用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 教局將禁TSA補課限制功課量
樓主: SoLM
go

教局將禁TSA補課限制功課量 [複製鏈接]

shadeslayer 發表於 15-12-12 20:44
有一樣野係經常正確的; 爭取「利益」。那些利益?明顯唔係學生的。
工會喎?係咪我有問題?九巴工會為乘客爭取減車資增班次?醫護工會為病人爭取藥費減免?人多有影響力最多提供一下意見,冇權力嗰喎!

引用:Quote:shadeslayer+發表於+15-12-12+20:44+

原帖由 akys 於 15-12-12 發表
工會喎?係咪我有問題?九巴工會為乘客爭取減車資增班次?醫護工會為病人爭取藥費減免?人多有影響力最多提 ...
你可能無睇清楚。

The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

真係精神分裂…

未下禁操令時………又話教局好大權力,捽學校數,操生殺大權,搞到學校好大壓力…

而家教局下左禁令………又話學校點會聽吖,無用㗎…

siden    發表於 15-12-14 08:06

引用:Quote:shadeslayer+發表於+15-12-12+15:33+

原帖由 akys 於 15-12-12 發表
你攪錯了,教協教聯是工會,學校老師才是要對班官和受監管嘅對象。工會主要嘅工作喺要保障會員利益。坦白說 ...
教協爭取的,是會員的利益,亦即是教師的利益,不是學生囉!沒有TSA,教師日後教成點,關人啦!不是以為靠視學就可以了吧!

至於成日話,家長到小六見升中派位唔得,自然知邊間好,到時只怕催谷更勁,學校只為追逐band one 率,家課只會是現在的雙倍!
教協影響教育太多例子,小學當日變全日,除了因學童人數少了,還不是要保住所有教師的飯碗,到今日飯碗是保住了,但對學生有多大好處?又係關人!

家長要擦亮眼晴

‹ 上一主題|下一主題