用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 教局將禁TSA補課限制功課量
樓主: SoLM
go

教局將禁TSA補課限制功課量 [複製鏈接]

引用:Quote:shadeslayer+發表於+15-12-11+23:38+

原帖由 akys 於 15-12-12 發表
落埋下午必須有功課堂嘅指令會更加造福人群。
呢個好緊要

引用:Quote:原帖由+龍井+於+15-12-11+發表港豬心

原帖由 shadeslayer 於 15-12-11 發表
又話教育局唔做野,而家立例禁止,成了事全港立即停止操練。唔係所有家長學生要求的事嗎?不是為學生好停操 ...
指引當立例???

God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

引用:Quote:原帖由+shadeslayer+於+15-12-11+發

原帖由 ANChan59 於 15-12-12 發表
指引當立例???
這指引用「禁止」,感覺強烈好多,要立法,如用取消政策,當然無咁快。

照業界的一貫的自律性,良知,我贊成立法。

The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

引用:Quote:原帖由+ANChan59+於+15-12-12+發表指

原帖由 shadeslayer 於 15-12-12 發表
這指引用「禁止」,感覺強烈好多,要立法,如用取消政策,當然無咁快。

照業界的一貫的自律性,良知,我贊 ...
我估計是為 back off ,撤小三 TSA 做下台階!

「十二年來,我終於盡力出最強烈指引,但冇辦法,只可以不捨的撤回小三 TSA,對不起各位 TSA 擁躉,嗚嗚!」

anixon  承你貴言。  發表於 15-12-12 19:38
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

引用:Quote:原帖由+shadeslayer+於+15-12-12+發

立法羅。

在隔壁看到:

教局強硬禁初小TSA補課 倘違規定或追究校監校董會

來真的。

道理在手中,強勢,我反而尊重,退讓,個局重點頂教脅這些工會?

The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

回覆 shadeslayer 的帖子

你多唔多同官或監管機構打交道?官係各個業界係有好大威力,唔敢對抗。

引用:Quote:原帖由+ANChan59+於+15-12-12+發表我

原帖由 shadeslayer 於 15-12-12 發表
立法羅。

在隔壁看到:
立法還立法,希望申訴專員公署或審計處介入調查TSA究竟發生什麼事,會知道更多不為人知的實情!

ANChan59 發表於 15-12-12 11:39
都係你睇得通!

教育局唔通真係以為求其出個無法律效力的指引,一句"我出咗指引,佢地唔跟啫!"就想甩身?真係懶到出汁!邊有咁鬼易!要檢視教學質素,又點可能只靠學生的TSA成績呢?成績好真係代表教得好?唔係囉!教育局唔通唔駛派人到學校視學,評核教師的教學質素?又唔駛睇睇學校的教學方針,定期(3個月又好,半年又好,一定唔係一年一次囉)出報告(periodical review report)予學校,並跟進其改善措施(corrective action plan),才算監管嘛!教育局如果有做,就唔該透明D,同大家講,咪唔駛被人狂插囉!

萬軍之耶和華說、不是倚靠勢力、不是倚靠才能、乃是倚靠我的靈、方能成事。(撒迦利亞書 4:6)

引用:回覆+shadeslayer+的帖子 你多唔多同官或

你多唔多同官或監管機構打交道?官係各個業界係有好大威力,唔敢對抗。 ...
我估佢唔係好知!

引用:回覆+shadeslayer+的帖子 你多唔多同官或

你多唔多同官或監管機構打交道?官係各個業界係有好大威力,唔敢對抗。 ...
唔係喎,教脅經常攪對抗,常有新聞。

家長對抗重勁,擺考亂考。

引用:Quote:原帖由+akys+於+15-12-12+發表回覆+s

我估佢唔係好知!
而家TSA都唔算對抗?

引用:Quote:原帖由+shadeslayer+於+15-12-12+發

立法還立法,希望申訴專員公署或審計處介入調查TSA究竟發生什麼事,會知道更多不為人知的實情!

...
唔反對。但我唔會先假設有不可告人之秘。

ANChan59 發表於 15-12-12 12:04
立法還立法,希望申訴專員公署或審計處介入調查TSA究竟發生什麼事,會知道更多不為人知的實情! ...

同意!如果清清白白唔洗怕人查,
反而查完令大眾信服,以後眾志成城齊心TSA。

引用:Quote:原帖由+龍井+於+15-12-11+發表港豬心

又話教育局唔做野,而家立例禁止,成了事全港立即停止操練。唔係所有家長學生要求的事嗎?不是為學生好停操 ...
Agree。

人地肯做野了仲嘈依巴閉。

係都要怪教局,其實學校自己發癲冇責任嗎?

引用:Quote:原帖由+akys+於+15-12-11+發表世事冇

對,但偏有些人要發動繼續爭取。目標已達成,爭咩呢?

有些人

為反而反

總之憤世疾俗

唔會看清大局

唔會看清問題的分屬責任

總之就要反,總之就要爭,總之要立即得到佢認為啱嘅真理,其他反對的人無論乜理由都是錯的唔好阻佢,總之個政府欠咗佢,做乜都係錯,唔反佢會瞓唔安食唔落

呢一刻唔係應該看看學校會否唔操TSA嗎?

仲急住爭乜ar?!

學校繼續發癲去操先要爭掛?

shadeslayer 發表於 15-12-12 15:33
唔係喎,教脅經常攪對抗,常有新聞。

家長對抗重勁,擺考亂考。
你攪錯了,教協教聯是工會,學校老師才是要對班官和受監管嘅對象。工會主要嘅工作喺要保障會員利益。坦白說,學校老師直接頂教局嘅唔多,起碼好多料都冇由學校放出嚟

回覆:教局將禁TSA補課限制功課量

而家香港民粹主義抬頭,基本上任何問題都係人哋攪出的,自己被迫跟隨。而家氣氛下我都讚成推冧 TSA 先,俾番幾年家長門睇真係唔係少咗功課 (我個人認為絶對唔會). 好過而家爭論不休,檢討檢討又檢討,唔推冧都相信檢討幾年,吃力不討好,又唔使俾政棍抽水,政府又贏番才少少公關。

引用:+本帖最後由+siden+於+15-12-12+20:31+編輯

原帖由 siden 於 15-12-12 發表
有一樣野係經常正確的; 爭取「利益」。那些利益?明顯唔係學生的。

akys 發表於 15-12-12 20:35
你攪錯了,教協教聯是工會,學校老師才是要對班官和受監管嘅對象。工會主要嘅工作喺要保障會員利益。坦白說 ...

我冇攪錯。學校老師有教脅這工會出頭攪對抗,使乜自己來。只要有「分唇」走出來撐場就OK。
再講,一些校長出來上電視講TSA,不是對抗?

引用:而家香港民粹主義抬頭,基本上任何問題都係

原帖由 stockmike 於 15-12-12 發表
而家香港民粹主義抬頭,基本上任何問題都係人哋攪出的,自己被迫跟隨。而家氣氛下我都讚成推冧 TSA 先,俾 ...
有道理又腳軟,無道理又腳軟,以後仲點推政策?

佢企硬,起馬有反對取消的人尊重。

佢腳軟,所有人也不尊重佢。

‹ 上一主題|下一主題