用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 跨網派位
go

跨網派位 [複製鏈接]

請問除咗有機會跌 band 外,會有乜嘢壞處?

0    0    0    0

乙部選校之命中率可能會底咗!要視乎名額與學生人數之比和該B1中學之受歡迎程度,勁受歡迎嘅地區性名校會拉底你的命中率.所以,你需要清楚了解兩區乙部之首選或頭三位之排位,比較中簽率才決定是否轉區.

Chole 發表於 15-12-8 20:44
請問除咗有機會跌 band 外,會有乜嘢壞處?
你所謂既跨網, 係咪轉用住址網? 定係指統一填它區學校?

兩個係完全唔同的概念
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 15-12-9 12:11
你所謂既跨網, 係咪轉用住址網? 定係指統一填它區學校?

兩個係完全唔同的概念
轉用住址網

YmOra 發表於 15-12-9 11:55
乙部選校之命中率可能會底咗!要視乎名額與學生人數之比和該B1中學之受歡迎程度,勁受歡迎嘅地區性名校會拉底 ...

Band 1 男仔中西區轉灣仔,成績普通音樂普通運動校隊,自行已R 爆頭,Band 1A 高攀唔起,本想WY,見隔離Post 話28%三大又好似同我期望有落差。
想轉區乙一QC乙二TSK,再唔係直情放TSK乙一。

YmOra  老實講,我對港島區完全唔熟,以免比錯意見,還是留給熟識的高人作答吧?   發表於 15-12-9 12:45

回覆 Chole 的帖子

YmOra  老實講,我對港島區完全唔熟,以免比錯意見,還是留給熟識的高人作答吧?

Ok.  Thanks anyway!  

Chole 發表於 15-12-9 12:35
Band 1 男仔中西區轉灣仔,成績普通音樂普通運動校隊,自行已R 爆頭,Band 1A 高攀唔起,本想WY,見隔離Po ...
如果唔係B1A, 建議自行報先東區既中學, 統一再選灣仔既中學.

問清楚學校轉用住址網既期限, 否則過咗deadline就唔駛諗了

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

引用:Quote:Chole+發表於+15-12-9+12:35+Band+1+

原帖由 hkpapa852 於 15-12-09 發表
如果唔係B1A, 建議自行報先東區既中學, 統一再選灣仔既中學.

問清楚學校轉用住址網既期限, 否則過咗deadli ...
東區我完全不熟識,請敎Band 1B尾自行有什麼選擇?

另外關於跨區,道聽塗說隨機號碼會較後,不知是否有此機制。

引用:Quote:Chole+發表於+15-12-9+12:35+Band+1+

問清楚學校轉用住址網既期限, 否則過咗deadli ...
Btw, 學校剛派通告放假後已經要申請跨區,所以有點措手不及。

Chole 發表於 15-12-9 13:58
東區我完全不熟識,請敎Band 1B尾自行有什麼選擇?

另外關於跨區,道聽塗說隨機號碼會較後,不知是否有此 ...
另外關於跨區,道聽塗說隨機號碼會較後,不知是否有此機制

呢樣一定係吹水, 不過幾有創意

東區可留意港島民生, 中婦, 同筲箕灣官立

引用:Quote:Chole+發表於+15-12-9+13:58+東區我

另外關於跨區,道聽塗說隨機號碼會較後,不知是否有此機制

呢樣一定係吹水, 不過幾有創意
hkpapa852,
中西區和灣仔區轉東區有機會升banding嗎?

回覆:hkpapa852 的帖子

好的,謝謝你!再刨下文先!

麵包 發表於 15-12-9 14:06
hkpapa852,
中西區和灣仔區轉東區有機會升banding嗎?
轉網其實要睇本身學校既學術水平先可以估計有冇機會影響banding

hkpapa852 發表於 15-12-9 14:16
轉網其實要睇本身學校既學術水平先可以估計有冇機會影響banding
咁九龍城網學校水平麻麻, 轉返入大埔係咪死緊?

little_yolky 發表於 15-12-9 14:27
咁九龍城網學校水平麻麻, 轉返入大埔係咪死緊?
大埔小學水平我唔清楚, 所以唔識估

hkpapa852 發表於 15-12-9 15:53
大埔小學水平我唔清楚, 所以唔識估
咁都係老老實實攞咗個聯繫位就算, 唔好咁冒險

little_yolky 發表於 15-12-9 15:58

唔駛咁悲, 成績好咪有更多選擇囉! 再唔係聖羅撒同撒聖家都可能偷到雞!

hkpapa852 發表於 15-12-9 16:02
唔駛咁悲, 成績好咪有更多選擇囉! 再唔係聖羅撒同撒聖家都可能偷到雞!
我係怪獸家長......驚佢讀得辛苦丫嘛, 聽講中學好多嘢做, 跨區仲要挑戰升呢讀英中, 怕佢辛苦, 好可憐架

little_yolky 發表於 15-12-9 15:58
培道入U率好低,三思

little_yolky 發表於 15-12-9 17:22
我係怪獸家長......驚佢讀得辛苦丫嘛, 聽講中學好多嘢做, 跨區仲要挑戰升呢讀英中, 怕佢辛苦, 好可憐架 :qu ...

好奇一問, 您家住大埔跨區去九龍讀小學, 甘願女兒讀中中? 咁跨區讀小學為咩呢? 好奇問咋
‹ 上一主題|下一主題