用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 優才(楊殷有娣)書院 請問經驗家長,過往GT call 1st waiting 的機會多嗎? ...
go

請問經驗家長,過往GT call 1st waiting 的機會多嗎? [複製鏈接]

請問經驗家長,過往GT call 1st waiting 的機會多嗎? 因為只有100個位,多人放嗎?

1    0    0    0

回覆:請問經驗家長,過往GT call 1st waiting 的機會多嗎?

我都想知

回覆:請問經驗家長,過往GT call 1st waiting 的機會多嗎?

我都想問,
我由2nd in後既waiting,
經過3rd in變成 1st waiting要上餘下6堂,
6月仲要再篩選,
即係就算上哂堂,
6月篩選完入圍,
都仲係排喺9月已上堂嗰批既後面?
做哂咁多野都係未必有位,
真係好難決擇…

學校上堂已經講明,真是冇咁多位,所以真是會上哂堂,交足功課都是冇位。

孩子已過了兩關,做父母的為孩子盡最後努力,即使機會渺茫,也問心無愧。

LuLuKiuKiu  agreed!  發表於 16-1-13 09:02

引用:孩子已過了兩關,做父母的為孩子盡最後努力

原帖由 enidchiu 於 15-12-10 發表
孩子已過了兩關,做父母的為孩子盡最後努力,即使機會渺茫,也問心無愧。 ...
好同意!會繼續努力,希望有一天會柳暗花明又一村

我也這樣想,寧可自己做兩份功課,也不願意見到孩子將來天天做功課奴,寧可自己上十堂八堂家長課,也不願意見到孩子將來操十堂八堂TSA

回覆 enidchiu 的帖子

Agreed...

1st waiting 有機會架. 音樂椅不停轉, 優才一有位就call waiting, 尤其是6月正式註冊後, 一批批咁call. 舊年我女班同學, 所有上晒堂交齊功課的都收到優才offer, 其中有D就係循環offer, 即有同學放棄offer, 同日另一個同學就收到call.

回覆 tantanmama 的帖子

其實我真的不明白,爲什麽這麽多人會放棄優才? 收生程序是嚇怕了一些家長,但到了六月,如果已經上完十堂,要付出的都已經付出,一綫直資私校也應該公佈收生結果,要放棄的應該是大抽獎抽到一些 好學校的家長。但論成績,優才中學的DSE也不差,難道有優才offer而又抽到好學校的人真的這麽多?

我能想到的只有學校跟家裏距離的考慮,因爲大抽獎抽到的學校應該比較接近家裏。

回覆:tantanmama 的帖子

Thx Tantanmama. 有希望就實在太好了。

回覆 nostradamus 的帖子

少校車和兩個校舍絕對係令某些人卻步的原因

LuLuKiuKiu  agreed!  發表於 16-1-13 09:04
‹ 上一主題|下一主題