用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 kv vs sc你點揀
樓主: littleggmama
go

kv vs sc你點揀 [複製鏈接]

回覆:kv vs sc你點揀

我朋友都話對st cat英文好失望....

引用:係囉,我朋友話唔覺自己個女英文好,不能用

原帖由 swarovski2011 於 15-12-09 發表
係囉,我朋友話唔覺自己個女英文好,不能用英語溝通(我估少少可能得掛,但一keep住講英文就唔得了),可能 ...
我諗讀邊間都好,唔能夠只靠學校。就算係SC,一日返3個鐘,仲有其他中文上嘅堂,全英時間始終有限。如果家長喺屋企無English reading,無外補,又無用英文同小朋友溝通,其實好難會好好,始終唔係全日制國際學校...

引用:係囉,我朋友話唔覺自己個女英文好,不能用

原帖由 swarovski2011 於 15-12-09 發表
係囉,我朋友話唔覺自己個女英文好,不能用英語溝通(我估少少可能得掛,但一keep住講英文就唔得了),可能 ...
其實真的不能跟真正國際學校語境比較,國際學校學生家庭大部分係english native speakers, 好自然日常生活都以英文為主!Local school 始终港人家庭居多,小朋友母語為廣東話,平日同學間以廣東話溝通實屬正常!所以SC都有學生外補英文!

回覆:99dogdog 的帖子

所以提醒未來家長,不要期望太高

引用:所以提醒未來家長,不要期望太高 +

所以提醒未來家長,不要期望太高
講得啱,不能對學校期望過高,家長學生都要努力

引用:Quote:原帖由+swarovski2011+於+15-12-09+

原帖由 ensy 於 15-12-09 發表
講得啱,不能對學校期望過高,家長學生都要努力
Agree

回覆:ensy 的帖子

可能太多家長話佢地英文好好,沒有提及其他環境因素,令人以為真的好好吧

引用:可能太多家長話佢地英文好好,沒有提及其他

可能太多家長話佢地英文好好,沒有提及其他環境因素,令人以為真的好好吧

...
其實「好」既定義人人唔同!日日有NET已經比好多學校好,但唔好奇望幾千蚊學費買到國際學校語境囉!如果讀Kingston, Harrow有咁既expectation就好正常!

當然KV,學術一流,中文最佳

傳言中的多功課和辛苦都是流料,非用家的猜測與謠言

根德園的學生很容易融入傳統學校,銜接小一很順利

finally my boy got both offer
then have to decide seriously

Me2..2選1。好難取捨

引用:傳言中的多功課和辛苦都是流料,非用家的猜

原帖由 happypapahk 於 15-12-09 發表
傳言中的多功課和辛苦都是流料,非用家的猜測與謠言
但真係k2已有dictation, test嗎?

‹ 上一主題|下一主題