用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 培僑vs 德雅vs 福附
樓主: cchappyforever
go

培僑vs 德雅vs 福附 [複製鏈接]

回覆:培僑vs 德雅vs 福附

德雅學術出名教得深,同老師好有愛心,但就不是普教中。培僑同福小就全英,除中文外,所以好睇個人要不要語景,要唔要、條龍,同小朋友谷唔谷得啦。我就鍾意德雅。

回覆 samchan2179 的帖子

你講中學定小學先? 如果計小學成績,大家都係靠估,冇意思。如果計培x書院同德雅dse又點睇? 一間嚴到暈,一間玩到暈,南轅北轍。可能我個人比較實際,同是傳統我都prefer九真多過德雅,九真dse今年超晒班。加上德雅今年脫龍,雖則話本身龍都唔吸引,但學校好極都有三成小朋友要謀出路(假設真係7成b1,不過呢個數連學校都答你唔到)。不過可以肯定的就係福建升band1%一定高過德雅三成,就係因為本身福中暫時都算band1c。德雅中學廿年前係唔錯的,以前出名過聖母玫瑰添。

引用:回覆+samchan2179+的帖子 你講中學定小學

原帖由 teambuilder 於 15-12-05 發表

你講中學定小學先? 如果計小學成績,大家都係靠估,冇意思。如果計培x書院同德雅 ...
小學討論區,當時比較小學。德雅小學升英中率高,入上智都唔少。培橋一般直上中學,正如你講,唔易直接比較,各人各有所好。

samchan2179 發表於 15-12-5 12:09
小學討論區,當時比較小學。德雅小學升英中率高,入上智都唔少。...

同意,三間中,德雅較好,升上Band 1中學的機會相對較高。

其餘兩間,雖然可升至所屬中學,但banding.....

引用:回覆+samchan2179+的帖子 你講中學定小學

原帖由 teambuilder 於 15-12-05 發表

你講中學定小學先? 如果計小學成績,大家都係靠估,冇意思。如果計培x書院同德雅 ...
一般德雅top 學生都唔會直升,多選band 1 英中如上智銘賢等,德雅中學只係back up 。德雅較傳統,培橋竪較活潑好動,教學理念不同,背景不同。

‹ 上一主題|下一主題