用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 說不出的辛苦
樓主: mypineapple
go

[過動] 說不出的辛苦 [複製鏈接]

你講嘅行為我仔細啲時大部分都有,而且更加誇張,不過有部分大大下有改善。其實你唔洗太心急去"確診"小朋友是否ADHD。我個人覺得,ADHD都只係一個名稱,我會睇成為一種比較特別嘅性格,而呢種性格就需要一啲特別的教育方法。網上有啲test可以做簡單評估,雖然咁細個未必準確,但可以參考下。其實好多ADHD啲教育方法,對一般比較活躍同專注力低嘅小朋友都有用。以前仔仔未確診,我都有上網同睇書參考點教呢類小朋友。
外國有啲專家唔認同ADHD係一種病,亦唔讚成用藥。不過喺香港嘅教育制度,呢類小朋友上咗小學會比較難適應各種規矩,亦好難應付功課。其有時候我會諗,如果我個仔喺外國讀書,佢可能根本唔會被確診,亦可能不需要食藥。

Missingyou0623 發表於 15-12-29 06:07
你講嘅行為我仔細啲時大部分都有,而且更加誇張,不過有部分大大下有改善。其實你唔洗太心急去"確診"小朋友 ...
你這是美麗的誤會了, 外國大把小朋友被確診ADHD, 諗下, ADHD藥是外國發明的呢.
同意你所講, 有好多比較活躍和專注力低的小朋友, 用ADHD 的教育方法, 確是有很大幫助

但我就不同意話ADHD 是性格問題, 正如自閉症亦不是性格問題. 我反而相信ADHD 是因腦部構造有少許偏差, 以致孩子出現輕微至嚴重的問題

ADHD的影响不只在學術成績, 更影响孩子社交發展, 生活技能

我贊成要小心診斷, 不應該隨便用藥, 因為確實有副作用, 但病情嚴重時, 不用藥對他們很不公平
for every one criticism, three positives must be given.

回覆:說不出的辛苦

我小孩自小都好難照顧,經常跑、跳 叫不停,好像聽不到別人的說話,返K1開始玩水玩到K3, 每日放學老師都喺第一個接手交比我先,之后慢慢安排其他同學放學。小孩經常有意外跌倒憧倒經常發生,入院連針都幾次,情緒亦不穩定,做幼稚園功課都好勞氣,有一年K2 有個同學隨口說:我可以由80樓跳落嚟,可以站立不死,小孩不斷問我,我已經解釋多次,但有一次……差點有意外。我好驚……
我告知校長,校長告知社工,社工話要見小孩,見完後,話約見父母見面開會,要即時轉介到健康院,醫生見了又轉介CAC中心,CAC中心醫生又即時轉介,到兒童精神科醫生,前後加埋4個月,不到6歲醫生話試藥,因其間都有意外及衝動行為,在K3時試食藥,我都辛苦了好耐,明白你,到升小學又是一個轉捩點,面對各種各樣的投訴,讀寫障礙,加埋有自閉症狀。大家媽媽們努力,總有出路

回覆:SAMLAU 的帖子

而家孩子用葯後情況有好轉嗎?

回覆 Missingyou0623 的帖子

ME TOO 同你地情況一樣.大家加油呀!

回覆:說不出的辛苦

我仔三年級,一年級時確診,回想起一兩歲時又係周圍跑,坐唔定,而家每日放學返黎,上完功輔班,仲有四五樣功課未完成,食飯食個幾鐘,功課拖到十一點幾都做唔哂,欠交功課日日利疊利,他不是每樣野你叫佢就會做,每樣野叫破喉嚨都唔郁,每日勞氣吵鬧,身心疲累,我都快精神崩潰了😭😭
我同大家一樣,好明白大家感受,但身邊卻了沒有太多人能明白,照顧一個ADHD的小朋友同一個普通的小朋友完全唔同,唯有同樣有咁嘅孩子的父母才會明白

醒目開學勳章

完全明白你感受,行為問題確實好難攪,我仔小三,今年暑假確診,並開始食藥,上學期差不多完結,至今未收到學校投訴,最開心係見囝終於有同學肯同佢玩,因為人定咗,老師開始留意到阿囝嘅優點,開始比機會阿仔,而家返學開心咗,積極咗

回覆:COE1205 的帖子

我本來都好抗拒食葯, 但藥後的反應, 知道用葯係無錯

引用:回覆+LittleEvelyn+的帖子 我都係等唔切睇

原帖由 Missingyou0623 於 15-12-08 發表
回覆 LittleEvelyn 的帖子

我都係等唔切睇咗幾次私家醫生,食咗藥有改善,少收咗好多學校電話。 ...
麻煩你可否俾醫生資料我

最近從某网上書店看到些書, 希望和大家分享一下:

分心不是我的錯:正確診療ADD,重建有計畫的生活方式(增訂版)
分心也有好成績-克服注意力缺陷,追求成功的人生
分心就該這樣教:從優勢能力出發,找出學習新方向 Superparenting for ADD
過動兒父母完全指導手冊(修訂版)
‹ 上一主題|下一主題