紅磡區35, 保良局譚歐陽少芳好? 還是保良局李徐松聲好? 謝~

我都係譚歐陽少芳waiting
李徐松聲就上午offer

引用:Quote:原帖由+Shirley1314mom+於+15-12-11+

原帖由 樓華 於 15-12-11 發表
我係rejected
Me too

回覆:Shirley1314mom 的帖子

多謝你的回覆,我都收到offer 了

我想請問大家, 如果有譚歐陽Offer, 係咪一定排除萬難幾遠都會去讀

我同版主一樣~歐陽am班/行路30分鐘,李徐am班/行路10分鐘,考慮ing~

之前聽過一個講座,係前名校校長趙sir 講,佢對譚歐陽評價非常高,話有學卷又英文程度好,我對另一間唔熟,但唔差好遠的話,當然會選後者,咁近屋企既全日班好難得,我都係為左一間近既全日班學校(車程10分+8分鐘步行)而放棄遠少少既心儀am。全日班對雙職父母真係好重要。當然如果係龍校半日,我會再重新取捨。

我愛肥豬王 發表於 15-12-13 10:38
之前聽過一個講座,係前名校校長趙sir 講,佢對譚歐陽評價非常高,話有學卷又英文程度好,我對另一間唔熟, ...
真係唔係好捨得放棄個全日班, 但知道譚歐陽應該好過李徐松聲, 真係好難取捨, 諗極都諗唔掂, 有排訓唔著.....

你現實啲諗下,如果歐陽少芳,半日,送番學接放學,搞唔搞得掂?BB 半日上學,半日在家,有冇人照顧?諗唔掂就李除松聲

回覆 樓華 的帖子

請問威廉好唔好呀?課程淺嗎?

回覆:紅磡區35, 保良局譚歐陽少芳好

睇你想要咩類型學校咋喎,一間非常happy. School, 一間重學術,因為我囡是龍b,所以選間重學術既,讀緊譚歐k1 ,由10月開始,日日有功課做,老師明顯要求高過我囡讀n老師,所以開頭俾人感覺會嚴格d cool d,但同老師傾計識耐左,佢地其實都好有heart架,發覺囡囡近來有小小情緒問題就打來了解關心,感覺好warm呀!囡囡返學同樣都好happy!希望老師們keep住這團火O(∩_∩)O

我愛肥豬王 發表於 15-12-13 10:38
之前聽過一個講座,係前名校校長趙sir 講,佢對譚歐陽評價非常高,話有學卷又英文程度好,我對另一間唔熟, ...
謝謝你的意見, "如果係龍校半日, 我會再重新取捨"=>我都係咁諗, 但考唔到
而這2間學校, 只知道李徐松聲重中文, 譚歐陽重英文, 一間超近家, 一間要一早彈起身返學(譚歐返8:30), 而且返半日, 需知譚歐好, 我怕自己搞唔掂

lamhoilam 發表於 15-12-13 19:53
你現實啲諗下,如果歐陽少芳,半日,送番學接放學,搞唔搞得掂?BB 半日上學,半日在家,有冇人照顧?諗唔 ...
多謝你的意見, 現時情況是可以的, 但因是下年9月先入讀, 太多未知知數的可能, 所以仍在煩惱考慮中......
我怕自己取捨錯誤而害左小朋友未能入讀好學校的機會

hilarychu 發表於 15-12-16 12:35
睇你想要咩類型學校咋喎,一間非常happy. School, 一間重學術,因為我囡是龍b,所以選間重學術既,讀緊譚歐 ...
多謝你寶貴的分享, 原來李徐松是happy school, 令我對譚歐更加了解, 請問K1~10月開始日日有功課做, 會唔會好多, 在職媽媽會唔會搞唔掂架

回覆 vtkw 的帖子

yes, i have PM offer...

借多少少位問下,因問紅磡區的不太多EK MAMA...

..甘區內德寶中英文幼稚園O NG OK?我去左OPEN DAY,小朋友好開心,TEACHER 好NICE,氣氛亦好好..

我有譚歐 PM OFFER, 但無OPEN DAY,所以吾知情況...

同埋有安基全日OFFER..

譚歐is band 1? any other kindergarten is?

引用:借多少少位問下,因問紅磡區的不太多EK+MAMA

原帖由 Honeys 於 15-12-21 發表

..甘區內德寶中英文幼稚園O NG OK?我去左OPEN DAY,小朋友好 ...
我都想知

Honeys 發表於 15-12-21 13:17

..甘區內德寶中英文幼稚園O NG OK?我去左OPEN DAY,小朋友好 ...
我朋友2個囝囝係德寶讀, 1個已畢業, 一個現在讀K2, 小朋友英文真的, 安基全日都好吸引, 譚歐又不錯, 最終你會選邊間入讀?

Honeys 發表於 15-12-21 13:17

無學卷,基本上間間都深,譚歐是有學卷得來英文比較主流的學校,因為多外籍人士,但NET TEACHER也主要是印度人為主,功課課程都唔少,至於李徐松聲唔明點解話好好,樓主自己決定,但我住黃埔,個人都會選有學卷,地方大的又一村創價,聖羅撒等大校舍.至於開心,更不用擔心,我有兩個小朋友,如果本身唔係難教,俾老師話得多管得多,基本上間間幼稚園都是好開心,因為幼稚園根本就是玩為主
‹ 上一主題|下一主題