用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 今日去interview...要喺天橋底食風避雨
樓主: beyondcontrol
go

今日去interview...要喺天橋底食風避雨 [複製鏈接]

引用:Quote:原帖由+martin12+於+15-12-06+發表那

原帖由 beyondcontrol 於 15-12-06 發表
係呀,你講得好啱,我絕對唔適合呢間學校,但做人應該有始有終。不滿嘅大人,唔係小朋友。如果係我自己去in ...
是其是,非其非…

對一間學校有批評,同報唔報,留唔留無必然關係…

叫人咁多批評就唔好報既邏輯,其實幾反智…

不在ek 批評學校,易惹反彈,有不少人係神級小學既粉絲…

話時話,感覺一間既行政能力, 比起有些校舍睇落比較“神貧”, 確係更能代表到d 野。

如果一間學校行政混亂就一定唔係好野…

beyondcontrol 發表於 15-12-6 12:04
係呀,你講得好啱,我絕對唔適合呢間學校,但做人應該有始有終。不滿嘅大人,唔係小朋友。如果係我自己去in ...
超讚!很喜歡你為及他人的正義感,你的小朋友一定很會關心他人。

引用:Quote:原帖由+beyondcontrol+於+15-12-06+

引用:Quote:原帖由+martin12+於+15-12-06+發表那

引用:Quote:原帖由+beyondcontrol+於+15-12-06+

原帖由 martin12 於 15-12-06 發表
那這學校真不適合你,你應該in 都唔去in 即走,表示不滿
純粹路過。如果在網路世界說話是會知大家身份、要負責任的話,一定沒有家長會作出這樣涼薄和沒修養的回應!

樓主,我數年前也嘗試過帶着囡囡南征北討,四處去小一interview的滋味,所以絕對明白你的感受。你是一位好媽咪、說話公道的好家長,希望你的小朋友能考入一間心儀的小學。

引用:Quote:原帖由+tingshun0135+於+15-12-06+發

引用:Quote:原帖由+tingshun0135+於+15-12-06+發

回覆:今日去interview...要喺天橋底食風避雨

引用:明明學校處理吾好,某些家長覺得委屈了呻下

昨天我外出出mtr才知咁大雨。老師或者忙其他野冇諗到呢,其實當時家長有冇主動問老師可否入內避下?雖然我也認為學校可以做好d,但若學校主打是成績,expect佢體貼入微可能真是有少少mismatch

路過,其實好似同有冇guts 冇關,個人覺得只係有家長對學校安排有不滿啫,十常八九,且呢間唔係津校,所謂既名校,亦唔會因為一句半句不滿既說話而抺黑到學校,都係大家討論下,宣洩下不滿啫~

引用:路過,其實好似同有冇guts+冇關,個人覺得

不明白表格要親身到學校領取有什麼可投訴,還要報館申訴?到底那種是怪獸家長?只怪民生真的是沒有立場,竟然會特別安排給這樣的家長?難怪香港會給人有投訴之都的美名,以後來香港旅遊記住要一嘗無理投訴這個愉快的經歷。

希望香港的下一代千萬別要繼承上一代這種文化,更不要去宣染別人,阿門。

引用:去到美國、有槍我不滿!我有guts我走!香港

引用:不明白表格要親身到學校領取有什麼可投訴,

引用:Quote:原帖由+monodad+於+15-12-06+發表不

原帖由 martin12 於 15-12-06 發表
那面試要排隊又有問題嗎?
無問題,覺得值得排就排,但係唔排咪唔排囉,投訴咩呢?

‹ 上一主題|下一主題