用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 讀緊N,收到其他學校K1 offer係咪真係會轉校? ...
go

讀緊N,收到其他學校K1 offer係咪真係會轉校?

想問下大家的意見,我個囡在私校讀N,今年有報學卷校的K1,未有收到結果,但我在想如果真係有其他offer,我是否真的會替女兒轉校呢?因為囡現在返學好開心,返學2個幾月已識講左好多野,回家成日唱學校的歌,又鐘意聽故事,好似各方面都幾好,我又驚轉校後佢又唔喜歡新學校....大家的想法係點的呢?

我會轉~
我仔現在返N班都好開心架, 但我唔擔心佢轉左另一間會唔開心既~ 將來佢讀小學都要轉一次架啦~

回覆 sinsinlo 的帖子

有時就係諗自己係咪擔心得太多了

其實轉校都會有機會係好或者唔好, 都係要博架..不過如果間K1係自己覺得係好學校我會選擇轉...

phyllislcl 發表於 15-12-3 17:26
回覆 sinsinlo 的帖子

有時就係諗自己係咪擔心得太多了

小朋友都要學習適應環境架嘛, 而且N班唔開心既機會好微, 始終同返K1係兩回事~ 你都唔肯定係原校升K1佢一定開心架~只不過優勝之處係小朋友已經熟習左個環境姐~

視乎你既$$$能力同埋有學券幼稚園係咪好心儀

回覆:phyllislcl 的帖子

我覺得睇你自己想要乜。有學卷始終比較happy school, 上小一或者吃力d. 如果你想小學考直資或者私校,學券幼稚園有機會輸sit d. 我朋友個仔仔K1時轉左校,足足兩個月先可以適應,佢都有d後悔轉左校。不過,都係視乎收你間K你有幾鍾意。

引用:想問下大家的意見,我個囡在私校讀N,今年

原帖由 phyllislcl 於 15-12-03 發表
想問下大家的意見,我個囡在私校讀N,今年有報學卷校的K1,未有收到結果,但我在想如果真係有其他offer,我 ...
無人保證,留返同一間學校,同k1個班主任夾唔夾。我知最近有間口碑幾好嘅學校,不約而同有d學生走,正因為某一個老師,所以好難估

引用:我覺得睇你自己想要乜。有學卷始終比較happ

原帖由 joannalai 於 15-12-03 發表
我覺得睇你自己想要乜。有學卷始終比較happy school, 上小一或者吃力d. 如果你想小學考直資或者私校,學券 ...
學卷學校happy school ,什麼意思?點解上小學又吃力d呢?