用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 MS仲未派結果?
樓主: Matthew301
go

MS仲未派結果? [複製鏈接]

mybabyloveme , 你太緊張喇, RELAX D
係咁攻擊人無意思,你小朋友千其唔好似你. 好大獲, WAKAKA

引用:mybabyloveme+,+你太緊張喇,+RELAX+D係咁攻

原帖由 Kioga_san 於 15-12-04 發表
mybabyloveme , 你太緊張喇, RELAX D
係咁攻擊人無意思,你小朋友千其唔好似你. 好大獲, WAKAKA ...
請問以上那一句是攻擊說話???

我說的是實話,若然未入讀已經擔心小朋友升不到民小,建議選擇其他幼稚園吧。

另外是好奇你是否已經得悉收生結果,你說沒有得㨂都要讀左先???要是咁難為,請放位給更有心想入讀的人吧。

回覆 mybabyloveme 的帖子

係啊,咁奇怪,我好緊張等緊結果,都未有信,收了嗎?
3千幾學費,又要環境好,又要有語境,又要有學術,有backup又怕升唔到,又怕叩門唔夠爭,如小朋友的價值觀學到咁得一想二就大穫⋯⋯⋯
難道讀名幼唔怕考唔到好小學,唔怕抽唔到好學校

回覆:MS仲未派結果?

5號的意思可能是大部分 會5號寄出

看通告字面,應是明天才寄出,可能要等到星期一

Hopeforb 發表於 15-12-4 15:10
其實好多叻D嘅小朋友兩歳都會識ABC,數字同顏色!民生本身就是重視語文同學朮嘅學校,如果唔係你杯茶,都 ...
見仁見智啦!祝你成功!學校係有歷史,但由誰掌舵,發展方向就有所不同。現任校長都係做咗幾年~與辦學歷史無關。

maymay27 發表於 15-12-4 15:54
形容到認知範圍以下咁誇張?

2歲,已識好多野啦,你日常生活指下俾佢睇都已經記得,考顏色數字對好多小朋 ...
考A-Z喎,讀緊N班都未必教晒26個字母啦!
你知道幼稚園課程是甚麼嗎?A-Z和數字,本來就係入咗幼稚園至學,未入學就EXPECT小朋友識,不合理!

回覆:Galaxy88 的帖子

大家平常心吧!收唔收只是一個運氣,你找人,人找你,像有D家長報了2x間,最後有10間收,到頭來自己又怕選錯,到最後選了心儀的,又怕讀唔來,現在先得2歳幾,仲有慢長的路,大家放鬆吧,最重要係身教!

回覆:Galaxy88 的帖子

民幼課程一開始已經開始教phonics, 教lettersound, 說真的如果小朋友未識曬26個字母會比較難跟到進度,入左去見到課程就明白為何學校近年面試都考小朋友a-z,1-10

其實佢嘅收生標準無人知,係咪一定要答對哂先收其實無人知!

引用:其實佢嘅收生標準無人知,係咪一定要答對哂

原帖由 Cathykw 於 15-12-04 發表
其實佢嘅收生標準無人知,係咪一定要答對哂先收其實無人知!
咁多人考,一半人識答啱晒,都收唔晒。
所以我覺得答啱晒只是基本。

引用:Quote:原帖由+Cathykw+於+15-12-04+發表其

原帖由 宮二 於 15-12-04 發表
咁多人考,一半人識答啱晒,都收唔晒。
所以我覺得答啱晒只是基本。
一係醒目可愛合眼縁。

聽日大把媽媽可以分享!

引用:+本帖最後由+Galaxy88+於+15-12-4+13:28+編

原帖由 Galaxy88 於 15-12-04 發表
唔明你講乜?

你係咪想講'認知範圍以外'?

回覆:ymca8 的帖子

係,打錯字。sorry

引用:Quote:Hopeforb+發表於+15-12-4+15:10+其實

原帖由 Galaxy88 於 15-12-04 發表
見仁見智啦!祝你成功!學校係有歷史,但由誰掌舵,發展方向就有所不同。現任校長都係做咗幾年~與辦學歷史無 ...
不同意,就算幾十年老校,都唔會得一任校長,換校長好常見,但一間老校即使換校長,學校文化,理念同大方向係唔會變。

引用:民幼課程一開始已經開始教phonics,+教lette

原帖由 fishstoneb 於 15-12-04 發表
民幼課程一開始已經開始教phonics, 教lettersound, 說真的如果小朋友未識曬26個字母會比較難跟到進度,入左 ...
有甚麼關係,phonics係教小朋友學習英文的一套方法,過程中會學埋字母,兩者並不割裂。邊個話要先學字母,再學phonics呢?

我真係對MS冇咩興趣,冒犯了各位支持者,真不好意思,依然祝大家好運。

不過支持嘅同時,大家可以想想面試內容是否合理。

Galaxy88 發表於 15-12-4 20:51
我真係對MS冇咩興趣,冒犯了各位支持者,真不好意思,依然祝大家好運。

不過支持嘅同時,大家可以想想面試 ...
無話合唔合理,
相對於德國的幼稚園, 全港的幼稚園都唔合理

為反而反,區心何在🤔
冇興趣的我睇都唔會睇,識曬ABC, 1-10的小朋友沒有兩千也有一千,有幾不合理.

香港填鴨式教育有數之不盡的不合理,TSA,考小一甚至叩門內容程度是小一、小二以上,又如何。
‹ 上一主題|下一主題