用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 皇仁書院
樓主: Nickie09
go

皇仁書院   [複製鏈接]

引用:我想先說句不好意思!我意思港華是否比以往

原帖由 asman 於 15-12-15 發表
我想先說句不好意思!我意思港華是否比以往「差」左,不是說學校差.他也是我選校之列!

...
唔駛唔好意思,大家只是討論吓。我和華仁亦無任何關係

回覆:皇仁書院

華仁在灣仔區有幾多個位抽?

TIGERBAMA 發表於 15-12-15 21:31
華仁在灣仔區有幾多個位抽?

2015 灣仔區  乙部非保留位 9

From https://www.schooland.hk/ss/

引用:Quote:原帖由+asman+於+15-12-15+發表我想

原帖由 JustAParent 於 15-12-15 發表
唔駛唔好意思,大家只是討論吓。我和華仁亦無任何關係

聽講宜家hku medic的情況喺kc佬教qc仔。真唔真?

引用:聽講宜家hku+medic的情況喺kc佬教qc仔。真

原帖由 masteriso 於 15-12-16 發表
聽講宜家hku medic的情況喺kc佬教qc仔。真唔真?
我只知宜家香港的情況喺一個痴線kc佬管治七百萬正常人。

QQee    發表於 16-1-28 19:51

王家爸爸 發表於 15-12-9 12:03
讀書係為學術成績同好玩,好玩程度:
DBS>LSC>SJC>WYHK>SSC>SPC>YWC>KC>QC
王家爸爸,如果我阿仔仲keep到全級十內我想俾佢自行博考一間皇仁進取D,另一間開平中學穩陣小小,見你哋D討論覺得好仲意皇仁如果考到就好啦,宜家要以皇仁為目標而努力(不過怕佢成績跌>·< 舊年上學期全級第三名跌,下學期跌到全級第九名,今年心散咗怕又再跌>·<)
阿仔操行A- 之前有同你提及過二至四年級校際英詩獨誦比賽冠,亞,季都攞過 (希望五六年班都有獎攞), 做過班長, 有參加童軍, 仲有佢二年級有參加學生議會,想五六年班再参加學生議會呢D對報考中學係咪有小小幫助? 但佢小提琴只有3級只跟學校弦樂團拿過幾張猪肉獎. 佢間學校唔夠其他名小成績叻, 如果佢成績可以其他名小成績差唔多. 但體藝方面唔及其他人, 仲可以自行博吓皇仁嗎? 如果自行唔得叩門係咪更冇希望? 唔好意思我表達能力較差希望你明白我

vckchoy  自行有得 in 叩門至有希望  發表於 16-4-18 06:06

yee8001 發表於 15-12-16 11:20
王家爸爸,如果我阿仔仲keep到全級十內我想俾佢自行博考一間皇仁進取D,另一間開平中學穩陣小小,見你哋D討 ...
老實講自行階段成績同面試表現最重要。如果一線小學前十名,無理由唔考慮自行一QC(除非SPCC收咗)。自行二,SJC、KC、LSC等都OK。

引用:Quote:yee8001+發表於+15-12-16+11:20+王家

原帖由 王家爸爸 於 15-12-16 發表
老實講自行階段成績同面試表現最重要。如果一線小學前十名,無理由唔考慮自行一QC(除非SPCC收咗)。自行二, ...
兩睇。QC成績好D,SJC / LS all-rounded D,好玩D。

ilyrd  agree  發表於 15-12-16 16:52
王家爸爸  同意   發表於 15-12-16 11:42

王家爸爸 發表於 15-12-16 11:28
老實講自行階段成績同面試表現最重要。如果一線小學前十名,無理由唔考慮自行一QC(除非SPCC收咗)。自行二, ...
感謝你回覆,我唔係好清楚阿仔間小學係咪屬於一線? 好似唔多出名?

王家爸爸  老實講二線小學前十未必係B1。  發表於 15-12-16 11:48

JustAParent 發表於 15-12-16 11:39
兩睇。QC成績好D,SJC / LS all-rounded D,好玩D。
我個人都喜歡SJC同LSC。QC/KC收返來的學生全部B1(我估QC大部分B1A),但SJC/LSC比較散B1A到B2都有(B2來自自己小學),但畢業成績LSC同SJC比KC好,同QC相差也不遠。

yee8001 發表於 15-12-16 11:40
感謝你回覆,我唔係好清楚阿仔間小學係咪屬於一線? 好似唔多出名?
如果唔係一線小學,港華可能適合啲。

yee8001  就係怕唔係一線會博唔到QC &gt;.&lt; 咁我留意吓港華,唔該哂^^  發表於 15-12-16 12:15

回覆:皇仁書院

請問自行QC in 幾多個?

vckchoy  200  發表於 16-4-18 06:07

我們學校提議考級三之內男仔才好報 QC。其它可以省返機會, 報 KC,SJC,  WYHK 。。。   

王家爸爸  好建議  發表於 15-12-16 14:54

引用:我們學校提議考級三之內男仔才好報+QC。其

原帖由 aeiou_drm 於 15-12-16 發表
我們學校提議考級三之內男仔才好報 QC。其它可以省返機會, 報 KC,SJC,  WYHK 。。。    ...
我聽返嚟都係咁,average 學校頭三至可能有得 in, 所以唔好浪費自行機會。

王家爸爸  舊年好唔同,十名左右都有得in。前年第三都無(同一小學)  發表於 15-12-16 19:29

回覆 yee8001 的帖子

曾經第3,跌落第9.QC風險好大.除非第9升第3.

Chole 發表於 15-12-16 15:28
我聽返嚟都係咁,average 學校頭三至可能有得 in, 所以唔好浪費自行機會。

...

Will "top 3" be an oversimplified guideline?  I've heard that rather it is the "rank order" that determines whether one can be selected for interview.  Is this true?

(I understand that secondary schools including QC will not just shortlist students solely by their "form position", but rather to base on EDB's list of P.6 students arranged in ascending "rank order".  This means that students with form position outside top 3 can still appear relatively high in the "rank order" list for getting an interview.)

王家爸爸  Theoretically, yes..., but the reality may be different.  發表於 15-12-16 19:34

ilyrd 發表於 15-12-16 16:55
回覆 yee8001 的帖子

曾經第3,跌落第9.QC風險好大.除非第9升第3.
如果升返第三我都想搏吓CQ,就怕佢間學校連in都唔得in&#128584; 聽講舊年同級考第一的同學仔轉咗去喇沙小學.

王家爸爸  插班?  發表於 15-12-16 20:00

yee8001 發表於 15-12-16 18:52
如果升返第三我都想搏吓CQ,就怕佢間學校連in都唔得in&#128584; 聽講舊年同級考第一的同學仔轉咗去喇沙小學 ...
轉咗??  定係先考到另一間,之後再叩到喇小?

hkmom 發表於 15-12-16 19:26
轉咗??  定係先考到另一間,之後再叩到喇小?
係讀完三年班去喇沙插四年級
‹ 上一主題|下一主題