用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 在英國留學嘅子女有冇學生證
go

在英國留學嘅子女有冇學生證 [複製鏈接]

你們的子女(中學)有冇學生證呢好多時有學生優惠而因冇學生證而冇得享用是否可以叫學校做一張有相嘅學生證明書呢?

2    0    0    0

回覆:在英國留學嘅子女有冇學生證

學生證是學校做,冇就試問?估多說不,亞細現都冇,要同 高年生一起行街,佢地付錢先,另外,如bus card/地鐵card,guardian 幫亞細申請了

阿大都冇

趁孩子回港,去學聯做國際學生證,一年港幣$100。

唔洗等小朋友返先做國際學生証,你可上學聯個網同佢做,一日後帶証明(例如收生信等)及一張相出去就有得取証,之後等佢返嚟囉或寄比佢都得。

waichung1962 發表於 15-12-5 20:43
唔洗等小朋友返先做國際學生証,你可上學聯個網同佢做,一日後帶証明(例如收生信等)及一張相出去就有得取証 ...
請問這國際學生証有甚麼優惠?

ISIC 國際學生證目前是聯合國教科文組織(UNESCO) 唯一背書認可的國際通用學生證,為鼓勵預算有限的留學英國學生,讓學生們在年輕時就能走出國界,開闊視野,進行文化交流,『國際學生旅遊聯盟』因而與各國的企業及公司行號商議,提供國際學生各項消費上的優惠,例如目前持卡的留學英國學生已可在106個國家享有超過32000項 消費優惠,包括憑卡購買學生機票discount、 歐洲火車票最多可以便宜40%,參觀世界各地的博物館、美術館、劇院,最多可享半價折扣。

回覆 brother4 的帖子

我仔女都用呢隻, 好多優惠,不過要15鎊一年

http://www.nus.org.uk/en/nus-extra/nus-extra-card-upgrades/upgrade-and-save-even-more/

thx,原來要有NUS:National union of students 在英國用較好,約15鎊不平

brother4 發表於 15-12-6 19:11
ISIC 國際學生證目前是聯合國教科文組織(UNESCO) 唯一背書認可的國際通用學生證,為鼓勵預算有限的留學英 ...
謝謝四哥

我囡都是辦國際學生證

thx

‹ 上一主題|下一主題