用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 跨網派位
樓主: Chole
go

跨網派位 [複製鏈接]

小時了了 發表於 15-12-9 17:37
好奇一問, 您家住大埔跨區去九龍讀小學, 甘願女兒讀中中? 咁跨區讀小學為咩呢? 好奇問咋
...

功課少呀

另外, 如果小朋友最後係B1, 九龍城B1選擇多過大埔, 如果B2, 直接入聯繫, 我諗大埔的B2好過佢間聯繫既都唔多, 所以進可攻, 退可守。

lovebb2 發表於 15-12-9 17:32
培道入U率好低,三思
係呀, 入U率真係唔高, 而且理科偏弱, 不過, 新校長係理科出身, 希望有改善。

如果阿女最後真係B2水平, 咁入培道都唔錯, B2入返B2, 程度啱啱好, 不過, 要跨區出去讀, 我怕佢辛苦啫

little_yolky 發表於 15-12-10 08:58
係呀, 入U率真係唔高, 而且理科偏弱, 不過, 新校長係理科出身, 希望有改善。

如果阿女最後真係B2水平, 咁 ...
其實有冇中學部既校務報告? 好難搵.....

little_yolky  http://www.pooito.edu.hk/Chinese/About_us/Plan_report/201516/201415report.pdf  發表於 15-12-10 09:29
little_yolky  有的。  發表於 15-12-10 09:28
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

little_yolky 發表於 15-12-10 08:56
功課少呀

另外, 如果小朋友最後係B1, 九龍城B1選擇多過大埔, 如果B2, 直接入聯繫, 我諗大埔的B2 ...

進可攻, 退可守! 明晒!

唉! 我依家就為阿女升中選校煩緊. 前排曾有一絲念頭搬去沙田然後出年小六轉地址大抽獎抽沙田算喇 (因為聽阿女講, 佢有一位同班同學今年由上水搬咗去沙田, 朝朝要搭火車返學, 我就係俾呢個同學 inspire 咗). 我依家打算幫阿女考直資係因為北區嚴重短缺 B1 位, 如果係沙田區夠B1 位 我就唔會考直資啦! 但轉區抽, 又要承擔跌 band 風險.

都係您有決心, 係選小學時果斷跨區 ----- 進可攻, 退可守!

little_yolky 發表於 15-12-9 17:22
我係怪獸家長......驚佢讀得辛苦丫嘛, 聽講中學好多嘢做, 跨區仲要挑戰升呢讀英中, 怕佢辛苦, 好可憐架 :qu ...
做人只会越大越辛苦,第日做野好彩就朝九晚五番五曰,唔好彩就番多半曰加ot, 点都唔会舒服得去边,再做埋豆腐润楼奴,边有好日子过?你唔可憐得佢禁多~

little_yolky  怪獸家長特色丫嘛  發表於 15-12-10 09:31

Yanamami 發表於 15-12-10 09:26
做人只会越大越辛苦,第日做野好彩就朝九晚五番五曰,唔好彩就番多半曰加ot, 点都唔会舒服得去边,再做埋豆 ...
咁唯有日日祈禱, 求天父賜佢平安好日子。

可能我個人簡單又粗神經, 我又唔覺得越大越辛苦喎, 順順利利, 平平安安, 無得大魚大肉, 但有瓦遮頭咪得囉。C6成日教佢哋比上不足比下有餘既道理 (雖然咁樣搞到佢哋讀書無鬥心), 知足常樂, 幾好丫。

Yanamami  家下有瓦遮头唔易吖~除非你已為佢地準備埋~  發表於 15-12-10 09:40

小時了了 發表於 15-12-10 09:22
進可攻, 退可守! 明晒!

唉! 我依家就為阿女升中選校煩緊. 前排曾有一絲念頭搬去沙田然後出年小六轉地址大 ...
我無得搬咋(因為間屋係C6既), 你有得搬, 搬去大埔都好D丫, B1位係多過B1生的。仲有間直資羅定邦係邊緣人揀。沙田B1學校都多好多, 北區真係.............走得就走啦, 唔通想搏鄧顯咩。聽HKpapa講(佢講完一輪數據唔知佢講乜), 如果女女係B1頭至中, 唔係邊緣人, 其實轉區都係唔會跌band的。

little_yolky 發表於 15-12-10 09:35
咁唯有日日祈禱, 求天父賜佢平安好日子。

可能我個人簡單又粗神經, 我又唔覺得越大越辛苦喎, 順順利利, 平 ...

禁你第日会唔会見阿女成日要ot或経常要出trip辛苦而叫佢唔好做/轉工,甚至去旅行?

回覆 little_yolky 的帖子

其實培道既入U率, 以B2學校嚟計算高.
唔知培道多唔多人"海外升學"? 因為佢無分. 如果知道有幾多%係海外升學既degree, 就能更肯定培道既水平
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 15-12-10 09:46
回覆 little_yolky 的帖子

其實培道既入U率, 以B2學校嚟計算高.
我當年都好多有錢同學仔的, 所以.........不過, 以中一大部份收B2同學仔嚟計, 我覺得成績可以交貨了。

如果你留意到, 最好5科22分或以上的百份比, 只有十幾個巴仙, 我估計, 入到八大的百份比真係高極有限, 除非佢哋用九真策略, 一個mark一個, 老師幫同學tailor made咁去選科, 如果唔係, 同學盲中中咁, 真係好難入。

hkpapa852  請問有冇上年同前年既校務報告? 校網搵唔到  發表於 15-12-10 09:59

Yanamami 發表於 15-12-10 09:42
禁你第日会唔会見阿女成日要ot或経常要出trip辛苦而叫佢唔好做/轉工,甚至去旅行? ...
吓??? 我後生時每週工時係7X小時的, 連續半年一週七日, 只有年卅晚放假因為要煮團年飯, 我做得好enjoy喎。

我到依家都唔明白點解有家長會請假去旅行的, 所以我一定唔會咁做。

不過, 我見阿女日日做TSA練習, 我有同佢講, 不如家長日我同老師講, 叫佢唔好俾咁多TSA啦

Yanamami  家下有瓦遮头唔易吖~除非你已為佢地準備埋~  發表於 18 分鐘前

天父會為佢哋安排的, 唔駛擔心。

hkpapa852  請問有冇上年同前年既校務報告? 校網搵唔到  發表於 1 分鐘前

無啊, 佢哋只放前一年的。不過, 年年百份比差不多就是了, 好穩定, 唔似小學個升中百份比咁浮動。

如果小學係觀塘網, 轉返入沙田網有著數嗎?

little_yolky 發表於 15-12-10 09:59
吓??? 我後生時每週工時係7X小時的, 連續半年一週七日, 只有年卅晚放假因為要煮團年飯, 我做得好enjoy喎。
...
所以你唔洗担心佢地辛苦囉~係人地眼中既非人生活,但你做得好enjoy.禁可能係你眼中讀得好辛苦,对佢地黎講又多d黎密d手呢~唔好担心禁多啦~

little_yolky 發表於 15-12-10 09:39
我無得搬咋(因為間屋係C6既), 你有得搬, 搬去大埔都好D丫, B1位係多過B1生的。仲有間直資羅定邦係邊緣人揀 ...
Yes, 如我住北區,我一定会搬走如果容許

little_yolky  北區真係crazy  發表於 15-12-10 10:25

引用:Quote:lovebb2+發表於+15-12-9+17:32+培道

引用:Quote:little_yolky+發表於+15-12-10+08:56

IloveJJ 發表於 15-12-10 10:16
搭下嘴:你女唔係數弱咩?咁點解你想佢讀理科?
佢今年轉咗個老師, 數學躍升咗20分呀!原來唔係佢數弱, 係老師教得唔好咋, 今年係科主任教佢, 我忍唔住好想送張聖誕咭多謝佢。

我無諗住阿女讀理科, 佢鐘意歷史。只係聯繫中學理科一直較弱而已, 聯繫中學科中文同歷史好強的。

IloveJJ 發表於 15-12-10 10:19
我都贊成搬!我仔升小一,我由西貢重災區逃到中西區,就係為咗個b1比率。雖然我成日話唔一定要佢b1,但我又 ...

"...雖然我成日話唔一定要佢b1,但我又唔甘心如果佢係b1,但因為唔夠位而要賭運氣...." ----- 呢句簡直係我心聲呀, 好感動, 有人明白我打算跨區升中嘅苦況及苦衷!!!! (可惜 C6 唔明我呀)
‹ 上一主題|下一主題