用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 聖公會面試
樓主: bcbcmama
go

聖公會面試   [複製鏈接]

Jupiter 發表於 15-12-11 09:11
我囝而家K1, 面試唔一定答晒先收,我囝舊年都唔係全部答對
那麼小兒上年指令都做對嗎? 家長回答是否佔分很重? 謝謝~

引用:請問你當年小朋友答到幾題?係呀,真係超難

原帖由 ochow 於 15-12-11 發表
請問你當年小朋友答到幾題?
係呀,真係超難呀!重難過聖女中幼,但前者的老師引導比較好,可以係面試中學 ...
可能都未必做到除非平時有同佢訓練開

回覆:andyan324 的帖子

其實真的是難,如果能理解問題已很叻。
亦是考驗父母過去兩年多在孩子所付出的努力。
聖公會所設計的測試題目也很細心及全面。
孩子已盡力,已是爸媽心中的冠軍。

Sure!

回覆:聖公會面試

點解大家如此喜歡這家幼稚園?

同埋我覺得整個面試會帶來挫敗感、小朋友大部分也做不到、沒機會鼓勵他們繼續做落去!尤其老師最後的一個問題(不知是否個個一樣), 好像在trap 小朋友、基本上連大人也未必即時答到!

引用:好想知其實問左d乜咁難,希望in完曬之後有j

原帖由 為食公主 於 15-12-11 發表
好想知其實問左d乜咁難,希望in完曬之後有jm透露
利申:冇報呢間。慶幸慳返$40

...
我無報也好奇想知,考完晒可分享嗎?

引用:同埋我覺得整個面試會帶來挫敗感、小朋友大

原帖由 pigmum2012 於 15-12-11 發表
同埋我覺得整個面試會帶來挫敗感、小朋友大部分也做不到、沒機會鼓勵他們繼續做落去!尤其老師最後的一個問 ...
Await your sharing tomorrow ( when all interviews are completed ) on which question might be a trap for kids .

可能佢考嘅唔係小朋友做唔做到,而係家長的反應

回覆:pigmum2012 的帖子

我個女都做錯哂呀 哈哈 不過佢地唔會有挫敗感 因為佢都唔會知自己啱定錯 由佢地自己發揮吧! 當見識下都好 不過我老師就不是好有耐心同愛心呀 只係一兩句引導小朋友就算了 比我預期的印象差了少少 所以 in 完感覺麻麻 ~ 問題是設計得很好而我亦相信間學校一定唔係考佢地要做啱哂~

回覆:pigmum2012 的帖子

絕對認同最尾個question係trap!

引用:絕對認同最尾個question係trap! +

原帖由 carolkayan 於 15-12-11 發表
我見完但已忘記乜野問題係trap,超緊張

引用:絕對認同最尾個question係trap! +

原帖由 carolkayan 於 15-12-11 發表
Yesterday or today ?

我仔表現差到爆,預咗陪跑

早幾年面試過。我覺得今年小朋友部份難左,家長部份淺左。

呢間雖然係最難,但都係最全面,可以睇曬小朋友各方面的表現,問題真的很用心去揾最top的學生,又唔問家長的小學背景,很公平,唔怪得知佢地的學生派位咁好,真係出類拔萃
香 港 地 產 城 [url=forum.hkpropertycity.net]forum.hkpropertycity.net[/url]

引用:可能佢考嘅唔係小朋友做唔做到,而係家長的

原帖由 Mrs_Cat_Cat 於 15-12-11 發表
可能佢考嘅唔係小朋友做唔做到,而係家長的反應
可能係

回覆:ochow 的帖子

原來大家都有同感,我最初以為淨係我地唔識答,相信學校也在考家長危機處理能力和能否懂得執生。不過,面試加辣,可能真係可以搵到一些尖子,只不過,果個不時我兒啫!

剛考完。十二月細b  , 堅係深。問題對大B 都唔易,何況係細B . 但我唔覺佢考小朋友識唔識做晒,而是明唔明老師講咩,同肯唔肯嘗試。學術一定有得教,但學習態度就要從小培養。問家長個題話深唔深,但真係估唔到。由衷佩服諗題目的老師。

‹ 上一主題|下一主題