用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 有感而發
樓主: kkwish
go

有感而發 [複製鏈接]

引用:考大學,+係睇DSE成績,+而評卷員唔會知你係

原帖由 vpo0615 於 15-12-11 發表
考大學, 係睇DSE成績, 而評卷員唔會知你係名幼名小而俾多幾分你架.  出咗嚟做嘢, 就知人哋都係 ...
老實講出來工作除了揾工hr睇cv都唔會有人理你邊間大學畢業添啦。。。。

引用:Quote:原帖由+vpo0615+於+15-12-11+發表考

原帖由 maomaofafa 於 15-12-11 發表
老實講出來工作除了揾工hr睇cv都唔會有人理你邊間大學畢業添啦。。。。

...
外資大行會睇架

bubuG 發表於 15-12-11 11:58
外資大行會睇架
都係IN你果陣先睇姐,有邊個咁得閒會趁你做做下嘢過來同你吹水講你讀邊間大學架...

回覆:有感而發

其實除非最top個批精英-人生勝利組,大部分出來社會工作可能差別不大。都是嗰句除了最top嗰幾個percent,大部分出到來差别不顯著,見到有人在出名谷的名冿小中學讀神校入u是城大,打工和一般大學生無異,其實好普通學校出來條路都可能一樣,咁不如輕鬆啲。你公司都可能有個9A 10A 狀元,咪和你一樣打份差不多的工。

不過呢個年代多咗好多"高分低能" - 學術成績勁, 不過自理能力低, 過份自我, 唔識同人相處, 得罪人多稱呼人少, 自以為是......

socute 發表於 15-12-11 12:02
其實除非最top個批精英-人生勝利組,大部分出來社會工作可能差別不大。都是嗰句除了最top嗰幾個percent,大 ...
不過可能拍拖見家長就真係會問邊間大學畢業嘅,但白鴿眼的人總是會存在的,自己覺得OK就算了,何必理人。好似我99咁,個女係MIT畢業就梗係覺得全世界的人都不及佢個女,不論是親戚問意見讀邊間還是朋友share都成日放在口邊個女點叻點叻然後踩低人,咁又如何,唔通又要令自己難過。盡力而為就是了,做人的價值不只是學歷頭銜。做父母的給孩子一個機會成長,但最終還是要靠他們自己。

vpo0615 發表於 15-12-11 12:03
不過呢個年代多咗好多"高分低能" - 學術成績勁, 不過自理能力低, 過份自我, 唔識同人相處, 得罪人多稱呼人 ...
見好多大學畢業生,做嘢一舊舊,又不聽人意見,好多到30歲都一事無成,所以話性格決定命運,給了你入場券你唔爭氣都無用。

引用:Quote:socute+發表於+15-12-11+12:02+其實

不過可能拍拖見家長就真係會問邊間大學畢業嘅,但白鴿眼的人總是會存在的,自己覺得OK就算了,何必理人。好 ...
咁是幾威威嘅,八卦一問嫁得好嗎?

引用:Quote:socute+發表於+15-12-11+12:02+其實

不過可能拍拖見家長就真係會問邊間大學畢業嘅,但白鴿眼的人總是會存在的,自己覺得OK就算了,何必理人。好 ...
點解咁問?應該好少男仔過到你99嗰關

引用:Quote:原帖由+maomaofafa+於+15-12-11+發表

原帖由 socute 於 15-12-11 發表
點解咁問?應該好少男仔過到你99嗰關
哈哈,佢個女同邊個拍拖結婚從來不會同家人交待喎,家人亦管唔著。

引用:Quote:maomaofafa+發表於+15-12-11+12:09+

原帖由 jlbb1 於 15-12-11 發表
竹門對竹門........
哈哈,哩句野我99當年有同我老公講過喎,所以話,教d仔女如何面對逆境先最重要

回覆:有感而發

真係真係估吾到我哋父母五六歲時候讀咩小學,會影響下一代二三歲時候讀咩幼稚園……世襲制度應該取消!!

回覆:ccngsy 的帖子

係呀,今天大家覺得出來做野只講實力,英雄莫問出處,對,因為是我們這一代,如果你認為將來我們子女那一代,廿幾三十年後,仍然是這樣子,我覺得你對未來好樂觀,我都希望丞你貴言。

恕我悲觀,世襲,講關係,講家底,在將來的社會只會愈來愈被看重

哈哈哈。。。係!我成日同我奶奶講,讀名校用太多$啦!除非個仔真係Smart過人幾條街,與其俾咁多$死谷難谷,出去不停補習,不如用D錢幫小朋友買定層樓等人供住先,等佢大左唔洗賺埋D $供樓仲實際......

引用:哈哈哈。。。係!我成日同我奶奶講,讀名校

原帖由 BoMuiB 於 15-12-11 發表
哈哈哈。。。係!我成日同我奶奶講,讀名校用太多$啦!除非個仔真係Smart過人幾條街,與其俾咁多$死谷難谷 ...
留番啲錢俾自己退休,不駛佢地養已經幫左她們,同樣地她們不用好叻自己搞掂自己,已經孝順了我

‹ 上一主題|下一主題