用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 梁式芝是名校?
go

梁式芝是名校?

名校是否老師不用教書.學生要自己搵補習老師學考試範圍

同學只係最TOP, 或最差才育老師會跟進成績

適逢反叛期,己好難同阿女溝通, 諗住問下班主任阿女上堂情況啦.

晚晚二,三點睡,朝朝五,六點起身,問老師她上堂有冇睡.答"冇".甘是否要搬張床返學先叫睡

有冇人可以每日只睡二,三小畤,就夠

回覆:wangc 的帖子

我現階段都煩緊: 为何打机打到11點才
開工做功課呢?唔可以做完先架呢?

Dean2013  而家D人係咁怪, 我都覺奇怪  發表於 16-3-22 14:46

回覆 hw1115 的帖子

依D係自小培養既習慣, 小學已經要比佢地知道, 首要做完功課, 至可以做自己既事

Dean2013  小學時會, 中學反而唔會  發表於 16-3-22 14:46

小學係好乖

Dean2013    發表於 16-3-22 14:46

頭先打電話俾老師問"知吾知阿女係單眼定三隻眼"

回覆 wangc 的帖子

咁如果小學係好乖, 只係上左中學開始變, 你就要睇下佢既同學/朋輩, 是否群埋一班"打機"係首要既朋輩了, 同佢傾多D, 了解多D

little_yolky  樓主無話女女打機,小朋友打機係另一位JM。  發表於 15-12-10 12:05

回覆:妹妹頭 的帖子

你讲得無錯,小学已經係咁,但小学有課餘託管班,初高中一定唔肯去啦!
哦佢都無改善,死症!

hw1115 發表於 15-12-10 13:43
你讲得無錯,小学已經係咁,但小学有課餘託管班,初高中一定唔肯去啦!
哦佢都無改善,死症!

...
所以如非必要,升小一時应訓練好自理同責任心,自己功課自己做~去功課班係可預知上到中学就倒瀉籮蟹……奈何而家小学果边有d家長仲唔明~

回覆 Yanamami 的帖子

係, 所以我都唔讚成去功課班, 我要返工, 平時由麻麻接校車放學, 麻麻唔識教, 由細到依家, 我都要佢自己做功課, 盡量去解決問題, 依家小四, 我直頭冇睇功課, 每次佢都有少少錯, 1-2題, 我由佢, 上到中學, 冇人幫到佢, 佢自己要搞掂功課

回覆:Yanamami 的帖子

奈何父母要揾食!無4大長佬幫手!

奈何好多家長唔覺得自細俾小朋友打機,上youtube, whats app, 成日睇電視係問題。小朋友喺屋企幾點訓,幾點起身其實真係唔關學校事。去到中學,未必個個老師覺得佢喺教書外有其他責任。即使我仔學校叫做緊張學生,一樣有老師見學生功課錯晒都只係see me if you need help.  去唔去好睇學生主動性。學生上堂唔專心如果源於佢夜訓早起,甘家長期望學校可以點幫?

joyjoyparent    發表於 15-12-28 18:31

引用:奈何好多家長唔覺得自細俾小朋友打機,上yo

原帖由 SIYip 於 15-12-11 發表
奈何好多家長唔覺得自細俾小朋友打機,上youtube, whats app, 成日睇電視係問題。小朋友喺屋企幾點訓,幾點 ...
咁請教吓,你完全唔俾你仔用手机電腦?你係FTM?

我要返工。小朋友小五先有手機,小學階段1-5 完全唔會用手機。打機亦只會做晒功課嘅星期五晚,六晚先可以玩。現在中一,從未試過因打機上網夜訓。每次用電腦/電話,無論做咩,30-45 min 為上限,保護眼睛。太細接觸電腦,會對書本失興趣(我指非教科書). 小朋友要自細教,去到中學已經太遲,事倍功半。

重點係,我兩公婆嘅唔追劇,亦唔打機,電話亦無game.  仔仔細個最多帶平版下載象棋飛行棋,搭車同佢捉棋。

Dean2013  poor u i understand ur situation  發表於 16-3-22 14:48

我相信要全職媽先搞得掂, 咪指意老人家添呀, 身边例子太多. 小學時要訓練不過中學會变, 我仔今次考試将平板及手電放一齊, 上有一劃X的紙作自我提醒

joyjoyparent    發表於 15-12-28 18:32

回覆:妹妹頭 的帖子

你孩子應該末中學,大部份小學時都教得好好,到中學變哂。阿媽要返工的仲慘,一放假打唔停

引用:我相信要全職媽先搞得掂,+咪指意老人家添呀

原帖由 IRON 於 15-12-28 發表
我相信要全職媽先搞得掂, 咪指意老人家添呀, 身边例子太多. 小學時要訓練不過中學會变, 我仔今次考試将平板 ...
老人家點會為孫而勞氣,以前的人話到中學先揾工,依家到中學又要煩打機問題,這幾天放緊假,我又要返工,我仔日日打唔停

引用:奈何好多家長唔覺得自細俾小朋友打機,上yo

原帖由 SIYip 於 15-12-11 發表
奈何好多家長唔覺得自細俾小朋友打機,上youtube, whats app, 成日睇電視係問題。小朋友喺屋企幾點訓,幾點 ...