用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 玫瑰崗AM vs St cat 英粵PM
樓主: tambb601
go

玫瑰崗AM vs St cat 英粵PM [複製鏈接]

回覆:玫瑰崗AM vs St cat 英粵PM

SC,RH同TT又會點揀?

St cat. 名幼. Bb咁叻考到st cat,不讀會不甘心的。

回覆:Leanne123 的帖子

去小學版睇下就知考小學幾慘烈,點解近年多人揀半龍都唔敢要名幼,而家最煩係三年後小朋友入唔到比玫小更好嘅小學,如果唔係唔會叫挑戰,但係又唔甘心平凡,煩死

無錯,St.cat 都係一般,
放過小朋友,一條龍咪幾開心

不如從小朋友角度考慮一下
我仔好主動乖巧,以前讀kv,考到幾間私小直資,現小一。我女現在考到玫幼,她不像哥哥般主動跟陌生人溝通,比較怕羞,所以我偏向要龍校。
經過考小學一役,就知如果要勝出,小朋友的性格好重要,慢熱的好蝕底。
不過叩門就另一回事,因為幼稚園名氣確實會令學校給予多些面試機會。
當然三年後小朋友會點冇人知,而SC都好重視幫小朋友考小學。

我們冇考SC
純俾意見

玫瑰崗

引用:不如從小朋友角度考慮一下我仔好主動乖巧,

原帖由 MosesMa 於 15-12-04 發表
不如從小朋友角度考慮一下
我仔好主動乖巧,以前讀kv,考到幾間私小直資,現小一。我女現在考到玫幼,她不像 ...
好多謝你的意見,我個仔好主動、多言、充滿好奇心(每日有不停的問題
而且記憶力好。
其實上年PN我地無報(因遲咗交申請表)都有啲後悔,今年考到都非常開心!
當然我也不想小朋友面對面試,因為始終會有壓力,小朋友越大過就會越懂事,即係會知道面試的壓力(所以大家家長去面試時,都會同小朋友去講去學校玩,但係大少少佢地就呃唔到佢地),所以我都好想一條龍,但係龍得黎我地想係好的龍。
St cat 不是我們因為他的名氣而選的,而是有朋友的仔女是用家,而且St cat 重培育小朋友的自信心,我非常鍾意呢一點,所以我覺得St cat 好適合我們,選擇不讀是非常困難的決定。

引用:Quote:原帖由+MosesMa+於+15-12-04+發表不

原帖由 tambb601 於 15-12-04 發表
好多謝你的意見,我個仔好主動、多言、充滿好奇心(每日有不停的問題)
而且記憶力好。
其實上年PN ...
玫幼是適合活潑小朋友。莫怪我不嫌其煩,在另外一個post樓主好似住新界,若不㮽返玫幼好唔啱數。你要計埋條數是讀玫幼一定要搬屋,搬得就不是net 12 就是 net 11。讀得玫幼就一定要覺得玫小是大抽獎的好backup,較易滿足的家長,如果有少少嫌棄玫小都不好揀啦。

http://www.rhs.edu.hk/Kindergarten/WhatsNew.php?m=4

玫幼升小成績,睇完如果第一句説沒有直資私小神校,咁就揀St Cat

SzeForCat  好中肯的意見  發表於 15-12-4 10:18

回覆 socute 的帖子

Well said!!

引用:同你一樣有咁嘅offer,st+cat名氣大,但係

原帖由 whycyh 於 15-12-03 發表
同你一樣有咁嘅offer,st cat名氣大,但係一年太多人,考入神校或直私唔知有無一半,最怕讀完st cat最後都 ...
有小學backup可以放心去試,st.cat要等到叩門就可悲

引用:Quote:原帖由+tambb601+於+15-12-04+發表好

原帖由 socute 於 15-12-04 發表
玫幼是適合活潑小朋友。莫怪我不嫌其煩,在另外一個post樓主好似住新界,若不㮽返玫幼好唔啱數。你要計埋條 ...
其實為咗小朋友,我是會搬的,因為我不會辛苦小朋友。
但係我只是想小朋友去好的學校。

回覆:tambb601 的帖子

仔仔好叻叻不是個個都有選擇的煩惱 身為玫記用家我滿意,當然St Cat 用家都會讚不絕口。最後,真是好取決於你有什麼要求,大家都想為仔女選最合適的學校,共勉之!

St Cat!

引用:無錯,St.cat+都係一般,放過小朋友,一條

原帖由 Mimwing 於 15-12-04 發表
無錯,St.cat 都係一般,
放過小朋友,一條龍咪幾開心
Agree

每個小朋友都各有特質,各有優點。
只是碰巧我小朋友合適學校的眼緣而有offer。

回覆:tambb601 的帖子

引用:如返學地點不需考慮,大家會如何選擇呢? +

原帖由 tambb601 於 15-12-03 發表
如返學地點不需考慮,大家會如何選擇呢?
St Cat

多謝你們的意見

如果你對玫小已感到滿意,咁就RH 啦,免煩小一;否則出去考直私的話,SC競爭力會大啲!

‹ 上一主題|下一主題