用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 與自閉寶寶同行十年,希望可以多作交流同分享 ...
go

與自閉寶寶同行十年,希望可以多作交流同分享 [複製鏈接]

大家媽媽好

我是一名在學校社工,因為現在的教育政策下,有個別需要的小朋友都會在普通學校上堂,我在處理自閉兒童亦有超過十年經驗,希望可以幫到大家手,解答大家的迷思。同時亦都希望家長可以多分享,及給予我意見,讓我可以帶回學校中,協助其他有需要的家長

自閉性可以分為五類:

1、典型自閉症:發生於三歲前,人際溝通互動、溝通、想像性遊戲等三種障礙,並存有定型的行為、興趣及活動。

2、亞斯保加症(Asperger syndrome):社會互動障礙及拘限的興趣和活動,無明顯的語言障礙,智商約在中等或中等之上。(高能力的自閉症)

3、兒童崩解症(childhood disintegrative disorder

4、雷特症(Rett syndrome

5、廣泛性發展障礙非特定型(pervasive developmentaldisorder-not otherwise specified) 或一般所稱的「非典型自閉症」(atypicalautism

第12 是較為常出現,第3-5 較少出現故此不在此討論

典型自閉症

1.
大大下會唔會好返?

答:唔會,透過合適的治療及訓練可以有效改善有關的行為,常用的治療:
應用行為分析、
分次嘗試訓練、 TEACCH 課程圖片交換法、地板時間社交故事感覺統合

2.
幾多歲才會知,可能只係小朋友未學識?(通常剛剛有老師向家長表示懷疑子女有自閉傾向時最常聽)

答:嚴重的個案歲半至二歲便已經可以從溝通、社交及語言上知道。一般個案在三歲前便會出現明顯的傾向。當然每一位小朋友都會有學習差異,老師、社工的觀察都是一段時間才會得出來,學習差異同社交和溝通是沒有關係,特別是有暴力傾向的情況。作為學校社工,有時間唔係想嚇家長們,只係小朋友的發展遲左便遲左,特別是一至六歲,我地大家都唔想因為懷疑令家長同小朋友錯過了黃金復康期桌

3.
我的大仔都沒有問題,點解個女會咁?(見我時最常聽的問題,每次聽到都好心痛)

答:自閉症有遺傳性,但係現在科學家都未有好確切的認知
(註:亞斯保加症較為高遺傳性)太科學我唔想在這裹討論,因為我並唔係醫生,家長的確係好難接受兩名子女的分別,自閉其實並唔係什麼絕症,透過早期訓練其實可以完全融洽社會,讀書工作結緍生仔都唔會有問題,家長現在是需要多五倍至十倍努力照顧小朋友。明白每一個家長都想小朋友可以成才,其實小朋友仍有好多潛能,只是他們需要發掘的方法同一般小朋友有一點差異。

稍後,我會再講下亞期保加症!

13    0    0    0

Thanks for sharing

回覆:與自閉寶寶同行十年,希望可以多作交流同分享

多謝分享!想了解多d

可能因為工作,其實我看了你們的格好耐,我有時候都向你們偷師,同時我又見到有一點誤解,雖然都有熱心媽媽更正,但係都唔係好有系統,所以希望可以幫到手。

回覆 朱雅靜 的帖子

我想請教 係咪三歲前評為自閉而且未識講嘢即係典型自閉?智商一定低?

但我有點好奇,身邊都識到一啲社工朋友,但佢地都好少喺網上討論哩方面,你又咁熱心嘅?希望你可以幫一下我地哩班爸爸媽媽,多謝你。

Thx for sharing

醒目開學勳章

chanyuen2012 發表於 15-12-4 21:52
但我有點好奇,身邊都識到一啲社工朋友,但佢地都好少喺網上討論哩方面,你又咁熱心嘅?希望你可以幫一下我 ...
作為社工其實真係好忙,因為好多好多好多*1000000 野做,(特別係有心的社工)。社工亦分不同的專業,我是在校社工,常處理有特別需要的小朋友,才會用我自身的經驗分享。
因為職業操手,社工不能對外透露個案內容,所以你唔會見社工在網上分享個案(當然我都唔會)
我之前都有講,我看了你們的格好耐,這裹有許多爸媽的分享都讓我學習好多,在這裹分享的都是真實的個案,大家的回應都是自身的經歷。只係有時看部份的回應可能未能到肉地回答,我又唔想見一個問題先回應一個,我希望可以更有系統地與大家交流,同時希望可以正確地給予各方面的訊息。

我好明白父母們當知道自己仔女是有特殊需要寶寶時,這一種震驚同無奈,我是想同大家同路同互相學習。

其實其他版面都有不同的專業人士在分享,我亦都相信這版面有不同的高手在留言,只係沒有我咁坦白自己的職業。
放心,基於我係一個註冊社工,所以我係唔可能宣傳、推銷任何類形的產品及服務,放心。

newsky 發表於 15-12-4 21:34
回覆 朱雅靜 的帖子

我想請教 係咪三歲前評為自閉而且未識講嘢即係典型自閉?智商一定低? ...
三歲前評估為自閉都係典型自閉,亞氏保加通常在三歲後,因為社交出現障礙才會被發現。有統計表示典型自閉約有70%會是智力較稍(多為輕度),有30%的是智力正常。所以一定要做評估才知道智力情況。
典型自閉症都有出過出名的人,他們亦有可能某方面的技能會較一般小朋友高,所以唔好覺得一定智商低

朱雅靜 發表於 15-12-5 23:37
三歲前評估為自閉都係典型自閉,亞氏保加通常在三歲後,因為社交出現障礙才會被發現。有統計表示典型自閉約 ...
都想補充多一點,外國有提出過因為現行的測驗智商方法會讓自閉寶寶較難參與,如文字理解,數理概念等,所以不需要太介意智商評分,多留意自己小朋友,多啟發他們的小宇宙

多謝分享

我仔仔現在快二歲半,不知是早產還是自閉還是吾夠營養(有偏食,另戎口奶,蛋),身體肌肉張力弱,和不協調,常常跌倒,好細粒,有打頭,自轉等等問題。言語感覺(我自己)也不差,兩組詞短句表達可以靈活運用,三原素句子就好少。但發音好差,和大量BB話。好多都系自己講,你問距,如果吾系有興趣,想要,根本無視你的發問。記性好,偏向學術方面。如迷戀ABC英文,己識到A for apple…26英文for xx己識大部分,數字,形狀。系一個好予盾的小朋友,表達一般但多言,笨絕但好動,專注力差但記性也不錯。
問題是這樣小朋友長大后(如小學,中學),會否和同學格格不入,或被冠以傻仔。或有多少成自閉普系可以螎入,或成功退減這些古怪行為。(我擔心系拍頭,轉頭,傻笑,離開坐位等等古怪行為)

回覆 money82 的帖子

長大后他們會在社交埸合控制這些行為的,(越來越少,他們也怕被笑)

money82 發表於 15-12-7 02:18
我仔仔現在快二歲半,不知是早產還是自閉還是吾夠營養(有偏食,另戎口奶,蛋),身體肌肉張力弱,和不協調 ...
你一連串比好多問題,我嘗試有條理一點回答1. 早產或營養不良係有機會影響腦部發展,但係與自閉是否相關,現在都未有定論
2. 打頭及自轉其實好多自閉症的小朋友都會有,我建議家長唔好先阻止,要先觀察,看看什麼情況下他們會打頭同自轉,自閉症的小朋友出現有些舉動是有跡可尋
3. 二歲半是應該掌握兩詞句或部份三詞句,二詞句為人物+動作:媽媽食 或者動作+物件:去街街     三詞句為人物+動作+物件:我食飯飯 或動作+形容詞:玩大公仔等,家長要小心這些句式要靈活運用到才是識
4. 迷戀ABC是什麼程度,如是廿四小時要抱著咭ABC或要人任何時候都玩ABC便要給予其他刺激
5. 我同意上面一位家長所講,到他大時他們都會注意自己的言行,他們會自己嘗試控制。如果媽媽可以早一點幫佢注意有關行為,了解行為的原因(唔好問佢地,因為佢地都唔知點解,要自己觀察)可以給予他們更大的幫助

希望幫到你

請問我小朋友2歲喺協x做咗評估 自閉中度 但心理學家話佢未合符排政府位資格 咁我可以點做呀?好迷惘⋯

thanks for 社工姑娘sharing

skytammy 發表於 15-12-10 18:56
請問我小朋友2歲喺協x做咗評估 自閉中度 但心理學家話佢未合符排政府位資格 咁我可以點做呀?好迷惘⋯

...
咁都得???未合資格?
可以可以講多一點佢點話你唔夠資格?

一定要在協康做TRAINING,協康的TRAINNING不論自費定政府都會對小朋友幫助好大,現在小朋友二歲,仲有好多進步空間,快快快

回覆:朱雅靜 的帖子

首先多謝分享,我仔仔3歲評估為懷疑自閉証徵狀,4歲半排到協康早期訓練姑娘都是感覺自閉徴狀明顯,5歲半小一前評估初步為自閉普系,能安坐,在指示下表現合作,易分心,言語表達及理解弱,社交溝通弱,慮化同羅輯弱,中英數常識ok,認讀默讀及記憶良好,可上主流小一怕吃力跟不上,因3大範疇言語及社交有,行為小所以現新政策是例入自閉普系不分自傾,智能因言語表達及理解弱令分數拉差咗在中下與有限邊界,細時不明確是否大下就明顯咗,出年9月升小一了我宜家怎樣做可以幫助仔仔更進步追貼同歲呀,請教下我,謝謝。

回覆:unfunny 的帖子

同埋請教下我仔仔冇睇轉野,冇自轉冇自我刺激,冇固執行為,冇興趣狹窄,冇抗拒小朋友都同人玩不過不懂開口去開始,全班同學記得晒啲名,睡眠正常,咁其實是否輕微的怕影響學習是嗎?

‹ 上一主題|下一主題