用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 聖公會基督顯現堂幼稚園 ((有結果))
go

聖公會基督顯現堂幼稚園 ((有結果))

剛收到全日班 offer!

good! we hv am offer ar

回覆:聖公會基督顯現堂幼稚園 ((有結果))

呢間係咪happy school?

我女都係全日班offer,超開心
面試當日老師介紹學校話得本宗教書,我諗係happy school

Yu0814 發表於 15-12-7 16:41
我女都係全日班offer,超開心
面試當日老師介紹學校話得本宗教書,我諗係happy school

...
可以有機會做同學仔!!

am offer 但諗梗讀唔讀,好似學術好淺

AM OFFER
決定入讀

AM OFFER~~不過應該唔讀!!

引用:Quote:Yu0814+發表於+15-12-7+16:41+我女都

原帖由 bubble27 於 15-12-07 發表
可以有機會做同學仔!!

這間是用project approach的,所以冇書。
教得好唔好真係好考老師嘅功力和勤力

我都諗梗呢間定平安福音堂,兩間都係基督教,有愛心,一間專題研習,一間蒙特梳利。一間有每天英語,一間課程較跟貼升小,點揀?

想問下am offer的大家, 你們有無報全日班?

顯現堂每日英語? 但我見顯現堂的視學報告不太好,感覺老師未能應付project based 教學,又說很少音樂體能活動,所以都有點卻步😖

我近期不斷找資料,又問人,發現呢間原來唔錯,每天有英普各20分鐘,每天有音體活動,校長老師有愛心,k1有顏色線條功課,k2會開始寫字,會學到野但唔係谷,小朋友開心學習!

我睇過同區幾間的視學報告,係呢間有好野要改善咁,但係有些唔太出名的,又唔係寫得差。其實這些報告的視學日期會有好大出入,未必等同現狀。而且那些報告真不似由第三者角度出發。各位知唔知係咪學校自己寫的?

回覆:jennycyf 的帖子

我有街坊讀梗,肯定是每天都有英文及普話各20分鐘,仲要係NET,每天有音體.本來我都唔多清楚呢間,噚日專登捉住個街坊間問左好耐,發覺原來唔錯,早畿曰我post唔讀,而家可能會揀,又是聖公會學校!瞭解清楚先決定呀!

回覆:bubble27 的帖子

無報全曰

搵左些資料, 給大家參考下. 顯現係著重語境的.
香港聖公會基督顯現堂幼稚園

教學
以設計活動為主要教學模式,配合教師與兒童的互動中,讓知識更靈活及鞏固。自主而多元的學習環境配合,兒童能作多角度思考及富探究精神。因應學習需要提供不同的參觀或交流活動,讓兒童學會主動學習,培養互愛的精神,與人相處的技巧。

課程
以基督的愛作為培育兒童的人格發展核心,讓兒童在愛中成長。課程編排則以兒童為中心,由兒童的興趣延伸學習,及自發地與教師們進行具深度的探索學習;豐富的語言環境能靈活地與人溝通;多元而具彈性的課程,能適切兒童需要,多元智能得以發揮。

問﹕女兒獲香港聖公會基督顯現堂幼稚園跟卓思英文學校暨幼稚園(青怡分校)取錄念K1,請問哪間升小較好呢?

答﹕從以孩子為中心的角度去選校,聖公會基督顯現堂比卓思略勝一籌,前者有畢業生升上聖公會何澤芸小學及聖公會青衣邨何澤芸小學,後者,有畢業生升讀聖公會主恩小學和聖公會何澤芸小學。

I have just visited the KG and asked the teacher about the run-down and curriculum. English and Mandarin classes are included for full-day class in the afternoon. Pupils will have music and motor activities every day. Parents have to gather information with kid every week for the project-based studies. There will be no exam or dictation for all years.