用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 今日去interview...要喺天橋底食風避雨
go

今日去interview...要喺天橋底食風避雨 [複製鏈接]

早到半個鐘,無得入,傍佗大雨又大風又凍,連有瓦遮頭的地方都唔提供,叫人係門口淋雨食風。呢D咁無惻隐之心的學校,學術幾好都無用啦。

1    0    0    0

回覆:beyondcontrol 的帖子

請問是邊間?

引用:請問是邊間? +

原帖由 Linuslouis 於 15-12-06 發表
請問是邊間?
九龍塘某名小,半龍學校。

回覆:今日去interview...要喺天橋底食風避雨

請體諒吧,學校入面好細,真係容納不到太多人。

其實第一日面試完已經有家長講左係準時先入得。做家長要自己控制時間,甘小朋友就不用在外面吹風。利申: 我是剛剛夠鐘才排隊入學校的,所以冇等好耐。

引用:我都覺得咁安排吾好,搞到小朋友濕晒,禮堂

原帖由 tingshun0135 於 15-12-06 發表
我都覺得咁安排吾好,搞到小朋友濕晒,禮堂仲有好多位,出面仲有地方,其實睇下學校體吾體諒小朋友je!
多謝你講句公道說話,而家D人就係好似事必關己,己不勞心咁啦,我地冇車,要預早少少到,附近不無之地,先希望學校可以安排一塊瓦遮到啫。最後我和幾家長先搵到個天橋底避雨,吹風。況且我諗無人會每一次做乜嘢都上ek睇吓行情先。正所謂己所不欲勿施於人,我即時反應給副校聽,唔想下一批人又淋雨,但佢竟然話校長都知啦,你見到我地學校有幾多地方啦。老實講,禮堂前有一塊少少空地,俾人企埋一邊,這要求都不太過份啦。像陳守仁那天打風前夕,本來都不給早到家長入,但突然大雨,學校都開放僅餘的地方入內。當然,這名小名氣大,當然不用討好家長,我地D小市民只想發表吓意見啫。同場,仲有家長在巴士站企但話我搶咗佢的士囉。好明顯,我今次高攀咗這間學校

真心感謝你講句公道說話,謝謝。

引用:Quote:原帖由+tingshun0135+於+15-12-06+發

原帖由 beyondcontrol 於 15-12-06 發表
多謝你講句公道說話,而家D人就係好似事必關己,己不勞心咁啦,我地冇車,要預早少少到,附近不無之地,先 ...

完全明白。

週圍鳥不生蛋,如何預到時間好準?離地鐵站萬丈遠,所有其他交通工具都事必要預鬆時間。

我未去過宣小,唔知佢有幾細,但斷估一間小學,唔會容納幾十人的小空地/小空間/小走廊都冇掛?若我真誤會煩請指正。

PS. 非常欣賞呢間小學, 只是今次可以安排再好些

引用:Quote:原帖由+tingshun0135+於+15-12-06+發

原帖由 beyondcontrol 於 15-12-06 發表
多謝你講句公道說話,而家D人就係好似事必關己,己不勞心咁啦,我地冇車,要預早少少到,附近不無之地,先 ...
講真,除非真係住隔離或者行路都到。如果要搭車,有邊個真係會較到時間啱啱好到?起碼都早半個鐘去到附近先啦!問題係嗰度附近唔係住宅就係學校,去邊度搵地方hea到夠鐘先入?難怪家長早到要係門口排。作為一間學校,係出面的唔係排限量版模型的人,係咪應該提供方便畀小朋友同家長?唔通要家長淋下雨展示誠意?我其實唔關事,只係覺得學校可以做好啲。

其一睇一間學校點安排,就知老師學校是否有熱誠,少少風雨都處理不來。入左去,只能run多年來好work既課程,訓練出考試能力,如果你小朋友有咩優秀亮點,學校未必識教,如果小朋友有是旦一d野跟唔上,應該會同落雨一樣,我地校長都知,但學校地方有限,請貴客自理。

引用:+本帖最後由+siden+於+15-12-6+10:54+編輯+

原帖由 siden 於 15-12-06 發表
點解宣道係半龍學校嘅?係咪倒轉頭講同宣幼呀?

MrBeast  初初我都ou哂頭  發表於 15-12-6 13:14

引用:Quote:原帖由+siden+於+15-12-06+發表本帖

引用:Quote:原帖由+beyondcontrol+於+15-12-06+

引用:Quote:原帖由+beyondcontrol+於+15-12-06+

原帖由 martin12 於 15-12-06 發表
那這學校真不適合你,你應該in 都唔去in 即走,表示不滿
係呀,你講得好啱,我絕對唔適合呢間學校,但做人應該有始有終。不滿嘅大人,唔係小朋友。如果係我自己去interview, 我一早就走咗啦。但總要教小朋友正面面對任何事,我同副校講純粹想其他人不再淋雨啫。

回覆:PhilC 的帖子

確係公道話!!!

引用:Quote:原帖由+siden+於+15-12-06+發表本帖

原帖由 karen55407 於 15-12-06 發表
點解宣道係半龍學校嘅?係咪倒轉頭講同宣幼呀?
考小龍校,唔係睇昇中咩?

‹ 上一主題|下一主題