用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 九龍真光中學(小學部) 想了解九真更多有關測驗,考試,默書和功課量 ...
go

想了解九真更多有關測驗,考試,默書和功課量

請問各位有經驗家長,九真初小和高小功課量,並希望各位分享下測驗考試次數,程度教深考淺嗎?默書每一星期中英文默嗎?另外學校興趣班費用約多少? 校外表演比賽多嗎?午餐和其他雜費太约多少?

回覆:tekkulas 的帖子

這幾年的功課量,相對多,坐定定都要最少一個至個半鐘頭, 每星期中文英文有一次默書,學校的中午飯大約20蚊以下一餐,興趣班放學後自由參與,比出面街平小小,外出比賽不多,很多事都是家長自己報名參加。

回覆:kochiman2004 的帖子

比起其他小學生,九真小相對無乜雜費。

兩測兩考,教考深淺適中,一般學生上堂願意讀書聽書,正常都會合格。

引用:兩測兩考,教考深淺適中,一般學生上堂願意

原帖由 kochiman2004 於 15-12-08 發表
兩測兩考,教考深淺適中,一般學生上堂願意讀書聽書,正常都會合格。

...
好多謝你嘅回覆!

回覆:想了解九真更多有關測驗,考試,默書和功課量

想了解九真現是否已轉左做英文小學及學校語境好嗎?之前面試時覺得現場九真小學生比較唔夠主動

回覆:cherryp 的帖子

九真小在2011年己轉了EMI,幫手面試果班小朋友我都識幾個,全部都好乖好聽話,至於主動與否,見仁見智,對我每次都必定主動打招呼。

引用:九真小在2011年己轉了EMI,幫手面試果班小

原帖由 kochiman2004 於 15-12-24 發表
九真小在2011年己轉了EMI,幫手面試果班小朋友我都識幾個,全部都好乖好聽話,至於主動與否,見仁見智,對 ...
我覺得面試當天的學生好純真可愛。面試之後,我們反而更鍾意九真。有時主動嘅野好難講,對住陌生人太過主動又好似好奇怪甘。我覺得九真學生已做到有禮貌對答又天真乖巧,我覺得已經足夠了。

引用:比起其他小學生,九真小相對無乜雜費。 +

原帖由 kochiman2004 於 15-12-08 發表
比起其他小學生,九真小相對無乜雜費。
想請教下,要一體一藝嗎?學琴係吾係吾計?體育呀女最弱,都吾知從何入手

鋼琴是樂器,音樂科可以用來計測驗及考試。
體育科無話特別要求。

多D帶個囡囡去公園玩下跑下步,體育自然好。這是自己親身經驗分享。不要讀死書。要平衡生活!

引用:鋼琴是樂器,音樂科可以用來計測驗及考試。

原帖由 kochiman2004 於 16-01-04 發表
鋼琴是樂器,音樂科可以用來計測驗及考試。
體育科無話特別要求。
哈哈,我係新手小一呀媽,所以都吾係好知道点樣分。真係有D迷網,希望配合學校需要而準備一下資料。好彩有你這位有心家長解答我地問題,了解多一点,感謝你!

2015學年開始,鋼琴已經唔計了。。

引用:2015學年開始,鋼琴已經唔計了。。 +

原帖由 jojodic 於 16-02-06 發表
2015學年開始,鋼琴已經唔計了。。
唉,本身已經學緊鋼琴,甘係吾係到時要學多種樂器呢?

引用:Quote:原帖由+jojodic+於+16-02-06+發表201

原帖由 tekkulas 於 16-02-08 發表
唉,本身已經學緊鋼琴,甘係吾係到時要學多種樂器呢?
係呀

回覆:jojodic 的帖子

想請教:鋼琴唔計,是否指2015至2016年度新生?是否李校長或方校長説?或有通告通知?今早choir在校練習,仲有同學仔説現只學鋼琴,無學其他樂器,我手頭資料可能outdated。謝謝。

己問過:2015/16年度一年级開始,鋼琴唔計。即今年二至六年级,鋼琴可以計樂器,今年一年級開始,小朋友要學其他樂器。

回覆:想了解九真更多有關測驗,考試,默書和功課量

想請問各位師姐的家長,如何為小朋友準備適應小一課程?小一必需購買什麼用品?謝謝!

我細女今年一年級,之前暑假無特別上堂適應小一,但佢自己幼稚園畢業前兩星期有教佢哋抄手冊。上到小一,學校頭一個月網上有post手冊功課,呢方面ok有得對。科目轉咗大半係英文,呢方面就真係要時間適應。我都係叫我個女盡量去聽,唔明去問,同埋去圖書館借多啲英文書,豐富佢英文詞庫。

del

del