用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 今天生日,帶黎的心碎消息
樓主: alin2336
go

今天生日,帶黎的心碎消息 [複製鏈接]

引用:係呀,12月細B +

原帖由 alin2336 於 15-12-11 發表
係呀,12月細B
我9月B,讀緊國際pn,in左6間名幼,1間沙田英普村校,只揀am,結果5間reject,2間未知。同你一樣in得好又唔收,in得差更加唔收。真係好唔開心,痛定思痛,我諗係輸在出生時。唉,算喇,叠埋心水去讀人稱有呼吸就收既學校算喇

引用:Quote:原帖由+alin2336+於+15-12-11+發表係

原帖由 koey329 於 15-12-11 發表
我9月B,讀緊國際pn,in左6間名幼,1間沙田英普村校,只揀am,結果5間reject,2間未知。同你一樣in得好又唔 ...
又唔好咁講,其實有書讀都係好的,最緊要付擔到就ok啦,理得佢有無呼吸先收,學到野咪得囉

咪讀d 冇人報個d 囉

koey329 發表於 15-12-11 14:03
我9月B,讀緊國際pn,in左6間名幼,1間沙田英普村校,只揀am,結果5間reject,2間未知。同你一樣in得好又唔 ...
請教即係邊問?可PM我嗎?8卦~

回覆 koey329 的帖子

我都想知邊間有呼吸就收,pm我可以嗎?

引用:Quote:原帖由+alin2336+於+15-12-11+發表係

中細b通常冇am offer.要揀pm

alin2336 發表於 15-12-11 12:48
唔係,有d係村校,打電話去問,間間都話今年收1個或者2個,或者10個既

...

樓主沙田,大埔區聽聞都大競爭啊,你係咪揀有N班既幼稚園報多?有N班既可能大都留左位俾N班D小朋友升K1喎,所以梗係收得少學生,同埋係咪揀全日班多?全日班位較少,又係難入D,細B機會更微,
祝樓主生日快樂!新一年好消息接種而來~

引用:Quote:原帖由+gouf0083+於+15-12-11+發表唔

原帖由 guguned13 於 15-12-11 發表
係幾月bb呀?
12月

引用:細B要IQ150以上才等於大B的100。 所以除非

原帖由 busydaddy 於 15-12-11 發表
細B要IQ150以上才等於大B的100。

所以除非是愛恩思坦,否則唔夠大B爭是正常不過。
除咗IQ, 仲有大小肌發展都重要

busydaddy 發表於 15-12-11 13:48
細B要IQ150以上才等於大B的100。

所以除非是愛恩思坦,否則唔夠大B爭是正常不過。

愛恩思坦到4歲先說話,should have no k1 offer

tuliplee_hk    發表於 15-12-11 14:43

咁其實本身就細b,又大部分名幼,仲要只要am,唔收機會係好大哦

回覆:tuliplee_hk 的帖子

係呀,揀既都係有N班同埋全日班,所以冇左機會,依家等1月再睇下啦

回覆 alin2336 的帖子

我都試過,10月尾B,全日班死晒,有N班既幼稚園都係得WAITING,所以我明既,唔駛灰,仲有機會,1月留意下,放開D,12月B明年仲可以做大B,唔駛太擔心

回覆:今天生日,帶黎的心碎消息

我也是十二月B,大家加油!

係呀, 12月細B仲可以出年做大B, 到時就變咗係優勢!

樓主不要灰心,我囡都係12月細b,仲係今日生日,沙田區都有1間收am、一間收pm,所以吾好放棄呀

引用:Quote:原帖由+koey329+於+15-12-11+發表我9

原帖由 maomaofafa 於 15-12-11 發表
又唔好咁講,其實有書讀都係好的,最緊要付擔到就ok啦,理得佢有無呼吸先收,學到野咪得囉

...
其實我無特別意思,如有慕犯唔好介意,我而家開始好欣賞呢D學校有教無類添。坦白講,我個囡一來9月B,二來坐唔定,三來佢比較醒,interview時一係特登玩野堆玩具,一係擰頭唔答,in左7間,本身都係諗住見識下,但原來reject真係幾傷心。見盡名幼interview時老師咀臉,發現原來果D只要你肯比$就會幫你處理問題小朋友既係最好。記得in某名幼,last校長問我:「你平時係屋企同小朋友講廣東話定英文?」我答:「主要廣東話,教圖書生字就英文。」校長:「哦,因為我見你interview揀英文,但見小朋友好似唔係好明我講咩。」(因為校長叫囡指下本書入面隻黑貓,但我個囡無睬佢)我:「唔好意思,我小朋友唔太同陌生人講野」我心諗,我個囡15個月返playgroup,而家2歲2個月返pn,全英語境,班主任都話佢english listening係無問題,因為我教囡生字係英文,無論中英問佢都答英文,而返學老師亦係全英文,所以我揀英文等感覺親切D啫。但原來校長係咁諗,我O曬咀

引用:Quote:原帖由+koey329+於+15-12-11+發表我9

原帖由 fy309 於 15-12-11 發表
咁其實本身就細b,又大部分名幼,仲要只要am,唔收機會係好大哦
其實本身讀緊pn係am,諗住有後路,所以揀擇D

引用:Quote:原帖由+fy309+於+15-12-11+發表咁其

其實本身讀緊pn係am,諗住有後路,所以揀擇D
你讀緊英x? 其實應該都唔錯呀

引用:in左5間,一間都冇,而且仲冇後備位,究竟

原帖由 alin2336 於 15-12-11 發表
in左5間,一間都冇,而且仲冇後備位,究竟係咩原因,in得唔好又冇,in得好又冇,真的心都碎

...
唔好放棄,一月後會有好多放位咖,我女都係12月頭細B,又係沙田區,in 左6間,暫時聖心同吳多泰收左PM班,其他(孫方中、浸信會(碧濤)都唔收,合一堂得後備PM,學校啲收生準則好奇怪,聖心同吳多泰in得最差,點知收左,雖然並唔係我想要嘅AM,合一堂in得最好,但居然唔收,所以都好唔明。
你試下寫信俾校長,我聽人講可以用誠意感動咖!

‹ 上一主題|下一主題