用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 優才家長課
樓主: chumeme2015
go

優才家長課 [複製鏈接]

引用:Quote:muimui2+發表於+15-12-4+10:42+其實

原帖由 yes22 於 15-12-04 發表
其實GT大可以好似其他學校甘,出offer,收番一千幾百嘅留位費,當d家長withdraw咗。 咪又再出offer ,再 ...
其實多唔多人放位?

慘!我都唔記得上堂tim. 希望唔會對offer有影響la

回覆:優才家長課

別人也沒有鬧G T吧,只是表達對其意見,如果各下是準優才家長,下下都說別人鬧G T,學校會和諧嗎?

catdonut 發表於 15-12-4 11:59
別人也沒有鬧G T吧,只是表達對其意見,如果各下是準優才家長,下下都說別人鬧G T,學校會和諧嗎?

...
我唔係話呢個posts 嘅家長呀,呢個posts 啲家長已經好温和,只係反映自己意見。
我係指一路以唻喺ek 見到嘅嘢,好多關於gt 嘅thread 都好惹火, 有留意開嘅都知,好多家長對佢個admission process 好不滿架。

dabbycheung    發表於 15-12-4 12:04

真心交流是好的, 發現不合心水即放棄更值得敬重

iamderek    發表於 15-12-4 19:12

回覆:muimui2 的帖子

明白明白,我也不是說你的留言

punlik 發表於 15-12-4 14:01
我都覺得上課沒浪費時間,可以知道學校既辦學理念,課程設計.如果我既小朋友是仔,我九成會選優才,因為是 ...
好難一既而論GT女仔係點, 動靜都有,
動: 校隊有女子足球, 田徑, 泳隊, 藍球, 羽毛球.... ( 女子足球, 田徑 是區内冠軍 )
      其他女仔活動, 有跳舞, 體操.....
靜: 畫畫, 手工, 朗誦, 樂器...
亦有女仔靜到天天小息去好學室温書

但数學科男仔明顯勁D, 大部分数學科攞奬都是男仔

引用:兩位小五學生的表演好好睇。 +

原帖由 moneydog 於 15-12-04 發表
兩位小五學生的表演好好睇。
絶對同意!

punlik 發表於 15-12-4 14:01
我都覺得上課沒浪費時間,可以知道學校既辦學理念,課程設計.如果我既小朋友是仔,我九成會選優才,因為是 ...
其實你是想了解男女生的分別,還是文理科的分別?

引用:Quote:punlik+發表於+15-12-4+14:01+我都覺

說實的,大家都係打工,有邊個想OT! 一間學校居然肯放咁多時間去收生,我好欣賞!(我舊年上堂都係咁諗,雖然有少部分堂真係有時會悶!)

入讀後,我好實在咁感覺到學校會放好多時間在學生上(不論係學業還是德育上),好認真、好有熱誠!

回覆 gegemok 的帖子

可以分享多些如何投放多些在學生上嗎?謝謝!

punlik 發表於 15-12-5 03:47
有傳統女校offer,想知道邊間適合小朋友
讀女校好或男女校好的討論,我估永遠唔會確實的答案,好睇父母認同哪一面的說法。

以我所見:
(1)優小的學生較純較天真,小學階段未有情情愛愛的事件,可能到中學階段先開始要擔心。男女生會一齊玩耍,但同性朋友的友誼較好。
(2)成績好(數學除外)的學生是女生較多,這現象和大多數研究相同,因為小學比較著重語文能力,這方面女生佔優。亦因如此,上年幾名女畢業生都成功入讀著名傳統直資女校,反而男畢業生大多原校升讀。
(3)男女生也有部分好動,部分文靜。學校無分男女,同樣地投放資源,有女子足球校隊可證明這點。其他例如樂團、話劇等也是男女混合,無分彼此。憑記憶,應該沒有活動、校隊是只准男生參加。

引用:Quote:punlik+發表於+15-12-5+03:47+有傳統

原帖由 iamderek 於 15-12-05 發表
讀女校好或男女校好的討論,我估永遠唔會確實的答案,好睇父母認同哪一面的說法。

以我所見:
好開心聽到関於優才的正面資料👍

iamderek  正面的人就聽到正面資料  發表於 15-12-5 16:37

引用:Quote:原帖由+iamderek+於+15-12-05+發表讀

原帖由 emilylaugg 於 15-12-05 發表
好開心聽到関於優才的正面資料👍
其實在BK你不難發現,優才的負評主要係收生程序,而大多給負評的也不是優才家長。我覺得學校頗成功,真係收啲喜歡這間學校的人!It's an effective matching process!

引用:Quote:原帖由+emilylaugg+於+15-12-05+發表

原帖由 gegemok 於 15-12-05 發表
其實在BK你不難發現,優才的負評主要係收生程序,而大多給負評的也不是優才家長。我覺得學校頗成功,真係收 ...
都係老土嗰句,沒有最好的學校,只有最適合的學校。

gegemok 發表於 15-12-5 17:43
其實在BK你不難發現,優才的負評主要係收生程序,而大多給負評的也不是優才家長。我覺得學校頗成功,真係收 ...
同意!

其實學校收到喜歡呢間學校嘅家長,才能做好家校合作。正正因為呢個原因,學校會投放大量資源去收生,因為有好嘅家校合作,才能更有效教好啲學生!個人愚見,不喜勿插!

引用:其實學校收到喜歡呢間學校嘅家長,才能做好

原帖由 gegemok 於 15-12-05 發表
其實學校收到喜歡呢間學校嘅家長,才能做好家校合作。正正因為呢個原因,學校會投放大量資源去收生,因為有 ...
👍🏻👍🏻👍🏻

‹ 上一主題|下一主題