用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 自行填學校form 問題
go

自行填學校form 問題 [複製鏈接]

誠 心 請教:   如果學校 份form,  要填 父母 個人 資料 及 職業, 如果父母 已 離婚 及 任 何 一 方 有 長期 病 而 未 能 工作, 誠  實 去 填 會 否 影響 心 儀學校 收 錄 小朋友 機會?   但 個 人 傾 向填 真實 資料.

Many thanks

0    0    0    0

其实应如实填寫,我覚得父母婚姻狀況同小朋友能力無关,好多直資亦標榜校方相信孩子不应因經济问題而不能入讀,所以照实情寫好了~若然校方真的介意也沒法,但我相信honesty is the best policy.

妹妹頭    發表於 15-12-10 09:00

我覺得學校唔會因為呢個原因收/唔收學生,誠實比一切重要。

津校只睇成績同排名,其他都唔太重要~

多 謝多 位 的 回 覆,  我 都 傾向 誠實填 寫,  只 怕 老師 留 難 問 小朋友tricky questions

如果間學校留難個學生,我覺得呢間學校d老師好有問題囉!

tws2010 發表於 15-12-10 22:32
多 謝多 位 的 回 覆,  我 都 傾向 誠實填 寫,  只 怕 老師 留 難 問 小朋友tricky questions
...
有甚么好留难~可以教小朋友話,呢d係父母之间既事,佢地既问題对我学業表現無影响,更同我学习能力無关。父母虽分开,但俾到足夠既愛同关心我,令我健康成長……

tws2010 發表於 15-12-9 21:58
誠心請教:   如果學校 份form,  要填 父母 個人 資料 及 職業, 如果父母 已 離婚 及 任 何 一 方 有長期病而未能工作, 誠實去填會否影響心儀學校收錄小朋友機會? 但個人傾向填真實資料. ...
我會誠實地填寫,以身教給孩子做一個好榜樣。

還有,若申請填表時說謊,孩子面試時可能會有很大心理壓力。甚至要以更多謊言去遮蓋前面謊言。

再 次多 謝多 位 的 意見.  Really appreciate it
‹ 上一主題|下一主題