用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 紅磡區35, 保良局譚歐陽少芳好? 還是保良局李徐松聲好? ...
go

紅磡區35, 保良局譚歐陽少芳好? 還是保良局李徐松聲好? 謝~ [複製鏈接]

請問各位家長, 本人現有以下2間Offer, 保良局譚歐陽少芳紀念幼稚園(AM) & 保良局李徐松聲紀念幼稚園(全日), 那一間比較好?  如將來升小大抽獎抽得唔好的話, 那一間扣門有優勢?
原本打算叠埋心水返李徐松聲, 因為1. 近屋企, 2. 孩子唔多聽家人教, 只聽老師講, 所以想佢返全日學習紀律會好些, 3. 當天考試天他考得認真不錯, 而且學校只得14個全日位, 因此唔想放棄.
但剛剛收到譚歐陽少芳既AM Offer, 感到非常意外 (無諗到會收), 因為很多人說保良局譚歐陽少芳好, 是"保良局名校", 因為他們是用英語教學, 而且他們升小多升讀陳守仁, 林文燦英文小學.
但我們2公婆因外出工作時間頗長, 孩子多是老人家揍的, 而譚歐陽少芳是不是要家長長時間要與孩子讀書寫字或其他?......所以現在非常煩惱, 真的很難取捨, 希望各位家長及街坊給與保貴意思, 真心錫教, 萬分感謝!

5    0    0    0

回覆:Shirley1314mom 的帖子

歐陽 平靚正 英文教學

濼晴 發表於 15-12-11 15:26
歐陽 平靚正 英文教學
多謝你的意見~
想請問"英文教學", 中文(粵語)會唔會變左唔係幾掂, 要帶佢出去學中文?

引用:請問各位家長,+本人現有以下2間Offer,+保良

原帖由 Shirley1314mom 於 15-12-11 發表
請問各位家長, 本人現有以下2間Offer, 保良局譚歐陽少芳紀念幼稚園(AM) & 保良局李徐松聲紀念幼稚園(全日), ...
我只知譚歐陽多差仔,英文為主。李徐松聲多新移民,中文為主。如果我係你會揀譚歐陽,當英文幼稚園咁讀。

Shirley1314mom 發表於 15-12-11 15:40
多謝你的意見~
想請問"英文教學", 中文(粵語)會唔會變左唔係幾掂, 要帶佢出去學中文?
我見朋友個仔 (譚歐k2) 係有中文功課, 同正常幼稚園差不多, 但佢勝在語境好, 平均每班有3~4個外籍bb, 比我有譚歐offer, 我nur飯應, 仲洗諗

真系好難選擇~ 譚歐好d, 但全日都好吸引~

請問譚歐陽出result 了嘛?thx

樓華 發表於 15-12-11 16:23
我只知譚歐陽多差仔,英文為主。李徐松聲多新移民,中文為主。如果我係你會揀譚歐陽,當英文幼稚園咁讀。:hehe ...
譚歐陽以英文為主, 都有中文堂, 但普通話只是一星期1堂, 而李徐松聲星期一至五日日都有英文同普通話, 你是不是都是仍選譚歐陽....

maglam0610 發表於 15-12-11 16:30
我見朋友個仔 (譚歐k2) 係有中文功課, 同正常幼稚園差不多, 但佢勝在語境好, 平均每班有3~4個外籍bb, 比我 ...
真係nur飯應唔洗諗咁緊要

Tracy~ 發表於 15-12-11 16:36
真系好難選擇~ 譚歐好d, 但全日都好吸引~
Tracy, "真系好難選擇~ 譚歐好d, 但全日都好吸引~", 絕對應同

vtkw 發表於 15-12-11 16:37
請問譚歐陽出result 了嘛?thx
家人說今天下午收到信了

回覆 Shirley1314mom 的帖子

唔知深淺定義, K2 而家寫
我吃水果, 吃西瓜, 我吃魚肉
我們拍手, 草菇, 手指.....

引用:Quote:樓華+發表於+15-12-11+16:23+我只知

原帖由 Shirley1314mom 於 15-12-11 發表
譚歐陽以英文為主, 都有中文堂, 但普通話只是一星期1堂, 而李徐松聲星期一至五日日都有英文同普通話, 你是 ...
權衡英文與普通話,我選英文。我女依家pn 讀緊威廉,如果譚歐陽有offer 我會轉過去。

回覆 樓華 的帖子

haha....快d開信箱, 等你好消息

Shirley1314mom 發表於 15-12-11 15:23
請問各位家長, 本人現有以下2間Offer, 保良局譚歐陽少芳紀念幼稚園(AM) & 保良局李徐松聲紀念幼稚園(全日), ...
附加補充: 李徐松聲返學10分鐘內必到, 譚歐陽少芳行去(或搭車)30-40分鐘到, 校巴唔經, 一定要自己送返學

末收到。又係reject多

引用:請問各位家長,+本人現有以下2間Offer,+保良

回覆:紅磡區35, 保良局譚歐陽少芳好? 還是保良局李徐松聲好? 謝~

我9月仔 譚歐陽waiting咋

引用:我9月仔+譚歐陽waiting咋 +

原帖由 iphone8 於 15-12-11 發表
我9月仔 譚歐陽waiting咋
Me too

回覆:紅磡區35, 保良局譚歐陽少芳好

‹ 上一主題|下一主題