用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 英華 vs. SFA
樓主: ppmmbb
go

英華 vs. SFA   [複製鏈接]

如十分看重英文/學術, 應該選SFA而棄YW 嗎?

其實, 如果最終有YW offer, 要放棄, 真係有難度, 好似放棄"全面栽培"......

相反, 要放棄SFA, 我又覺得不捨......

ckcleung  其實唔捨得"聖喇拔"啫,人之常情.  發表於 15-12-10 08:47

kwan_kwan3 發表於 15-12-10 08:47
那麼你不如給小朋友自己去選擇啦,這是他的人生!由他選擇無怨無悔!
我仔去了兩次YW,  完全著迷,  好喜歡YW.  (佢應該係覺得YW好好玩)

不過,  我仔性格好想要"叻",  好喜歡攞第一.

有一次,  我問佢 :  "你真係鍾意YW?"

佢問 : " 有無叻過英華的學校肯收我? "

我答 : "SFA." ( 在此聲明,   我絕對不是貶YW,   我的答案只是從英語  +  學術水平的角度出發!   因為我極看重這兩方面!   我知道如果想小朋友有較全面發展  +  培養自信 / 領導才能等等,   YW應該比SFA優勝)

佢答"咁去SFA啦!"

我不知道, 以上對答算不算有意識引導佢去揀我喜歡的答案.  ( 我覺得自己好狡猾 )

唔知點講,  但如果要放棄YW,  又好似有點不對勁  (  好似剝奪佢愉快學習的機會 ,  但YW係中文小學,   諗到呢點,  我又卻步 ) ...... 總之,  舉棋不定!

當然,  其實都未有YW offer,  或者人地根本唔會要我個仔......

retriever 發表於 15-12-10 09:47
回覆 hcd 的帖子

any religion preference?
無!  反而覺得男校好過男女校!

PPPHOME 發表於 15-12-10 10:51
SFA vs YW

如果阿媽鐘意谷, 響yw既學術都可以好強;

唔好意思, 我對你這句話很有興趣, 可否說明一下!?

謝謝!

積奇百事 發表於 15-12-10 11:29

但最重要知道自己要乜野, 同埋睇下合唔合適小 ...

其實,  我自己想要乜,  都好清楚.  不過,  我想要的未必係最適合我個仔.  

最無奈係,  永遠都係真正試過才會知道適合與否. (只可"馬後炮")

alfredk 發表於 15-12-10 11:49
回覆 hcd 的帖子

但何解不覺得SFA不是全面發展?SFA有好多課外活動,亦有資優課程,音樂丶體育丶辯論都有 ...
或者應該講, SFA最首要發展的, 是學術.

我估入面的學生,  要先搞掂學術,  學術上了軌道,  當然可以投放時間,  心血在課外活動上.

如果學術跟不上,  也沒有閒情去課外活動吧(要急急腳力追,  如果追極都追唔到,  就要轉校!)

剛在 EDB 網看資料,  SFA 每年 3測3考,  其實都唔會有太多時間去玩吧!? 測/考完無幾耐,  下一次又來了......

我好似見唔到有其他小學(知名度高的)的考測次數比SFA 多!

fguy  雖然唔關樓主事, DGJS係4測2考, 其實效果一樣, 都係要溫6次書  發表於 15-12-10 13:49

retriever 發表於 15-12-10 12:00
回覆 hcd 的帖子

英小, 中小差別真係咁大?
重要.

我家在中文方面,  可以對啊仔有好好的 back up, 但英文則做不到.

仔讀英文幼稚園,  全日對外籍老師,  有時在家裡會自己好自然講英文,  這個肯定跟他常處於英文語境有關.

上次見TSL 校長,  他說阿仔中文攞滿分.  但沒有說他英文好.

其實,  我覺得家校要互相補足,  家裡中文強,  選校要偏重英文.

反之亦然.

monsterparentss 發表於 15-12-10 14:28
回覆 Snoopyboy 的帖子

補充:只有家長account可以睇排名!
即是 : 成績表上不會列印出每科排名?  家長用account 在學校網頁上log in, 可以查看兒子每科的排名??

請問我的理解是否正確?

monsterparentss  成績表只有分數,無排名。其他完全正確!  發表於 15-12-11 14:14

lusanna 發表於 15-12-10 14:41
我睇你好重視英文,我都系。
我仔幼稚園是讀國際班的,但我都揀了YW.

謝謝您的回覆!

的確, 我兩次去YW, 都觀察到不少YW學生在看書, 但全部人都在看英文書! (當時我覺得有點奇怪,  點解完全無人睇中文書!?)

我知道YW學生的英文程度絕對不賴(根據視學報告所言).

只是,  可能我要求太高吧!   (總覺得其他科目用英文教,  可以學更多. )

這個跟我的經歷有關  :  識人在 A-level 年代,  奮力讀書,  考獲1A1B佳績,  但肥英文...... 最終當然沒有好的升學出路. 我見到真係好 "心 up".

現在DSE 年代,  看看Jupas 各院校收生,   普遍將英文科的分數乘大好多.   點計,  都係英文叻會有較高的錄取機會.

所以我極度重視英文.  

(當然,  我也明白中文攞不到3級也 game over!)

lusanna 發表於 15-12-10 16:00
不按成績,人人有份,無得逃避!
但可自薦做多几次。
呢點, 我在聽林校長的介紹時有好深印象,  有一幅相影了一個男孩的落寞背影, 配上三個字 : 隱形人!

我深深感受到她不希望在YW 有這種學生存在,  她希望每個學生也有機會展示才華, 備受關顧/肯定的.  當時我覺得好感動,  有些少眼溼溼!

所以, 如果為了有好強的學術訓練而放棄YW,  我又覺得好似唔多妥...... (是我太貪心吧! )

‹ 上一主題|下一主題