用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 優才家長課
樓主: chumeme2015
go

優才家長課 [複製鏈接]

回覆:優才家長課

兩位小五學生的表演好好睇。

昨晚的topic 是普教中

英文課程的topic 17/3

多元智能topic 18/2

生命教育topic 14/4

不是單單講普通話,只是其他topic下次才講。

真心希望大家盡快選擇清楚,我知昨晚有許多家長已經有其他學校offer, 有些還要是名氣小學。

今晚上完GT 家長班,李教授說香港地和GT一樣咁好或者比GT 更好的學校有幾十間,你地唔選擇GT也不緊要, 學校只係輔助,最重要是父母和家庭的做法,擴濶小朋友眼界,造就他們成為21世紀有用的人。多謝你們到現在仍比心機來上堂…

李教授話:“我地係唔理TSA,不過也會去考"
不會操練, 平時多擴濶視野,多思考寫作已經可以攪掂TSA…“

兩位小朋友好淡定好醒目。
我的理解是中國在21世紀掘起,中國在世界中有著重要的角色,小朋友要學好普通話,但英文是國際語言,學校同樣重視。他們不過份操練公開考試,普通話課堂活動多元化,有分組,有角色扮演,有遊戲從而令小朋友樂於學習。當小朋友喜歡學習,有興趣學習,成績自然不會太差。所以學校一直強調喜悅,卓越。

AgapePa  仲有普通話唱歌和朗誦  發表於 15-12-4 10:14

引用:兩位小五學生的表演好好睇。 +

原帖由 moneydog 於 15-12-04 發表
兩位小五學生的表演好好睇。
我都好欣賞,好好

主持老師話12號前有結果,可能不是大家喜歡的結果,但也起碼學左三堂,聽到覺得好似無offer就唔駛再黎咁,好緊張

回覆:chumeme2015 的帖子

繼續考家長誠意?
3 堂未必了解學校,繼續上堂都有得著!

想咗好耐GDP同教學的關係!以我理解,GDP高,經濟好,家長有工做、有糧出、有錢俾學費、有錢去遊學擴闊視理!finally vision achieved!

希望學校理念係要學生認識中國文化好與壞!而不是硬推他們去認同中國文化!其實中國政治、文化往往係統治者主導!佢要你知乜就只會係乜!可以做到批判性思考,有點疑問?

佢講gel 好九唔撘八。
教授講野好悶睇小五六學生,即是醒番哂。。

其實學校肯投放咁多資源喺小一收生呢回事上,都藉得大家欣賞。起碼有家長聽完講座,了解多左後,真係發現唔岩,唔駛再諗呢間學校,可以避免入讀後先退學,減低mismatch 嘅機會。

說句實話,佢搞咁多花臣,又報告又家長課,喺家長角度一定唔多好受,但喺學校角度,佢同樣投放左大量嘅人力物力去做呢件事。為嘅,就係收嗰104個小朋友,你話係咪好唔合乎經濟效益?

從商家角度,駛鬼搞咁多大龍鳳,索性見一次咪算law, 又唔駛俾啲家長喺forum 鬧,對學校形象仲好,反正入到唻唔岩你自然會轉校架啦,我駛乜理你明唔明學校理念啫。

但gt 無咁做,學校好認真咁用多堂家長課去講述學校理念,令家長更明白學校係點教導小朋友。聽完唔岩唔緊要,起碼唔駛再花時間喺呢間學校身上,都係件好事。喺呢個層面上,我反而係幾欣賞。當然,每個人對同一件事都有不同睇法,新正如同一個講者,不同家長聽出唻嘅訊息都唔同。

Lingfung813  well said  發表於 15-12-4 10:53

其實李教授有D避重就輕!點解佢唔講文化大革命對當代中國人品德、人格,社會欠互相信任丶只看錢看的奇怪現象?GDP只係預測,中國一朝天子一朝神,官場光怪陸離!有誰知20年後會點?

引用:我就覺得李教授分享世界趨勢,+叫大家睇得遠

原帖由 hoivy 於 15-12-04 發表
我就覺得李教授分享世界趨勢, 叫大家睇得遠d幾好, 對我有幫助。當然, 對其他覺得佢講既野係九唔撘八既家長 ...
我都覺得有啲人好古怪,明明每次都鬧GT,但係每次都會去上堂,其實大家有冇諗其他人感受既呢,有啲家長可能好鍾意GT連上堂機會都冇,有啲人又要上去又要鬧,如果真係唔鍾意不如比個機會其他人啦

引用:Quote:原帖由+hoivy+於+15-12-04+發表我就

原帖由 HadesBB 於 15-12-04 發表
我都覺得有啲人好古怪,明明每次都鬧GT,但係每次都會去上堂,其實大家有冇諗其他人感受既呢,有啲家長可能 ...
我接受 有不同聲音及意見的家長。好像是我們對 TSA 有意見,會反映,不會只選 唔考 TSA 的學校 或乾脆 讀IS. 至於合資格上家長課的家長,人地上幾多堂,take offer / not, 系人地嘅事。

引用:Quote:原帖由+hoivy+於+15-12-04+發表我就

原帖由 HadesBB 於 15-12-04 發表
我都覺得有啲人好古怪,明明每次都鬧GT,但係每次都會去上堂,其實大家有冇諗其他人感受既呢,有啲家長可能 ...

純討論,無意鬧交。主因係佢要人上晒堂先可能比offer, 有D逼住要去,卻未必一定有offer, 自然會引來討論,此乃人性。相反,如GT先比offer, 再比有offer的家長自由參與學嘢,感覺會良好D。

這些noise, 其實GT是有份製造出來的。如要人認識GT嘅理念,一堂應該可以講得完。

人地個小朋友叨,同我地有乜關係?如果GT教到個個小朋友都這麼叨便比個Merit佢。現在是來認織學校,不是來認織學校中叨的學生。

各花入各眼,無絕對對與錯。我個人喜歡這"花", 希望飲到這杯我想要的"花茶"

引用:慘,+唔記得上第3堂,+唔知12號前仲有冇機會

原帖由 hiconniecheung 於 15-12-04 發表
慘, 唔記得上第3堂, 唔知12號前仲有冇機會有offer
最少上7堂

引用:慘,+唔記得上第3堂,+唔知12號前仲有冇機會

原帖由 hiconniecheung 於 15-12-04 發表
慘, 唔記得上第3堂, 唔知12號前仲有冇機會有offer
應該唔會影響掛

muimui2 發表於 15-12-4 10:42
其實學校肯投放咁多資源喺小一收生呢回事上,都藉得大家欣賞。起碼有家長聽完講座,了解多左後,真係發現唔 ...
其實GT大可以好似其他學校甘,出offer,收番一千幾百嘅留位費,當d家長withdraw咗。 咪又再出offer ,再收過,駛鬼搞咁多大龍鳳  , 又唔駛俾啲家長喺forum 鬧 .
‹ 上一主題|下一主題