用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 TSA的所謂閱讀訓練 --- 小孩為何要學應試技巧? ...
go

TSA的所謂閱讀訓練 --- 小孩為何要學應試技巧? [複製鏈接]

立法會TSA公聽會,家長說的都是由衷之言,是每天在家裡和孩子掙扎的吶喊。童年幾多快樂時光,就是斷送在這些操練上。

最近我傷心地發現,小女做閱讀理解時,根本沒有閱讀,也根本沒理解文章。她懂的,只是在文字裏找答案。

那是一篇朱自清的散文,我看到了,興奮地跟她說,媽媽以前也讀過這一篇,不過好像是初中才讀的,還感情豐富地朗誦起來。她不屑地瞧瞧我,繼續做她的練習。

怎樣做呢?她沒看文章,直接看題目,然後才在文字裏找答案。我問,不是先看文章,再看題目,再找答案嗎?她又沒理我。

TSA小三中文科的閱讀卷,25分鐘裏要做3篇閱讀理解,平均只有8分鐘一篇,莫說是她,我或者也會覺得緊張。

8歲的孩子,8分鐘要看一篇520字的文章,答9條題目,還要一連看3篇。若不操練,根本應付不來。但過度操練除了賠上寶貴光陰,還因而喪失閱讀興趣。

那篇朱自清,她有些題目不懂而問我,我指導過後,正想介紹作者有多聞名,文章裡一些句子有多優美,她全沒興趣地把習作蓋上,「做完了」,她說。

我問,你還沒看過那篇文章呢!她答,不用看的。

從這一份功課裏,她學到什麼呢?只學會機械地在文字裏找答案,訓練得愈多,做得愈快。但對閱讀能力,一點沒進益,她甚至不知道那篇文章的主題。更可惜的,是她對文字的好感和敏感度也失去了。

我不明白,一個8歲小孩為何要學應試技巧,而不好好去培養閱讀的興趣與能力。

陳惜姿

原文載於《明報》副刊(2015年12月2日)

ykkwoka  做閱讀理解=學應試技巧=不好好去培養閱讀興趣???  發表於 15-12-4 09:45
   2    0    0    0

回覆:retriever 的帖子

睇完真係好傷心,而家嘅小朋友真係好慘

回覆:TSA的所謂閱讀訓練 --- 小孩為何要學應試技巧?

好心痛。我們的教育制度真的很悲哀!救救孩子,救救香港!

文中小女孩的反應同我個仔一樣

醒目開學勳章

依家好多小學的閱讀理解係睇題目,圈key word. 根本不是去理解篇文同欣賞文章。小一已經開始要閱讀理解訓練。我估個小朋友可能字都未識齊。

啲小朋友除了少了學習興趣,也少了同理心,我們小時鄰居,同學,朋友有需要,定必守望相助.

最近跟一個中四學生和小六學生家長傾開, 兩個小朋友都話,我以前都係咁考TSA,唔應該取消.

中產直資中學生個阿媽話,唔係喎, 你學校唔操,係你好彩,依家有啲小朋友小一就要操卷,補課,小息都無得放喎. 如果你係依個年升代小一,連依間直資都考唔到,你5歲仲好bb咋,只係媽媽答問題.

小店店主小學生家長仲話,佢個囡呈分試唔好,但老師校長話TSA影響Branding,一定要努力呀. 同返佢講TSA同Branding無關, 呈分試先影響你個囡,跟住佢答我,已安排好人事入心儀中學,主科合格就得啦.

救命呀!咩世界, 香港好快有小悅悅事件,比車車完,十幾人經過都無人理.

成個教育制度都錯晒....

小一已經要開始準備玩這(個)東西, 全港每一級學生有多少人,

個個學生多多少少都要買D tsa練習簿, 最大得益是甚麼人,

是否有利益輸送 ???

HK-MAN 發表於 15-12-3 14:36
成個教育制度都錯晒....

最大問題係, 連受眾觀念都歪埋....

有版友話自己小朋友無問題, 做唔到個D, 或者要操既學校要反醒下... 或者以此為學校/孩子能力的指標?

評價一件事, 點解係以自己有無遇到問題為起點?!

Hillkymama 發表於 15-12-3 14:29
啲小朋友除了少了學習興趣,也少了同理心,我們小時鄰居,同學,朋友有需要,定必守望相助.

最近跟一個中四學生 ...

同理心係咪因為教育制度?!

無同理心好多是係孩子太自我中心... 習慣以自己利益喜好為起點看事情...

呢個問題, 大家會否覺得跟家長太過BABY, 太過為孩子安排有關?

EK 有初中同高中版, 早幾日突然諗起.... 得罪講句, 如果初中高中我仲係度出POST, 我諗自己作為家長真係好失敗...

HKU INFO DAY收生資料等等, 點解而家幾乎家長仲多過學生出席?

retriever 發表於 15-12-3 15:08
最大問題係, 連受眾觀念都歪埋....

有版友話自己小朋友無問題, 做唔到個D, 或者要操既學校要反醒下...  ...
所謂指標就係當所有人都係資優生去出題目,強迫操練的後遺症,最終由學生及家長承受..

我印象中正式的 tsa 閱讀理解並不是520字咁長喎.  不過某啲出版社的所謂練習係遠遠深過正式的 tsa 卷的.

大家試留意,而家全部名校神校考所謂的「閱讀」,同樣地要求一個5歲左右小朋友「讀」出文字。曾經有家長post文話好失望因為自己仔/女(我忘了)真的喜歡閱讀,但因為平日無訓練讀字認字,結果全軍覆沒!當時仲有好多回覆教訓個媽媽無真正教好個仔/女,讀唔出字唔叫閱讀.....可以想像對未入小學既學生已經有咁既要求,培育出考試機器絕不為其

其實即使無TSA, 我相信仲有根深蒂固既問題要解決

回覆:TSA的所謂閱讀訓練 --- 小孩為何要學應試技巧

mmhoxxxxxx 發表於 15-12-3 23:54
呢個陳惜姿是否反國教果嗰人,請不要讓孩子成為反政府的工具!

唔好掉轉頭諗。。。最緊要講既係咪事實?

係咪小朋友要這條件下做閱讀理解?

chanwendy 發表於 15-12-3 16:19
我印象中正式的 tsa 閱讀理解並不是520字咁長喎.  不過某啲出版社的所謂練習係遠遠深過正式的 tsa 卷的. ...
The essays in the sample Primary 3 Chinese TSA paper downloaded from HKEAA's site are indeed around 500 words long.  The site is http://www.bca.hkeaa.edu.hk/web/TSA/zh/2014priPaper/PriIndex.html

回覆:retriever 的帖子

引用:其實妳有冇睇下其他post?大部份家長都話冇

原帖由 mmhoxxxxxx 於 15-12-04 發表
其實妳有冇睇下其他post?大部份家長都話冇問題!亦都冇人公開有邊間學校會過份操練,不如叫陳惜姿公開佢啲 ...
請問你個大部分家長係點統計出來?小心好似民建聯個油天家長咁,呢頭話冇聽過學校有家長反對,轉過頭學校公佈調查,超過一半油天家長贊成取消tsa。怕你畀人揪秤啫,no offence.

回覆:TSA的所謂閱讀訓練 --- 小孩為何要學應試技巧

其實除油天,另外果兩位小朋友間學校都出左聲明話無操tsa,其中軒小更話無放學補課,咁究竟又係邊個講大話?

老實講,個公聽會吾應該叫小朋友上去。
講番閱讀理解,我細個都係先睇題目再從文章找答案,hehe

醒目開學勳章

先睇題目,再Scan Key Word找答案,咪就係當年我地去考公開試被人訓練的答題技巧囉。但對於一個初小的學生,唔應該咁樣去做閱讀的。其實,由文章中小朋友可以學識好多修辭手法,舖排文章。對閱讀能力及作文打好基礎。依家咁樣只求答案的訓練,我見唔到對小朋友有麼益。

‹ 上一主題|下一主題